ΥΠΟΨΗΦΙΑ ΝΕΑ ΜΕΛΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ 2024


14/02/24
ΥΠΟΨΗΦΙΑ ΝΕΑ ΜΕΛΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ 2024

ΥΠΟΨΗΦΙΑ ΝΕΑ ΜΕΛΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ 2024

 

ΥΠΟΨΗΦΙΑ ΤΑΚΤΙΚΑ ΜΕΛΗ 2024

 

(πατάτε πάνω στα ονόματα, στον πίνακα, για να δείτε το εργοβιογραφικό των υποψηφίων από biblionet)

Αλαγιάλι -Τσιαλίκ Σουλεϊμάν

Γκολίτσης Πέτρος

Γώγος Θάνος

Δέρβη Λουκία

Εξάρχου Καλλιόπη

Ερηνάκης Νίκος

Καϊτατζή-Χουλιούμη Δέσποινα

Κωτούλα Δήμητρα

Μελιτάς Χάρης

Μήττα Δήμητρα

Μπουλούτζας Αντώνης

Παπαγιάννη Μαρία

Πιτένης Μιχάλης

Σκορδάς Παναγιώτης

Φραγκάκης Ηλίας

 

 

ΥΠΟΨΗΦΙΑ ΑΝΤΕΠΙΣΤΕΛΛΟΝΤΑ ΜΕΛΗ 2024

 

Παναγιώτης Ροϊλός – ΗΠΑ

Καθηγητής Νεοελληνικών Σπουδών, κάτοχος της Έδρας “Γιώργος Σεφέρης” και Καθηγητής Συγκριτικής Κριτικής Θεωρίας και Γραμματολογίας, Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ, Πανεπιστημιακός Εταίρος στο Weatherhead Center for International Affairs και Minda de Gunzburg Center for European Studies, Χάρβαρντ. Είναι επίσης Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών. Έχει συγγράψει και επιμεληθεί δέκα βιβλία, μεταξύ των οποίων τα Towards a Ritual Poetics (μαζί με τον Δημήτριο Γιατρομανωλάκη, 2003 και ελληνική έκδοση: Προς μια τελετουργική ποιητική, 2005), Ampho-teroglossia: A Poetics of the Twelfth-Century. Medieval Greek Novel (2005), C. P. Cavafy: The Economics of Metonymy (2009, και ελληνική έκδοση Κ. Π. Καβάφης: Η οικονομία του ερωτισμού, 2016), Imagination and Logos: Essays on C. P. Cavafy (επιμελητής, 2010), Medieval Greek Storytelling: Fictionality and Narrative in Byzantium (επιμελητής, 2014).

 

 

Γιαν Χένρικ Σβαν (Jan Henrik Swahn) – ΣΟΥΗΔΙΑ

Ο πολυβραβευμένος πεζογράφος και μεταφραστής Γιαν Χένρικ Σβαν γεννήθηκε το 1959 στη Λουντ της νότιας Σουηδίας. Ζει και εργάζεται στην Ελλάδα και στη Σουηδία. Διετέλεσε ο τελευταίος εκδότης του γνωστού λογοτεχνικού περιοδικού BLM (Bonniers litterära Μagasin, 1997-1999). Πρόεδρος του PEN Club Σουηδίας, μέλος της επιτροπής φυλακισμένων συγγραφέων (1990-1992). Μέλος του ΔΣ του PEN Club Σουηδίας (1988-1993). Εργάστηκε ως εθελοντής στην κοινωνική πρόνοια, προσφέροντας μαθήματα δημιουργικής γραφής σε άστεγες, ναρκομανείς, εκδιδόμενες γυναίκες. Είναι αναγνωρισμένος μεταφραστής από τα ελληνικά, πολωνικά, γαλλικά, αγγλικά, δανέζικα και αραβικά. Μεταξύ άλλων, έχει μεταφράσει τους νομπελίστες συγγραφείς Όλγκα Τοκάρτσουκ (8 βιβλία), Χένρικ Σιενκιέβιτς (Quo Vadis). Μετέφρασε και εξέδωσε μία ανθολογία ποιημάτων της Κικής Δημουλά, μία ανθολογία νεοελληνικού διηγήματος, καθώς και ποίηση (κυρίως) και πεζογραφία των Μήτσου Αλεξανδρόπουλου, Βασίλη Αμανατίδη, Νίκου Γκάτσου, Βασίλη Γκουρογιάννη, Νίκου Δαββέτα, Μαρίας Ευσταθιάδη, Μαρίας Κυρτζάκη, Μαρίας Λαϊνά, Βύρωνα Λεοντάρη, Ανθής Μαρωνίτη, Τζένης Μαστοράκη, Σοφίας Νικολαΐδου, Αλεξάνδρας Πλαστήρα, Μίλτου Σαχτούρη, Σάκη Σερέφα, Νίκου Χουλιαρά και πολλών άλλων. Βραβεία: Μεγάλο βραβείο λογοτεχνίας της εφημερίδας Göteborgs-Posten για τους Περιπλανώμενους, 2001. Στη βραχεία λίστα του Κρατικού Βραβείου Σουηδίας (August priset) για τους Περιπλανώμενους, 2001. Βραβείο Sture Linnér 2005. Βραβείο TCO (Ομοσπονδία Εργαζομένων Σουηδίας) 1999. Διεθνές βραβείο μετάφρασης /  Βραβείο Kulturhuset, Κρατικό Θέατρο. Βραβεύτηκε το καλύτερο έργο και μαζί η καλύτερη μετάφραση για Τα Βιβλία του Ιακώβ της Τοκάρτσουκ.  

