Ανακοίνωση για τον θάνατο της Μαρίας Λαμπαδαρίδου-Πόθου


17/06/23
Ανακοίνωση για τον θάνατο της Μαρίας Λαμπαδαρίδου-Πόθου

Γράφω γιατί έτσι μόνο μπορώ να υπάρχω.
Έτσι μόνο να αναζητώ τη διαίσθηση μου για τον κόσμο και για την ύπαρξη. Να συνειδητοποιώ την κάθε στιγμή που ζώ για να βρω το ουσιώδες που κρύβει, να το μεταποιήσω σε ποίηση, σε ομορφιά.
Την ομορφιά αναζητώ γράφοντας, το χαμένο ιερό της ψυχής (…)

Να γι’ αυτό έγραψα όσα έγραψα, για να πλουτίσω την ψυχή μου. Να δω λίγο πιο πέρα αυτό που δεν φαίνεται.
Την άλλη αλήθεια.

 

Με βαθιά θλίψη πληροφορηθήκαμε ότι η πολυβραβευμένη συγγραφέας, ποιήτρια, θεατρική συγγραφέας και μέλος της Εταιρείας μας, Μαρία Λαμπαδαρίδου -Πόθου, δεν είναι πια μαζί μας. Αφήνει όμως πίσω της ένα έργο τόσο πολυδιάστατο και πλούσιο, που έχει αγαπηθεί και τιμηθεί από το κοινό όχι μόνο του γενέθλιου τόπου της, της Λήμνου, αλλά και ολόκληρης της Ελλάδας, που είναι και θα παραμείνει παρούσα στα Γράμματα και στη μνήμη μας. 

 

Η κηδεία της θα γίνει στην Αγία Τριάδα, στη Μύρινα Λήμνου, όπως εκείνη το ήθελε, την Τρίτη 20 Ιουνίου στις 10.00 π.μ.

 

Στον γιο της Εμμανουήλ και στους οικείους της εκφράζουμε τα πιο θερμά μας συλλυπητήρια.

 

Η Μαρία Λαμπαδαρίδου – Πόθου γεννήθηκε στη Λήμνο όπου και έζησε τα παιδικά και νεανικά της χρόνια. Απόφοιτος του Πάντειου Πανεπιστημίου και του πανεπιστημίου της Σορβόννης (Τμήμα Θεατρικών Σπουδών, με υποτροφία της Γαλλικής Κυβέρνησης), έζησε αρκετά χρόνια στο Παρίσι όπου και ήρθε σε επαφή με τα σύγχρονα ρεύματα της δυτικής διανόησης. Ο Σάμουελ Μπέκετ, το έργο του οποίου μετέφρασε και με τον οποίο διατήρησε πολυετή αλληλογραφία, την επηρέασε βαθιά, όπως βαθιά την επηρέασαν η φιλία και συνεργασία της με τους Ζακ Λακαριέρ και Οδυσσέα Ελύτη. Μετέφρασε Μπέκετ, Λακαριέρ, Ντυράς και Λάγκερλεφ. Τιμήθηκε μεταξύ άλλων με το Κρατικό Βραβείο Θεάτρου, το βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών και το βραβείο Πεζογραφίας του Ιδρύματος Ουράνη της Ακαδημίας Αθηνών.

 

Πλήρες βιογραφικό και εργοβιογραφικό της εδώ: https://www.authors.gr/lampadaridoy_pothoy_maria-article-320.html?category_id=6

Και εδώ: https://marialampadaridoupothou.gr/965-2/

Δείτε επίσης


Εκδηλώσεις με αφορμή την παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου από το ΥΠΠΟΑ

Εκδηλώσεις με αφορμή την παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου από το ΥΠΠΟΑ

22/04/17
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ  ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ                                     ------    Το
Ανακοίνωση-πρόσκληση: οι τόποι της λογοτεχνίας

Ανακοίνωση-πρόσκληση: οι τόποι της λογοτεχνίας

17/09/13
To Δ.Σ. της Εταιρείας Συγγραφέων προγραμματίζει μια νέα συλλογική έκδοση, σκοπός της οποίας είναι η ανάδειξη των τόπων που καθόρισαν την συγγραφική δραστηριότητα των