Ο "άγνωστος" ποιητής Νίκος Καζαντζάκης. «ΑΚΡΙΤΑΣ»: ένα άγραφο έπος.


15/09/17

«Ο Ακρίτας πνέει μέσα μου σα θερμός ανοιξιάτης άνεμος. Γλυκό, πικρό ανατρίχιασμα, κι είμαι βέβαιος ένα τέτοιο παιχνιδιάρικο, πικρότατο αποχαιρετισμό – τελευταία άνοιξη – θα ’νιωθε ο Σαιξπήρος λίγο πρι ν’ αρχίσει να γράφει την Τρικυμία. Όλους μου τους συντρόφους στο τελευταίο μου αυτό ταξίδι τους γνώριζα εσωτερικά, κι εδώ μαζεύω τα σκόρπια πρόσωπά τους. [...] Ένα από τους ήρωες του Ακρίτα Σας στέλνω σήμερα, τον Ποιητή. Έχω πάρει μεγάλη σειρά, και τους κοιτάζω κάθε μέρα και συλλογούμαι ανατριχιάζοντας τι αίμα έχουν να μου πιουν, όταν πάρω την απόφαση να τους ζωντανέψω. Θα ’θελα – άραγε θα μπορέσω; – ο ΑΚΡΙΤΑΣ να ’ναι πολύ διαφορετικός από την ΟΔΥΣΣΕΙΑ [sic]. Εδώ λέω ν’ ανέβω στο πιο αψηλό πάτωμα, πέρα από τη σαρκική πραματικότητα, εκεί όπου τα ζώα, τα δέντρα κι οι πηγές και τα παραμύθια μιλούν σαν άνθρωποι, κι οι άνθρωποι περπατούν στους δρόμους ή πολεμούν στην έρημο σαν παραμύθια. Θα εξαφανίσω τον καιρό και τον τόπο, θα παίξω ελεύτερος από τα δεσμά της λογικής, θα χορέψω χωρίς πόδια. Βιάζουμαι ν’ αρχίσω, μα κρατιέμαι. Ξέρω πως ακόμα δεν είναι καιρός. Οι λέξες μου έχουν ακόμα πολύ βάρος, τα σπλάχνα μου είναι ακόμα γιομάτα αγαπημένη λάσπη. Πρέπει πρώτα το κεφάλι μου να γιομώσει από το πολύτιμο αέριο “ήλιο”, που ν’ ανεβαίνει χωρίς να παίρνει φωτιά».

           [Στις 23 Ιουλίου 1939 ο Νίκος Καζαντζάκης, σε επιστολή του προς τον Πρεβελάκη, δηλώνει ευθαρσώς την επιθυμία να συγγράψει ένα νέο έπος,                                               

           αφού έχει περάσει ένας χρόνος από την έκδοση της ΟΔΥΣΕΙΑΣ του.]

 

Ο "άγνωστος" ποιητής Νίκος Καζαντζάκης. «Ακρίτας»: ένα άγραφο έπος

 
Στο πλαίσιο του έτους Καζαντζάκη, η Εταιρεία Συγγραφέων σε συνεργασία με τις Εκδόσεις Καζαντζάκη και τον ΙΑΝΟ διοργανώνουν εκδήλωση με θέμα «Ο “άγνωστος” Ποιητής, Νίκος Καζαντζάκης».

Κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης θα είναι ο Επιστημονικός Σύμβουλος των Εκδόσεων Καζαντζάκη Δρ Νίκος Μαθιουδάκης, συντονιστής ο συγγραφέας και πρώην Πρόεδρος της Εταιρείας Συγγραφέων Δημήτρης Καλοκύρης, ενώ χαιρετισμό θα απευθύνει ο Πρόεδρος της Εταιρείας Συγγραφέων Γιώργος Χουλιάρας.

