«ΔΑΙΔΑΛΟΣ»


04/07/16

O Δαίδαλος υπήρξε μια περιοδική (τριμηνιαία) έκδοση της Εταιρείας Συγγραφέων που επεδίωξε να εκφράσει έναν διαφορετικό «αέρα», ένα διαφορετικό πνεύμα εξωστρέφειας την εποχή που Πρόεδρος ήταν ο Βασίλης Βασιλικός και Γενικός Γραμματέας ο Άρης Μαραγκόπουλος. Σ' αυτό το πνεύμα η έκδοση υποστήριξε, μεταξύ των άλλων, την εγκαινίαση του πρώτου διαδικτυακού τόπου της Εταιρείας, του dedalus.gr, καθώς και την τότε γενικότερη προσπάθεια του Δ.Σ. να ενταχθούν στην Εταιρεία γνωστοί συγγραφείς οι οποίοι, είτε δίσταζαν να υποβάλλουν το σχετικό αίτημα είτε δεν ήθελαν να μπούνε στην, ως ένα βαθμό, υποτιμητική διαδικασία της ψηφοφορίας από τη Γενική Συνέλευση.

Το πρώτο τεύχος εκδόθηκε στις αρχές του φθινοπώρου του 2002 και το τελευταίο μερικά εξάμηνα αργότερα. Τη συντακτική ευθύνη είχε ο Άρης Μαραγκόπουλος, τον σχεδιασμό και την καλλιτεχνική επιμέλεια ο Δημήτρης Καλοκύρης και την τυπογραφική επιμέλεια κάθε τεύχους η Μαρία Κυρτζάκη.

Το ενδιαφέρον σε αυτή την περιοδική έκδοση υπήρξε η κατά γενική ομολογία αρμονική σύνθεση της γραφιστικής μορφής με το όλο λιτό περιεχόμενο κάθε τεύχους. Έγινε και προσπάθεια να εκδίδεται ένα ετήσιο τεύχος του Δαιδάλου στα αγγλικά για τους ομολόγους της Εταιρείας στην Ευρώπη – αλλά τα μέσα, η εποχή και η αλλαγή του Δ.Σ. δεν επέτρεψαν παρά την έκδοση ενός μόνον τεύχους.

Το τεύχος δεν είχε φιλολογικό / κριτικό χαρακτήρα ούτε και χαρακτήρα λογοτεχνικών καταθέσεων. Ήταν κυρίως ενημερωτικό, με καίριες ειδήσεις που αφορούσαν τη θέση του συγγραφέα τόσο στην Ελλάδα όσο και παγκοσμίως, με θέματα γενικότερου ενδιαφέροντος ως προς τη λογοτεχνία, καθώς και με ταξινομημένη, τακτή πληροφόρηση ως προς τις νέες εκδόσεις μελών της Εταιρείας.

[ Α.Μ. ]

Δείτε επίσης


ΕNΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ

«ΕNΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ» ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ

01/07/16
Το «Ενημερωτικό Δελτίο» κυκλοφόρησε μετά το περ. «Δαίδαλος». Εκδόθηκαν συνολικά 9 τεύχη, από τα οποία τα τεύχη 5-7 σχεδίασε η Βάσω Αβραμοπούλου, ενώ το 8ο επιμελήθηκε ο
Ημερολόγιο Εταιρείας Συγγραφέων 2012

Ημερολόγιο Εταιρείας Συγγραφέων 2012

27/03/12