ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ ΜΑΝΟΥ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ


22/07/18

Ξεγέλασες τους ουρανούς με ξόρκια μαύρη φλόγα
Πως η ζωή χαρίζεται χωρίς ν’ ανατραπεί
Κι όλα τα λόγια των τρελών που ήταν δικά μας λόγια
Τα μάγευες με φάρμακα στην άσωτη σιωπή

Πενθούσες με τους έρωτες γυμνός και μεθυσμένος
Γιατί με τους αθάνατους είχες λογαριασμούς
Τις άριες μιας όπερας τραύλιζες νικημένος
Μιας επαρχίας μαθητής μπροστά σε δυο χρησμούς

[...] (Μουσική Θάνος Μικρούτσικος)

Με μεγάλη θλίψη μάθαμε τον θάνατο του ποιητή, στιχουργού και συγγραφέα Μάνου Ελευθερίου, ιδρυτικού μέλους της Εταιρείας Συγγραφέων. Ο Μάνος Ελευθερίου γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Ερμούπολη της Σύρου. Σε ηλικία 14 ετών ήρθε με την οικογένειά του στην Αθήνα όπου παρακολούθησε μαθήματα στη δραματική σχολή του Εθνικού Θεάτρου. Το 1960 αρχίζει να γράφει θεατρικά έργα και ποιήματα και, δύο χρόνια αργότερα, σε ηλικία 24 ετών εκδίδει την πρώτη του ποιητική συλλογή Συνοικισμός. Παράλληλα γράφει στίχους για τραγούδια (μεταξύ των οποίων και «Το τρένο φεύγει στις 8» που αργότερα μελοποίησε ο Μίκης Θεοδωράκης). Εργάστηκε για δκαέξι χρόνια στο περιοδικό «Reader’s Digest» ενώ   κυκλοφορούν τα δύο πρώτα του βιβλία με διηγήματα, Το διευθυντήριο (1964) και Η σφαγή (1965).
Το 1964 παρουσιάζεται στην ελληνική δισκογραφία.Συνεργάζεται με τον  συνθέτη Χρήστο Λεοντή, τον Μίκη Θεοδωράκη, τον Δήμο Μούτση (Άγιος Φεβρουάριος, 1971) και τον Γιάννη Μαρκόπουλο (Θητεία, Μαλαματένια λόγια, Τα λόγια και τα χρόνια κ.ά), Συνεργάστηκε επίσης με τον Σταύρο Κουγιουμτζή, τον Θανάση Γκαϊφύλλια (Ατέλειωτη εκδρομή, 1975), τον Μάνο Χατζιδάκι, τον Θάνο Μικρούτσικο, τον Γιάννη Σπανό, τον Γιώργο Ζαμπέτα, τον Σταμάτη Κραουνάκη, τον Λουκιανό Κηλαηδόνη, τον Γιώργο Χατζηνάσιο και πολλούς άλλους.
Παράλληλα έγραψε μυθιστορήματα, εικονογραφούσε παραμύθια για παιδιά και επιμελήθηκε διάφορα (φωτογραφικά κυρίως) λευκώματα.
Το 2004 δημοσιεύει το πρώτο του μυθιστόρημα Ο καιρός των χρυσανθέμων που τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο Λογοτεχνίας 2005. Το 2013  βραβεύθηκε από την Ακαδημία Αθηνών για το σύνολιο της προσφοράς του.

Πέθανε σε ηλικία 80 ετών από ανακοπή καρδιάς.

Η πολιτική κηδεία του θα γίνει την Τρίτη 24 Ιουλίου στις 12:00, στο Α' Νεκροταφείο Αθηνών.
 

Δείτε επίσης


Η Κική Δημουλά στον ΙΑΝΟ

Η Κική Δημουλά στον ΙΑΝΟ

22/02/17
Αυτοσαρκαστική, ειλικρινής, καυστική, αυθόρμητη και πολλές φορές εμφανώς συγκινημένη. Η Κική Δημουλά, ήταν η αιτία για την πιο δυνατή συνάντηση με συγγραφείς στο Cafe
Aνακοίνωση της Εταιρείας Συγγραφέων για τον θάνατο της Νατάσας Χατζιδάκι

Aνακοίνωση της Εταιρείας Συγγραφέων για τον θάνατο της Νατάσας Χατζιδάκι

26/01/17
Με μεγάλη λύπη πληροφορηθήκαμε τον θάνατο της ποιήτριας και ιδρυτικού μέλους της Εταιρείας μας Νατάσας Χατζιδάκι. Η κηδεία της ποιήτριας θα γίνει στον τόπο καταγωγής