Το Κρατικό Βραβείο Ποίησης στην Κύπρο απενεμήθη στο μέλος της Εταιρείας μας Νάσα Παταπίου


31/10/20

Με ιδιαίτερη χαρά πληροφορηθήκαμε ότι στην Κύπρο το Κρατικό Βραβείο Λογοτεχνίας στην κατηγορία της Ποίησης για εκδόσεις του 2019 απονέμεται φέτος στην ποιήτρια και μέλος της Εταιρείας μας
Νάσα Παταπίου. Την συγχαίρουμε, όπως και όλους τους βραβευμένους, γι' αυτήν τη διάκριση.

Αναλυτικά: Νάσα Παταπίου, Χρίστος Κυθρεώτης, Κωνσταντία Σωτηρίου, Λουίζα Χριστοδουλίδου, Σάντη Αντωνίου Σάντρα Ελευθερίου και Αναστάσιος Γεωργίου είναι οι βραβευθέντες με τα Κρατικά Βραβεία Λογοτεχνίας για εκδόσεις του έτους 2019, σύμφωνα με ανακοίνωση από τις Πολιτιστικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας (YΠΠΑΝ).

Στην ποίηση, το Κρατικό Βραβείο, για εκδόσεις του έτους 2019, μετά από κατά πλειοψηφία απόφαση της Κριτικής Επιτροπής, απονέμεται στη Νάσα Παταπίου για το έργο της
«Μελουζίνης ενώτια ή Η ωραία που έρχεται» (εκδόσεις Καστανιώτη).

Το σκεπτικό της βράβευσης αναφέρει ότι «η Νάσα Παταπίου με την ποιητική συλλογή της ‘Μελουζίνης ενώτια ή Η ωραία που έρχεται’ εκδιπλώνει και ανασυστήνει τον ποιητικό της κόσμο με μνημονικές εικόνες, δραματικές αλήθειες και ιστορικά στοιχεία, τα οποία εμποτίζονται με λατρεία για τον γενέθλιο χώρο, ονειροπόληση, ερωτική επιθυμία και πνευματική εξύψωση».

Επίσης, «αποτυπώνει τις ποιητικές εικόνες της με εύφορη διαχρονική αφήγηση, εκλεπτυσμένη μουσικότητα, γλωσσική επάρκεια και ιστορική μνήμη, η οποία εξακτινώνεται συνειρμικά και αισθητικά στον χώρο του φανταστικού, του μυθικού, του παράδοξου, αλλά και της ρεαλιστικής πραγματικότητας, χωρίς να απουσιάζουν η συμβολική και αλληγορική διάσταση στο όλο έργο της».

Το Κρατικό Βραβείο Μυθιστορήματος για εκδόσεις του έτους 2019, μετά από ομόφωνη απόφαση της Κριτικής Επιτροπής, απονέμεται στον Χρίστο Κυθρεώτη για το έργο «Εκεί που ζούμε» (εκδόσεις Πατάκη).

Το Κρατικό Βραβείο Διηγήματος/Νουβέλας για εκδόσεις του έτους 2019, μετά από κατά πλειοψηφία απόφαση της Κριτικής Επιτροπής, απονέμεται στην Κωνσταντία Σωτηρίου για το έργο «Πικρία χώρα». (εκδόσεις Πατάκη).

Το Κρατικό Βραβείο Μελέτης (Μονογραφίας)/Δοκιμίου για τη Λογοτεχνία, μετά από κατά πλειοψηφία απόφαση της Κριτικής Επιτροπής, απονέμεται στη Λουίζα Χριστοδουλίδου για το έργο «Όψεις του αρχαιοελληνικού μύθου στην ποίηση του Κυριάκου Χαραλαμπίδη» (εκδόσεις Ηλία Επιφανίου).

Το Κρατικό Βραβείο Νέου Λογοτέχνη, μετά από ομόφωνη απόφαση της Κριτικής Επιτροπής, δεν απονέμεται.

Το Κρατικό Βραβείο Λογοτεχνίας για Μικρά Παιδιά για εκδόσεις του έτους 2019, μετά από κατά πλειοψηφία απόφαση της Κριτικής Επιτροπής, απονέμεται στη Σάντη Αντωνίου για το έργο ‘Η κλωστή της υπομονής’ (έκδοση Δήμου Αθηένου)».

Το Κρατικό Βραβείο Λογοτεχνίας για Μεγάλα Παιδιά και Εφήβους για εκδόσεις του έτους 2019, μετά από κατά πλειοψηφία απόφαση της Κριτικής Επιτροπής, απονέμεται στον Αναστάσιο Γεωργίου για το έργο «Αναζητώντας την έμπνευση» (εκδόσεις Πηγή).

Τέλος, το Κρατικό Βραβείο Εικονογράφησης Λογοτεχνικού Βιβλίου για Παιδιά και Εφήβους για εκδόσεις του έτους 2019, μετά από ομόφωνη απόφαση της Κριτικής Επιτροπής, απονέμεται στη Σάντρα Ελευθερίου για την εικονογράφηση του έργου «Ο γύρος του χρόνου με ποιήματα: Μια ανθολογία ποίησης για παιδιά» (ανθολόγος Μαριγώ Αλεξοπούλου, εκδόσεις Μεταίχμιο).

Δείτε επίσης


Η ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ ΣΤΗΝ ΔΙΕΘΝΗ ΕΚΘΕΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ ΦΡΑΝΚΦΟΥΡΤΗΣ 2023

Η ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ ΣΤΗΝ ΔΙΕΘΝΗ ΕΚΘΕΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ ΦΡΑΝΚΦΟΥΡΤΗΣ 2023

15/11/23
Εντυπωσίασε ο δίγλωσσος -ελληνικά, αγγλικά- ιστότοπος της Εταιρείας Συγγραφέων, ο οποίος παρουσιάστηκε στην Διεθνή Έκθεση Βιβλίου της Φρανκφούρτης 2023, σε ειδική εκδήλωση
Μέλη της Εταιρείας Συγγραφέων τιμήθηκαν από την Ακαδημία Αθηνών

Μέλη της Εταιρείας Συγγραφέων τιμήθηκαν από την Ακαδημία Αθηνών

23/12/15
Τα βραβεία της Ακαδημίας Αθηνών για το 2015 απονεμήθηκαν το απόγευμα της Τρίτης 22 Δεκεμβρίου στην καθιερωμένη ετήσια πανηγυρική συνεδρία του ανώτατου πνευματικού ιδρύματος