ΠΑΓΚΡΑΤΗΣ ΠΕΡΙΚΛΗΣ


20/03/21

ΣΤΗΝ ΠΕΤΡΑ ΤΗΣ ΥΠΟΜΟΝΗΣ

(Το στεφάνι του Σπύρου Πλασκοβίτη στην κηδεία του Σεφέρη)

** ** **

 

                Παρά το τεράστιο  πλήθος που είχε συγκεντρωθεί εκείνο το  απόγευμα της 21ης Σεπτεμβρίου  1971, για να τιμήσει τον Γιώργο Σεφέρη και να τον συνοδεύσει στο Πρώτο Νεκροταφείο, κατόρθωσα να φθάσω σχεδόν δίπλα στον Ναό της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος στην Πλάκα, όπου θα γινόταν η εξόδιος ακολουθία.΄Ήδη από την προηγούμενη είχε κυκλοφορήσει η φήμη ότι κατά τη διάρκεια της κηδείας θα υπήρχαν και αντιδικτατορικές εκδηλώσεις- πράγμα απολύτως φυσικό μετά τη γνωστή δήλωση του Σεφέρη ενάντια στη χούντα. ΄Ετσι- τριτοετής τότε φοιτητής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών- ξεκίνησα δειλά και μόνος απ’ τα Εξάρχεια για την εκκλησία.

                Κάποια στιγμή είδα να βγαίνει απ’ τον Ναό της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος ο Παναγιώτης Κανελλόπουλος –σημάδι ότι η τελετή είχε φθάσει  στο τέλος. Σε λίγο μια ομάδα νέων ανθρώπων από αγόρια και κορίτσια  σχημάτισε παράταξη, κρατώντας τα στεφάνια που είχαν σταλεί προς τιμήν του Ποιητή. Το μάτι μου έπεσε πρώτα στο στεφάνι των πολιτικών κρατουμένων των φυλακών Αλικαρνασού κι αμέσως μετά στο στεφάνι του Σπύρου Πλασκοβίτη, που το κρατούσε μια νεαρή κοπέλα. Στην ταινία έγραφε τον στίχο του Σεφέρη «στην πέτρα της υπομονής» κι από κάτω: «Σπύρος Πλασκοβίτης-φυλακές Κορυδαλλού».

                Μου έμενε ανεξήγητο πώς  ο πολιτικός κρατούμενος στον Κορυδαλλό, συγγραφέας των Γονατισμένων μπόρεσε να πληροφορηθεί τον θάνατο του Σεφέρη κι ακόμη περισσότερο να στείλει στεφάνι στην κηδεία του. Μια δεκαετία περίπου αργότερα ο ίδιος ο συγγραφέας μου έλυσε την απορία.

                Οι πολιτικοί κρατούμενοι του Κορυδαλλού είχαν, πριν μέρες, μάθει από τα επισκεπτήρια των συγγενών τους για την κακή κατάσταση της υγείας του Σεφέρη, για τη νοσηλεία του στον Ευαγγελισμό, για τη μετέπειτα επιδείνωση της υγείας του και για το πολύ πιθανό επικείμενο τέλος του. Αναμένοντας το προγραμματισμένο επισκεπτήριο της συζύγου του Φούλας, ο Σπύρος Πλασκοβίτης πήρε ένα τσιγάρο  απ’ το πακέτο του και το διέλυσε. Στο τσιγαρόχαρτο με πολύ μικρά γράμματα έγραψε την παραγγελία στην περίπτωση του απευκταίου θανάτου του Ποιητή να σταλεί εκ μέρους του στεφάνι. Και έγραψε και το σύντομο  κείμενο που θα αναγραφόταν σ’ αυτό. Ύστερα το ξαναέφτιαξε τσιγάρο και το τοποθέτησε πάλι στο πακέτο του. Την ώρα του επισκεπτηρίου, που γινόταν πάντοτε υπό το άγρυπνο βλέμμα του φρουρού των φυλακών, ακούμπησε το πακέτο του επάνω στο τραπέζι που βρισκόταν ανάμεσα στον ίδιο και τη σύζυγό του, υποδεικνύοντας με νεύμα να κάνει και εκείνη το ίδιο με το δικό της πακέτο τσιγάρων. Στην κατάλληλη στιγμή, με ταχύτατη κίνηση, άλλαξε τα δύο πακέτα ψιθυρίζοντάς της ότι αυτά τα τσιγάρα δεν είναι για κάπνισμα. Το μήνυμα έγινε αντιληπτό από τη Φούλα Πλασκοβίτη, η οποία και εκτέλεσε την παραγγελία με το άγγελμα του θανάτου του Σεφέρη.…

                Την επόμενη  της κηδείας, ο Πλασκοβίτης κλήθηκε από τον προϊστάμενο των φυλακών Κορυδαλλού, για να δώσει εξηγήσεις, αρχικά αν το μήνυμα ήταν πράγματι δικό του, και αν ναι, τότε πώς αυτό  βγήκε από τον Κορυδαλλό. Ο Πλασκοβίτης επιβεβαίωσε ότι το μήνυμα ήταν δικό του. Όσο για το αν βγήκε το μήνυμα απ’ τον Κορυδαλλό, απάντησε ότι αυτό δεν επιθυμεί ούτε να το επιβεβαιώσει, αλλά ούτε και να το διαψεύσει, γιατί ούτως ή άλλως, έξω υπάρχουν άνθρωποι εξουσιοδοτημένοι να ενεργούν εξ ονόματός του. ΄Ετσι δεν δόθηκε συνέχεια…

                Πενήντα χρόνια από τον θάνατο του Γιώργου Σεφέρη, και είκοσι χρόνια από τον θάνατο του Σπύρου Πλασκοβίτη καταθέτω τη μαρτυρία αυτή στη μνήμη των πνευματικών ανθρώπων, που τίμησαν τον τόπο μας, όχι μόνο με το έργο τους, αλλά    κ   α    ι     με την έντιμη στάση τους σε δύσκολους καιρούς.. 

Δείτε επίσης


Στα άδυτα της Εθνικής Βιβλιοθήκης

Στα άδυτα της Εθνικής Βιβλιοθήκης

10/02/17
ΣΤΑ ΑΔΥΤΑ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ Από τη «Ναυτεμπορική»
Aνακοίνωση της Εταιρείας Συγγραφέων για το θάνατο του Ερρίκου Μπελιέ

Aνακοίνωση της Εταιρείας Συγγραφέων για το θάνατο του Ερρίκου Μπελιέ

20/04/16
Με μεγάλη θλίψη η Εταιρεία Συγγραφέων αποχαιρετά τον διακεκριμένο μεταφραστή, ποιητή, τέως Αντιπρόεδρο (2013-2015) και μέλος του Διοικητικού της Συμβουλίου, Ερρίκο Μπελιέ.