ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΣΤΟ ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΑΘΗΝΩΝ ΜΟΥΣΙΚΕΣ ΤΗΣ ΕΠΟΧΗΣ ΤΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΘΕΟΤΟΚΗ


06/06/23
ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΣΤΟ ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΑΘΗΝΩΝ ΜΟΥΣΙΚΕΣ ΤΗΣ ΕΠΟΧΗΣ ΤΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΘΕΟΤΟΚΗ

ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΚΕΡΚΥΡΑΪΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ

ΜΟΥΣΕΙΟ ΣΟΛΩΜΟΥ

Θ. Μακρή 2 & Κ. Δαφνή (πρώην πάροδ. Αρσενίου, Μουράγια)

49100 Κέρκυρα – τηλ.: 2661030674

https://eksmouseiosolomou.gr

https://www.facebook.com/solomosmuseum

eksmouseiosolomou@gmail.com

 


 

 


ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΚΕΡΚΥΡΑΪΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ – ΜΟΥΣΕΙΟ ΣΟΛΩΜΟΥ ΚΕΡΚΥΡΑΣ

ΚΑΙ

ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ


 

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Μ. ΘΕΟΤΟΚΗΣ

Κέρκυρα 1872 – Κέρκυρα 1923

100 χρόνια από τον θάνατό του.


 

ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΣΤΟ ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΑΘΗΝΩΝ

(ΜΟΥΣΙΚΕΣ ΤΗΣ ΕΠΟΧΗΣ ΤΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΘΕΟΤΟΚΗ)

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ


 

Τη Δευτέρα 12 Ιουνίου 2023, και ώρα 19.30, θα πραγματοποιηθεί συναυλία του Trio Unisono, στη Μουσική Βιβλιοθήκη Λ. Βουδούρη του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, με έργα της εποχής του συγγραφέα Κωνσταντίνου Θεοτόκη, που φέτος συμπληρώνονται 100 χρόνια από τον θάνατό του.

Είσοδος ελεύθερη.

Η συναυλία οργανώνεται από την Εταιρεία Κερκυραϊκών Σπουδών και την Εταιρεία Συγγραφέων, και θα συνοδεύεται από κριτική αναφορά στον Κερκυραίο Συγγραφέα με ομιλήτρια τη συγγραφέα Άννα Αφεντουλίδου, Γενική Γραμματέα της Εταιρείας Συγγραφέων, με θέμα: «Η σταθερή παρουσία του Κωνσταντίνου Θεοτόκη: από τον 19ο στον 21ο αιώνα». Θα εκτίθενται επίσης έργα της ζωγράφου Ludi Spaapen, με θέμα: «Κορφιάτικες Ιστορίες – 13 Εικόνες από τα Διηγήματα του Κ. Θεοτόκη».

ᴥᴥᴥ


 

ΜΟΥΣΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Waldemar von Baussnern (1866 – 1931, Γερμανός συνθέτης και δάσκαλος μουσικής).

Serenade, για βιολί, κλαρινέτο και πιάνο.

Η Σερενάτα του Baussnern διακρίνεται για τη χαρούμενη και εκφραστική της διάθεση. Μικρές μουσικές ψηφίδες δημιουργούν την αίσθηση ανάλαφρου παιγνιδιού.

ᴥᴥᴥ

  • Carl Reinecke (1824 – 1910, Γερμανός συνθέτης, μαέστρος και πιανίστας)

 

Trio για πιάνο, κλαρινέτο και βιόλα και πιάνο, Έργο 264.

Η σύνθεση αυτή του Reinecke γράφτηκε σε ώριμη ηλικία και θεωρείται από τα σπουδαιότερα έργα μουσικής δωματίου. Το ύφος ρομαντικό μετά-Brahms αναπτύσσεται με τον αφηγηματικό χαρακτήρα ενός «θρύλου» (legend quasi parlante) πριν από το τέλος.

ᴥᴥᴥ

Daniel Gregory Mason (1873 – 1953, Αμερικανός συνθέτης και μουσικοκριτικός)

Pastorale, για βιολί, κλαρινέτο και πιάνο, Έργο 8.

Ο τίτλος Pastorale (βουκολική ζωή) παραπέμπει σε λυρικό δράμα με στιγμές εξάρσεων και γαλήνης. Ο Mason, διάσημος στην Αμερική, συνδέεται άμεσα με την ευρωπαϊκή παιδεία, όπως διαφαίνεται από τη μουσική του και από τα 19 βιβλία του, τα οποία καλύπτουν την περίοδο από τον Grieg στον Βeethoven και τους Ρομαντικούς Συνθέτες.

ᴥᴥᴥ

Marcel Chyrzyński (1971, Πολωνός συνθέτης, πολυβραβευμένος)

 

Trio σε Ντο, για κλαρινέτο, βιόλα και πιάνο.

Το “Trio in C” (Τρίο σε Ντο) του Marcel Chyrzyński εναλλάσσει καινοτόμες και δόκιμες φόρμες σε σπάνιο αρμονικό σύνολο, πάνω στην πρώτη νότα του πενταγράμμου. O Chyrzyński γεφυρώνει τον 20ό με τον 21ο αιώνα. Το έργο αυτό παρουσίασε το Trio Unisono σε πρώτη εκτέλεση για την Ελλάδα.