Η εκδήλωση έρχεται να φωτίσει άγνωστες πτυχές του ποιητή Νίκου Καζαντζάκη, με ιδιαίτερη έμφαση σε αδημοσίευτες σημειώσεις για ένα άγραφο έπος με τον τίτλο «ΑΚΡΙΤΑΣ», μια βυζαντινή εποποιία – το «διδυμάρικο» ποίημα της «ΟΔΥΣΕΙΑΣ»  –  χρησιμοποιώντας την αλληγορική μέθοδο του Δάντη. Για τον Καζαντζάκη, ο «ΑΚΡΙΤΑΣ» αντιπροσώπευε τη σύγχρονη Ελλάδα. Ο ποιητής σκόπευε να συνθέσει το έπος, διατρέχοντας ολόκληρη την ελληνική ιστορία από το 1453 μέχρι τις ημέρες του, ως δείγμα ποιητικής μυθιστορίας που όμως, δεν ολοκληρώθηκε ποτέ.

​[περισσότερα]​ https://www.ianos.gr/events/o-agnostos-poiitis-nikos-kazantzakis-akritas-ena-agrafo-epos-ekd.html

 

ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ περιλαμβάνουν

Σάββατο, 21 & Κυριακή, 22 Οκτωβρίου, Αμφιθέατρο Υπουργείου Πολιτισμού & Αθλητισμού (Μπουμπουλίνας 20-22), διοργανώνεται, υπό την αιγίδα της Εταιρείας, διημερίδα με θέμα «Ο ποιητής Θανάσης Κωσταβάρας, 10 χρόνια μετά τον θάνατό του» από το λογοτεχνικό ηλεκτρονικό περιοδικό www.diapolitismos.net και το Γραφείον ποιήσεως για το εκλιπόν μέλος της Εταιρείας Συγγραφέων.

Πέμπτη, 23 Νοεμβρίου (19:00 – 22:00), Αμφιθέατρο Τρίτση του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Αθηναίων (Ακαδημίας 50, τηλ. 210 3621601), θα πραγματοποιηθεί η μεγάλη ετήσια τελετή Απονομής των Βραβείων της Εταιρείας Συγγραφέων (“Διδώ Σωτηρίου”, “Δαίδαλος”, “Γιάννη Βαρβέρη” και “Μένη Κουμανταρέα”) και υποδοχής νέων μελών.

Τρίτη, 5 Δεκεμβρίου, το βράδυ, στη Στοά του Βιβλίου (Πεσμαζόγλου 5 & Σταδίου) διοργανώνεται, υπό την αιγίδα της Εταιρείας, από μέλη της Ακαδημίας Αθηνών εκδήλωση προς τιμήν του επίτιμου μέλους μας και βραβευμένου Ισπανού ελληνιστή Πέδρο Μπάδενας.

Δευτέρα, 11 Δεκεμβρίου, το βράδυ, στο βιβλιοπωλείο Επί λέξει (Ακαδημίας 32 & Λυκαβηττού), θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση της Εταιρείας Συγγραφέων και του Συμβουλίου Τριών Θαλασσών Συγγραφέων και Μεταφραστών (TSWTC), με τη συμμετοχή συγγραφέων από τη Γερμανία και άλλες χώρες. Θα παρουσιαστεί ο τόμος Wayfarers και θα γίνει συζήτηση στα αγγλικά με συνοπτική διερμηνεία στα ελληνικά.

Ο άγνωστος ποιητής Νίκος Καζαντζάκης. ΑΚΡΙΤΑΣ: ένα άγραφο έπος.

Δείτε επίσης


ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΠΟΙΗΣΗΣ  ​Η ποίησις είναι ανάπτυξι στίλβοντος ποδηλάτου

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΠΟΙΗΣΗΣ "​Η ποίησις είναι ανάπτυξι στίλβοντος ποδηλάτου"

05/03/20
Η ποίησις είναι ανάπτυξι στίλβοντος ποδηλάτου   ΠΟΛΥΧΩΡΟΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΟΙ ΦΙΛΟΙ ΤΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΑΘΗΝΩΝ    Την Παρασκευή 20 Μαρτίου 2020 και
Να κοιτάζεις κάτι ωραίο...

«Να κοιτάζεις κάτι ωραίο...»

28/03/16
Οι εκδόσεις ΑΓΡΑ, ΙΚΑΡΟΣ, ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ και το βιβλιοπωλείο ΙΑΝΟS διοργανώνουν μια βραδιά αφιερωμένη στον ΑΝΤΑΙΟ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΙΔΗ   που θα πραγματοποιηθεί στο βιβλιοπωλείο