Το Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Νεοελληνικών Σπουδών, Στην Εθνική Βιβλιοθήκη (Παρασκευή και Σάββατο, 12 & 13 Απριλίου)


03/04/24
Το Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Νεοελληνικών Σπουδών, Στην Εθνική Βιβλιοθήκη (Παρασκευή και Σάββατο, 12 & 13 Απριλίου)

Η Ευρωπαϊκή Εταιρεία Νεοελληνικών Σπουδών σε συνεργασία με την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδας διοργανώνει συνέδριο με θέμα: Από την παγκοσμιοποίηση στην τεχνητή νοημοσύνη: Η ελληνική λογοτεχνία στον 21ο αιώνα (12-13 Απριλίου 2024).

Στην Εθνική Βιβλιοθήκη (Παρασκευή και Σάββατο, 12 & 13 Απριλίου)
σχετίζεται με πολύ σύγχρονα θέματα, τη λογοτεχνία του 21ου αιώνα,
και σ’ αυτό θα μιλήσουνε όχι μόνο φιλόλογοι και ακαδημαϊκοί,
αλλά και κριτικοί, δημοσιογράφοι, πεζογράφοι, ποιητές, κομίστες κ.λπ.

 

Ο κόσμος εισήλθε συμβολικά στην αστάθεια του 21ου αιώνα με την πτώση των Δίδυμων Πύργων την 11 Σεπτεμβρίου 2001. Ένα γεγονός με παγκόσμιο αντίκτυπο που προκάλεσε σημαντικές ανατροπές και ανησυχίες και ανάγκασε την Αμερική να δει πέρα από τα σύνορά της, δίνοντας ώθηση στην έννοια της ‘world literature’. Για την Ελλάδα το πρώτο τέταρτο του εικοστού πρώτου αιώνα σημαδεύτηκε από την είσοδό της στο ευρώ και την ευφορία των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας,  την επισφάλεια της οικονομικής κρίσης και το brain drain, την έμφαση στην επιτελεστικότητα και τις έμφυλες ταυτότητες. Την ίδια περίοδο η προσπάθεια για εξαγωγή της ελληνικής λογοτεχνίας στο εξωτερικό ήταν έντονη με την Ελλάδα να είναι η τιμώμενη χώρα στη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου της Φρανκφούρτης το 2001 και τον Μάιο του 2004 να εγκαινιάζεται η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου της Θεσσαλονίκης με στόχο να εντάξει τη χώρα στον χάρτη των Διεθνών Εκθέσεων Βιβλίου αλλά αυτή η προσπάθεια διεθνοποίησης υπέστη πλήγμα με το κλείσιμο του ΕΚΕΒΙ το 2013. Οι πρώτες δεκαετίες του τρέχοντος αιώνα ήταν ιδιαίτερα δυναμικές και ανατρεπτικές καθώς επιβλήθηκαν οι ψηφιακές τεχνολογίες και κυριάρχησαν η εικόνα και η κοινωνική δικτύωση με αποτέλεσμα να υπάρξουν αρκετές ανακατατάξεις όσον αφορά τη γραφή, την ανάγνωση και την επικοινωνία.

   Ο εικοστός πρώτος αιώνας ξεκινάει για την Ελλάδα με ένα αφήγημα δυναμισμού και ανοδικής πορείας το οποίο διαδέχεται η μελαγχολία της κρίσης. Σε παγκόσμιο επίπεδο αυξάνεται η συνειδητοποίηση ότι το ανθρώπινο είδος έχει τη δυνατότητα να επηρεάσει το μέλλον ολόκληρου του πλανήτη κατά τρόπο μη αναστρέψιμο. Ζούμε πλέον σε έναν ραγδαία μεταβαλλόμενο κόσμο όπου η ρευστότητα συνιστά τη μονιμότητα και η ζωή μας βασίζεται στις εφαρμογές του κινητού. Η κουλτούρα της σύντομης διάρκειας κυριαρχεί (TikTok, tweet/x, σύντομα βίντεο) και θέτει ποικίλα ερωτήματα. Χάνονται δεξιότητες όπως η ικανότητα να γράφουμε με το χέρι; Δεν διαβάζουμε μεγάλα κείμενα; Κρατιέται η προσοχή μας λιγότερο από μερικά λεπτά; Καλλιεργεί η τεχνητή νοημοσύνη την υποψία πως ό,τι βλέπουμε ή διαβάζουμε είναι πλαστό; Με αυτά τα ερωτήματα κατά νου θα συζητήσουμε το πώς πορεύεται η νεοελληνική λογοτεχνία στον τρέχοντα αιώνα. Οι ανακοινώσεις κινούνται σε διάφορα επίπεδα: το βιοπολιτικό (φεμινισμός, queer, κρίση, μεταπολιτική, σύνορα και μετανάστευση), το επικοινωνιακό/διδακτικό (μαθήματα γραφής, κοινωνική δικτύωση), το θεσμικό (πολιτική βιβλίου, προβολή στο εξωτερικό) και το τεχνολογικό/φιλοσοφικό (τεχνητή νοημοσύνη). Με αυτό τον τρόπο επιδιώκουμε ένα διαθεματικό και πολυσχιδές συνέδριο στο οποίο διαφορετικές γενιές καταθέτουν τις απόψεις και τις εμπειρίες τους, συμβάλλοντας σε ένα γόνιμο διάλογο.

 

Δείτε επίσης


Αναγόρευση του Αθανάσιου Χριστοδούλου σε επίτιμο διδάκτορα του Ιονίου Πανεπιστημίου

Αναγόρευση του Αθανάσιου Χριστοδούλου σε επίτιμο διδάκτορα του Ιονίου Πανεπιστημίου

10/05/23
Το Τμήμα Ξένων Γλωσσών, Μετάφρασης και Διερμηνείας, της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ιονίου Πανεπιστημίου, κατά τη 10η συνέλευση, την 24η Μαρτίου 2022, αποφάσισε ομόφωνα
Περιπατητικό Συνέδριο, Σάββατο 30/3 σε 3 βιβλιοπωλεία

Περιπατητικό Συνέδριο, Σάββατο 30/3 σε 3 βιβλιοπωλεία

27/03/24
Οι μέρες πλησιάζουν για το Συνέδριο του Αναγνώστη που θα γίνει το Σάββατο 30 Μαρτίου 2024 με τίτλο «Οι νέοι πεζογράφοι μιλούν». Το είπαμε  «Περιπατητικό» πρώτον