 

 

 

 

ΥΠΟΨΗΦΙΑ ΕΠΙΤΙΜΑ ΜΕΛΗ 2024

 

ΝΙΚΟΣ ΚΑΡΑΠΙΔΑΚΗΣ

Ο Νίκος Καραπιδάκης γεννήθηκε στο Ηράκλειο Κρήτης. Είναι πτυχιούχος κλασικής φιλολογίας του Πανεπιστημίου του Στρασβούργου (1973-1977), αρχειονόμος-παλαιογράφος, απόφοιτος της École Nationale des Chartes (1978-1982) και Διδάκτωρ Ιστορίας Πανεπιστήμιο της Σορβόνης Ι (1988). Εργάσθηκε από το 1982 στο Ιστορικό Αρχείο Κέρκυρας (σήμερα Αρχεία Νομού Κερκύρας), ως αρχειονόμος στα Γενικά Αρχεία της Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στη συνέχεια, από το 1989 έως το 1993, ως διευθυντής των Γενικών Αρχείων του Κράτους. Είναι Πρόεδρος της Εφορείας των Γενικών Αρχείων του Κράτους από το Νοέμβριο 2010 έως σήμερα. Από το 2000, είναι καθηγητής Α΄ βαθμίδας στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο, στο γνωστικό αντικείμενο «Ιστορία της Μεσαιωνικής Δύσης και της μεταφοράς δυτικών θεσμών στην Ανατολική Μεσόγειο». Από τον Αύγουστο 2012, είναι Διευθυντής του περιοδικού Νέα Εστία και από το 2004, Διευθυντής της σειράς «Ιστορία και Πολιτική» και της «Μικρής σειράς Ιστορίας» στις εκδόσεις της Εστίας. Είναι Μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής του επιστημονικού περιοδικού Τα Ιστορικά.

Τιμητικές διακρίσεις: Officier dans l’ordre des palmes académiques, Ακαδημία Αθηνών, βραβείο Ελένης και Πάνου Ψημένου, Chevalier dans l’ordre des Arts et des Lettres.

 

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ-ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΕΤΑΞΑΣ

Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Διεπιστημονικής Ακαδημίας των Παρισίων (2019), Αριστείο της Ελληνικής Εταιρείας Πολιτικής Επιστήμης (2018), Επίτιμος και Ομότιμος Καθηγητής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου των Αθηνών (2022), Membre titulaire de l’Académie Européenne Interdisciplinaire des Sciences (2014), Επίτιμος Καθηγητής του Πανεπιστημίου της Βουδαπέστης (2016), Επίτιμος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου (2012), Επίτιμος Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου της Βουδαπέστης (2016), Επίτιμος Διδάκτωρ του Πανεπιστήμιου της Κρήτης (2010), Τακτικό μέλος της Ανεξάρτητης Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα- (2008-2016), Τακτικό μέλος της Εθνικής Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (2008-2016). Κάποια από τα κυριότερα δημοσιεύματά του αντιπροσωπευτικά των θεματικών του επιλογών: Τέχνη και Εξουσία. “Das Unbehagen in der Kultur?”, Η Υφαρπαγή των μορφών: Από την πολιτική ομιλία του κλασικισμού, Η Ρητορική των ερειπίων, Υπαινικτικά πορτραίτα. Η ανεπαίσθητη απεικόνιση του κύρους, “La forme classique à l’âge de l’instrumentalisation du beau”, Approche systémique et Processus politique, Πολιτική επικοινωνία, Systèmismes et Politique, “Recent trends of the parties by-play’’, “Rhetorical Haughtiness and the Need for Self-assurance’’. Προεισαγωγικά για τον πολιτικό λόγο, Συναντήθηκαν κατ’ ουσίαν, “Τα όρια των όρων. Δοκίμιο για την λεκτική αποφυλάκιση της πολιτικής πράξης”, Πολιτική Επιστήμη: διακλαδική και συγχρονική διερεύνηση της πολιτικής πράξης (Σχεδίαση του Έργου και Εισαγωγικά Κείμενα για τη δεκάτομη έκδοση), De l’ Europe: se relégitimer pour acter.

 

 

ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΚΩΣΤΑΣ

Ο Γιάννης Παπακώστας ομότιμος πανεπιστημιακός καθηγητής και ερευνητής της Νέας Ελληνικής Φιλολογίας γεννήθηκε το 1939 στο Ριζοβούνι της Πρέβεζας. Μετά τις γυμνασιακές του σπουδές φοίτησε με υποτροφία στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και στο Κλασικό Τμήμα του Πανεπιστήμιο Αθηνών. Το 1974 έλαβε το βραβείο Α΄ κατηγορίας από τη Γλωσσική εν Αθήναις Εταιρεία της Ακαδημίας Αθηνών. Ως ακάματος ερευνητής της νεοελληνικής φιλολογίας (ιδίως της περιόδου από το 1880 και εξής) πραγματοποίησε έρευνα σε βιβλιοθήκες του Βουκουρεστίου και της Κωνσταντινούπολης. Είναι συγγραφέας πλήθους φιλολογικών μελετών και μονογραφιών. Είχε τη φροντίδα μιας μεγάλης αναστατικής σειράς ποιητών και πεζογράφων, όπως ο Γεώργιος Δροσίνης και τα δωδεκάτομα Άπαντά του, η τρίτομη συγκέντρωση των πεζών και ποιημάτων του Μιλτιάδη Μαλακάση, όπως και συναγωγές διηγημάτων του Μιχαήλ Μητσάκη, επιστολών του Γεωργίου Βιζυηνού, αφηγημάτων της Αλεξάνδρας Παπαδοπούλου και του Ναπολέοντα Λαπαθιώτη κ.α.. Διετέλεσε μέλος της Επιτροπής Κρατικών Βραβείων Λογοτεχνίας (1996-1997) και πρόεδρος αυτής (1998-2001). Από το 2002 έως το 2015 υπήρξε μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης. Από το 2007 έως το 2009 δίδαξε στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα του Πανεπιστημίου της Γρανάδας. Έχει συνεργασθεί με γνωστές εφημερίδες και περιοδικά, ενώ για την πρωτοτυπία του έργου του έχει τιμηθεί τέσσερις φορές (1985, 1992, 1995 και 2002) από την Ακαδημία Αθηνών.

 

