Aνακοίνωση για τον θάνατο του Τάκη Κουφόπουλου


04/12/19

 

Αμέσως μόλις ο ηθοποιός είπε την τελευταία λέξη, ο βοηθός της σκηνής από μέσα πάτησε το κουμπί, και η βαριά βελούδινη αυλαία έπεσε.    

                                                                                                                                                  «Ο Ηθοποιός»

 

Με μεγάλη θλίψη πληροφορηθήκαμε το θάνατο του πεζογράφου και ιδρυτικού μέλους της Εταιρείας μας, Τάκη Κουφόπουλου. Ο Τάκης Κουφόπουλος κατατάσσεται στους έλληνες πεζογράφους της μεταπολεμικής γενιάς, με κυρίαρχα στοιχεία της γραφής του την ποιητική διάσταση, την αφαίρεση, την αλληγορία, την υπονόμευση των παραδοσιακών αφηγηματικών δομών και με άξονα την υπαρξιακή και πολιτική αγωνία του συγγραφέα.

Στους οικείους του εκφράζουμε την ειλικρινή μας συμπαράσταση.

 

Ο Τάκης  Κουφόπουλος  γεννήθηκε το 1927. Το 1945 τελείωσε το 5ο  Γυμνάσιο Αθηνών και το 1953 αποφοίτησε από το Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο. Στον πόλεμο, επιστρατεύτηκε και υπηρέτησε ως Ανθυπολοχαγός Μηχανικού με ειδίκευση στην άρση ναρκοπεδίων.

Μετά την αποφοίτησή του, διορίστηκε στο Υπουργείο Δημοσίων Έργων. Το 1967, με την έλευση της Χούντας, υπέβαλε την  παραίτησή του, αρνούμενος να υπηρετήσει το καθεστώς. Το 1970  δημιούργησε το  πρώτο ιδιωτικό Εργαστήριο Ελέγχου και Ερευνών Δομικών Υλικών, και με τις υποδείξεις του και  την επιστημονική  του συμβολή, ιδρύθηκε το πρώτο Εργοστάσιο Έτοιμου Σκυροδέματος στη χώρα. Δημοσίευσε, σε ελληνικά και ξένα επιστημονικά περιοδικά 17 πρωτότυπες ερευνητικές εργασίες, έλαβε μέρος, με ανακοινώσεις, σε πολλά  επιστημονικά συνέδρια, και έγραψε δύο επιστημονικά βιβλία. Ήταν ο κύριος  συντάκτης του  Κανονισμού  Τεχνολογίας  Σκυροδέματος  που έγινε  νόμος του Κράτους το 1985 με  υποχρεωτική ισχύ σε όλα τα έργα. Ο Κανονισμός αυτός αναθεωρήθηκε, με συμβολή του, το 1997 και ισχύει μέχρι σήμερα.

Το 1956 δημοσιεύτηκε, στο Περιοδικό ΝΕΑ ΠΟΡΕΙΑ της Θεσσαλονίκης (τεύχος 15) το λογοτεχνικό του κείμενο, η "Θητεία". Το 1959  κυκλοφόρησε  το πρώτο  του βιβλίο  "Μικρές Σύγχρονες Ιστορίες", και το 1962 το βιβλίο  "Η Οδός". Το 1964  δημοσιεύτηκε το διήγημά του "Η Οδός", στην εφημερίδα  της  Στοκχόλμης  "Σβένσκα  Νταγκμπλάντετ", σε μια παγκόσμια  ανθολογία  μοντέρνων  συγγραφέων. Το  1966 εκλήθη στη Σουηδία, από την "Εθνική  Σουηδική  Επιτροπή Πνευματικής  Συνεργασίας  στην Ευρώπη" και έλαβε μέρος σε συνέδριο με  θέμα  Γλωσσικοί φραγμοί και  λογοτεχνικές ανταλλαγές στην  Ευρώπη.  Ακολούθησε,  το 1967, η δημοσίευση του διηγήματος  "Επέτειος" στην φιλολογική σελίδα της προηγούμενης εφημερίδας.

Κατά  την διάρκεια  της  δικτατορίας, κατέφυγε στην  καλλιτεχνική  φωτογραφία, και ειδικά στην φωτογράφηση σε διαφάνειες (σλάιντς). Υπέγραψε την Δήλωση των 18 συγγραφέων και ήταν συνεκδότης και συνυπεύθυνος σύμφωνα  με τον τότε Νόμο της  Χούντας, για το βιβλίο  "18 Κείμενα" (1970), στο  οποίο και  δημοσίευσε το κείμενό του "Ο Ηθοποιός" γραμμένο πριν από την Χούντα. Ήταν επίσης συνεκδότης  και  συνυπεύθυνος στο  βιβλίο  "Νέα Κείμενα", που  ακολούθησε, και  για  το  οποίο  έγραψε  τρία αντικαθεστωτικά  ποιήματα  (Τεύχος 2,1971) - τα μοναδικά του λογοτεχνικά κείμενα της  δικτατορίας. Έγραψε  όμως πολλά αντιχουντικά  σημειώματα  στα  τεύχη του  Περιοδικού  "Η Συνέχεια" (1973). Το 1973,  με την λήξη της σιωπής των συγγραφέων, κυκλοφόρησε το βιβλίο  "Εκδοχές" (εκδόσεις Κέδρος) με κείμενα που είχαν γραφτεί  πριν  από την  δικτατορία, και το 1980 το βιβλίο  "Απόλογος" (εκδόσεις Διογένης). Την ίδια χρονιά προμηθεύτηκε  ηλεκτρονικό  υπολογιστή  Γραφείου  (τον  δεύτερο που εισήχθη στην  Ελλάδα), και έκτοτε γράφει τα  βιβλία του σε  υπολογιστή, τα τυπώνει σε  εκτυπωτή, σε μικρό αριθμό αντιτύπων, και τα κυκλοφορεί εκτός εμπορίου.

http://www.authors.gr/members/view/author_121

Δείτε επίσης


The Athens Prize for Literature

The Athens Prize for Literature

12/11/16
Στην Αίθουσα Τελετών του Δημαρχιακού Μεγάρου στην Πλατεία Εθνικής Αντιστάσεως (πρώην Πλατεία Κοτζιά), θα απονεμηθούν εφέτος, για δέκατη συνεχή χρονιά, τα βραβεία μυθιστορήματος
Δώδεκα νησιώτες συγγραφείς από όλο τον κόσμο στα νησιά Φερόες

Δώδεκα νησιώτες συγγραφείς από όλο τον κόσμο στα νησιά Φερόες

13/04/17
            Από τις 10 έως τις 14 Μαίου 2017  δώδεκα νησιώτες συγγραφείς από όλο τον κόσμο (Καραϊβική, Μεσόγειο, Ατλαντικό Ωκεανό, Βαλτική, Ινδονησία,