ᴥᴥᴥ


 

TRIO UNISONO

Το Μουσικό Σύνολο Trio Unisono ιδρύθηκε το 2000 στη Θεσσαλονίκη από καταξιωμένους μουσικούς και παιδαγωγούς.

Η Μαρία Μποζένα Σουέρεφ παίζει βιολί και βιόλα. Σπούδασε στην Πολωνία και την Ιταλία. Μετά από δεκάχρονη σταδιοδρομία στο εξωτερικό, συμμετείχε στα πρώτα βιολιά της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης (Κ.Ο.Θ.).

Η Πόλα Σμιθ-Διαμαντή ολοκλήρωσε τις σπουδές της στο κλαρινέτο στις Η.Π.Α. και, παράλληλα με τις εμφανίσεις ως σολίστ, κατείχε μόνιμη θέση στην Κ.Ο.Θ. και στο Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης.

Η Ναταλία Μούρτζου, μετά τις σπουδές στη Μολδαβία, διακρίθηκε ως πιανίστα και δίδαξε στο Σύγχρονο Ωδείο Θεσσαλονίκης.

Το Trio Unisono διαθέτει ρεπερτόριο που καλύπτει μουσικά έργα Κλασικής, Ρομαντικής και Σύγχρονης εποχής, συμπεριλαμβανομένης της Jazz, καθώς και διασκευές γνωστών έργων, που παρέχουν δυνατότητες για διάλογο μεταξύ των οργάνων. Ένας από τους στόχους του Trio Unisono είναι να επισημάνει συνθέσεις μουσικής δωματίου λίγο γνωστές, με υψηλή μουσική αξία.


 

ΕΤΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΘΕΟΤΟΚΗ

Σημειώνεται ότι η Εταιρεία Κερκυραϊκών Σπουδών αποφάσισε από τον Οκτώβριο του έτους 2022 να ζητήσει την κήρυξη του έτους 2023 ως «Έτος Κωνσταντίνου Θεοτόκη».

Ήδη το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων, σε συνεδρίασή του έχει εγκρίνει με ΟΜΟΦΩΝΗ απόφασή του την πρόταση της Εταιρείας Κερκυραϊκών Σπουδών.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Εταιρείας Κερκυραϊκών Σπουδών – Μουσείο Σολωμού, προκειμένου να τιμήσει τον σημαντικότατο εκπρόσωπο της νεοελληνικής λογοτεχνίας, έχει αποφασίσει να διοργανώσει σειρά εκδηλώσεων και δραστηριοτήτων το 2023, όπως την περιοδική έκθεση με τίτλο «ΑΦΘΑΡΤΟΣ ΛΟΓΟΣ – ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Μ. ΘΕΟΤΟΚΗΣ ΚΑΙ Η ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΗ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΤΗΤΑ ΕΝΟΣ ΧΩΡΟΥ» (με σπάνια τεκμήρια εποχής, έντυπα, εκδόσεις και δημοσιεύσεις, κυρίως από τις συλλογές της Εταιρείας, με έργα σύγχρονων εικαστικών, που συνομιλούν με κείμενα του Θεοτόκη, με οπτικοακουστικό υλικό, με αναφορές στη ζωή του και στο μεταφραστικό, πεζογραφικό, ποιητικό, ερευνητικό έργο του, με ψηφιακές εφαρμογές, με ανθολόγηση από κινηματογραφικές και τηλεοπτικές μεταφορές, με παρουσίαση συναφών ιστορικών και κοινωνικών θεμάτων κ.ά.).

Η έκθεση με μουσειολογική μελέτη και ευθύνη του Δρ Κ.Ι. Σουέρεφ, Επίτιμου Εφόρου Αρχαιοτήτων, ήδη λειτουργεί από το πρωί μέχρι το βράδυ με ελεύθερη είσοδο στον Ι.Ν. του Αγίου Γεωργίου εντός του Παλαιού Φρουρίου από 28 Μαΐου 2023, και θα διαρκέσει μέχρι 28 Δεκεμβρίου 2023.

Οι παράλληλες εκδηλώσεις της Εταιρείας Κερκυραϊκών Σπουδών θα κορυφωθούν με μεγάλο Επιστημονικό Συνέδριο για το έργο του Συγγραφέα, που θα πραγματοποιηθεί στην Κέρκυρα στις 10, 11 και 12 Νοεμβρίου 2023.

ᴥᴥᴥ


 

Δείτε επίσης


ΤΑ ΒΡΑΒΕΙΑ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ

ΤΑ ΒΡΑΒΕΙΑ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ

13/10/15
Εκδήλωση για την απονομή των βραβείων «Διδώ Σωτηρίου» και «Δαίδαλος», καθώς και για την υποδοχή των νέων μελών της θα πραγματοποιήσει η Εταιρεία Συγγραφέων την Τρίτη
4ος κύκλος επιμορφωτικών διαλέξεων  ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ – EΠΙΓΡΑΦΙΚΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ

4ος κύκλος επιμορφωτικών διαλέξεων ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ – EΠΙΓΡΑΦΙΚΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ

20/03/24
Έρωτες Τοπίων: η ανακάλυψη του εαυτού από τον ποιητή-πρέσβη ε.τ. Γιώργο Βέη 20, 27 Μαρτίου και 3 Απριλίου ώρα 18.00 Επιγραφικό Μουσείο (Τοσίτσα 1)   Η Εταιρεία Συγγραφέων