ΣΩΚΡΑΤΗΣ Λ.ΣΚΑΡΤΣΗΣ

Ο Σωκράτης Λ. Σκαρτσής ποιητής, φιλόλογος και πανεπιστημιακός, γεννήθηκε στην Πάτρα το 1936, σπούδασε και δίδαξε φιλολογία και σήμερα είναι ομότιμος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Πατρών. Το έργο του περιλαμβάνει ποίηση, δοκίμια, μελέτες, άρθρα, μεταφράσεις, περιοδικά, εκδόσεις και διοργάνωση συνεδρίων. Είναι ιδρυτής της διεθνούς φιλολογικής συνάντησης με την ονομασία «Συμπόσιο Ποίησης», που από το 1981 μέχρι το 2018 πραγματοποιήθηκε ανελλιπώς κάθε χρόνο υπό την αιγίδα του Πανεπιστημίου Πατρών, με εκατοντάδες δημιουργούς από την Ελλάδα και το εξωτερικό να έχουν παρουσιάσει φιλολογικές εργασίες, κριτικές και ποιήματα, που βρίσκονται δημοσιευμένα στα “Πρακτικά του Συμποσίου Ποίησης”. Είναι επίσης ιδρυτής των «Εκδόσεων του Πανεπιστημίου Πατρών». Μέχρι σήμερα έχει εκδώσει συνολικά 300 περίπου βιβλία, ποιητικά, για τη γλώσσα, τη θρησκειολογία, τη λογοτεχνική λαογραφία, την πολιτισμική ανθρωπολογία, καθώς και μεταφράσεις από διάφορους λαούς και εποχές. Εξέδωσε επίσης 14 περιοδικά. Έχουν γραφεί βιβλία και πολλά άρθρα για το έργο του, έχουν γίνει αφιερώματα και τιμητικές εκδηλώσεις γι’ αυτό, μεταξύ άλλων από το Πανεπιστήμιο Πατρών, τον Δήμο Πατρέων, το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού της Κύπρου, από περιοδικά, ενώ το έργο του έχει παρουσιαστεί από ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές εκπομπές. Ποίησή του περιλαμβάνεται σε πολλές ανθολογίες και περιοδικά, ενώ έχει μεταφραστεί σε διάφορες γλώσσες (αγγλικά, γαλλικά, γερμανικά, ιταλικά, ισπανικά, ολλανδικά, σουηδικά, ρωσικά, ουγγρικά, αλβανικά, βουλγαρικά).

 

 

ΣΤΑΜΑΤΗΣ ΦΙΛΙΠΠΙΔΗΣ

Το 1984, ο Σ.Ν. Φιλιππίδης πήρε διδακτορικό δίπλωμα από το Τμήμα Κλασικών Σπουδών του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας στο Ιρβάιν, όπου δίδαξε επί πέντε ακαδημαϊκά έτη. Δίδαξε ακόμη στον Τομέα Κλασικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης (1984-1992), και στον Τομέα Βυζαντινής και Νεοελληνικής Φιλολογίας (1992-2006). Ως επιστημονικός υπεύθυνος έχει οργανώσει Συνέδρια για τον Καζαντζάκη (1997, 2004, 2007) και έχει χρηματίσει Πρόεδρος του Κέντρου Κρητικής Λογοτεχνίας. Οι δημοσιεύσεις του πραγματεύονται προβλήματα ανάγνωσης λογοτεχνικών κειμένων από την αρχαιότητα έως σήμερα, και λογοτεχνικής θεωρίας (Γκρεϊμάς, Μπαχτίν, Πίτερ Μπρούκς, κ.ά.). Στις περισσότερες από τις αναγνώσεις του αναδεικνύει την εγγενή αμφισημία των λογοτεχνικών κειμένων του Αισχύλου, του Παπαδιαμάντη, του Καζαντζάκη, κ.ά. Τελευταίο του βιβλίο Έξι και ένα μελετήματα για τον Νίκο Καζαντζάκη, Βικελαία Δημοτική Βιβλιοθήκη, Ηράκλειο Κρήτης (2017).

Δείτε επίσης


Aνακοίνωση της Εταιρείας Συγγραφέων για τον θάνατο του Αντώνη Σουρούνη

Aνακοίνωση της Εταιρείας Συγγραφέων για τον θάνατο του Αντώνη Σουρούνη

06/10/16
Με μεγάλη μας λύπη πληροφορηθήκαμε τον θάνατο του πολυβραβευμένου πεζογράφου και μέλους της Εταιρείας μας, Αντώνη Σουρούνη. Ο Αντώνης Σουρούνης έγραψε διηγήματα και
Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος Ο Νίκος Καζαντζάκης και οι ιδεολογικές διαδρομές του

Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος «Ο Νίκος Καζαντζάκης και οι ιδεολογικές διαδρομές του»

15/11/22