Ανακοίνωση για τον Μαρκ Μαζάουερ


23/09/21

Με ιδιαίτερη ικανοποίηση ενημερωθήκαμε για την τιμητική πολιτογράφηση του επίτιμου μέλους μας Μαρκ Μαζάουερ.

Υπενθυμίζουμε ότι η Εταιρεία Συγγραφέων είχε τιμήσει το 2012 τον διαπρεπή ιστορικό με το βραβείο Διδώ Σωτηρίου, το οποίο δίδεται σε πνευματικούς ανθρώπους «που με το έργο τους συμβάλλουν στη διάδοση των ελληνικών γραμμάτων». Στην τελετή απονομής, η οποία είχε πραγματοποιηθεί στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, ο Μαρκ Μαζάουερ είχε μιλήσει με θέμα «Το όραμα του Σπινέλλι: η Ελλάδα και η Ευρωπαϊκή κρίση».

Στην περγαμηνή που συνόδευε το βραβείο, είχε επισημανθεί μεταξύ άλλων:

Ο Μαρκ Μαζάουερ, ιστορικός παγκόσμιας αναγνώρισης, συγγραφέας βραβευμένων βιβλίων με ευρύτατη απήχηση, έχει ως κεντρικό άξονα της ιστορικής του έρευνας την Ελλάδα αλλά και τα Βαλκάνια καθώς και την Ευρώπη του 20ου αιώνα. Πέρα από στερεότυπα και ευκολίες ο Μαρκ Μαζάουερ ανασύρει από τα αρχεία το υλικό της κατανόησης και έχει αναδείξει την ιστοριογραφία σε τέχνη αφήγησης πέραν των στενών ακαδημαϊκών ορίων. Σταθερά προσηλωμένος στη Δημοκρατία και στους δημοκρατικούς θεσμούς όπως παραδόθηκαν στην Ευρώπη από την Ελλάδα, με το έργο του συνολικά και με τις συνεχείς παρεμβάσεις του αποδεικνύει με συνέχεια και συνέπεια τον αταλάντευτο φιλελληνισμό του.

Δείτε επίσης


Ευρωπαϊκο ΒραβεΙο ΛογοτεχνΙας 2017

Ευρωπαϊκο ΒραβεΙο ΛογοτεχνΙας 2017

04/04/17
Τα μυθιστορήματα «Δενδρίτες» (εκδόσεις Πόλις, 2015) της Κάλλιας Παπαδάκη, «Ο Έλληνας γιατρός» (εκδόσεις Μελάνι, 2017) της Καρολίνας Μέρμηγκα και «Η νυχτερινή βάρδια του καλλιγράφου»
Πέθανε ο Άγγελος Δεληβορριάς

Πέθανε ο Άγγελος Δεληβορριάς

24/04/18
Ο Αγγελος Δεληβορριάς (1937-2018), ήταν κλασικός αρχαιολόγος που ασχολήθηκε με την γενική αρχαιολογία ως Επιμελητής Αρχαιοτήτων, με την ιστορία της αρχαίας Τέχνης στις μελέτες