ΤΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ 2020 ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΜΑΣ "Λογοτεχνία & Επανάσταση"


27/11/19

 

Το Ημερολόγιο 2020 της Εταιρείας Συγγραφέων δημιουργήθηκε με δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ), στο πλαίσιο της ευρύτερης υποστήριξής του προς την Εταιρεία
Το ημερολόγιο διατίθεται από τις εκδόσεις Πατάκη και σε βιβλιοπωλεία
https://www.patakis.gr/product/615161/vivlia-hmerologia--shmeiomataria-hmerologia/Evdomadiaio-Hmerologio-2020-Logotexnia-_-Epanastash

 

Λογοτεχνία & Επανάσταση

Το 2021 συμπληρώνονται διακόσια χρόνια από την έναρξη, όπως έχει οριοθετηθεί, του ελληνικού αγώνα για εθνική ανεξαρτησία. Η Ελληνική Επανάσταση υπήρξε γεγονός με διεθνείς διαστάσεις: οργανώθηκε στην Οδησσό και άλλα κέντρα της ελληνικής διασποράς, εμπνεύστηκε από προηγούμενες επαναστάσεις και παρακίνησε επόμενες, προκάλεσε κύματα φιλελληνισμού, αλλά και ελληνοφοβίας, όπως προσθέτω, συνδύασε ετερόχθονες και αυτόχθονες. Παράλληλα, η λογοτεχνία αποτελεί διαδικασία που συνδυάζει τη δημιουργική εσωστρέφεια της γλώσσας, στην οποία γράφεται, με τη δημιουργική εξωστρέφεια της μετάφρασης. Διακατέχεται επίσης από έναν συνωμοτικό χαρακτήρα – λες και πρόκειται για μυστική συνέλευση Φιλικής Εταιρείας στην πλατεία της στο Κολωνάκι – από ανηλεείς εσωτερικές διενέξεις και εμφύλιες συγκρούσεις – που οδηγούν σε αποτυχίες κάθε αγώνα, όπως συνέβη και με την επανάσταση των Ελλήνων – και από, για δικούς τους λόγους, παρεμβάσεις ξένων δυνάμεων σε κρίσιμες στιγμές, όπως στη ναυμαχία του Ναυαρίνου, που με διεθνή βραβεία και άλλους τρόπους ανασυντάσσουν τα εν Ελλάδι τεκταινόμενα. Με την ευκαιρία αναστοχασμού, δύο αιώνες μετά τη σολωμική έκρηξη του αγώνα για ανεξαρτησία της νεότερης ελληνικής λογοτεχνίας, χωρίς να υπεισέλθω σε λεπτομέρειες που υπάρχουν αλλού, ας επαναλάβω ότι, όπως συνέβη στην πολιτική ζωή του τόπου μετά τη συγκρότηση κράτους, έτσι και στην ελληνική ποίηση, ως κατ’ εξοχήν ρυθμιστική πειθαρχία στον χώρο του λόγου, εμφανίστηκαν ένα γαλλικό, ένα ρωσικό και ένα αγγλικό (και μετά το Δόγμα Τρούμαν αμερικανικό) κόμμα. Μήπως τελικά μαθαίνει κανείς περισσότερα για την ελληνική λογοτεχνία μελετώντας την ελληνική επανάσταση στις διεθνείς πτυχές της παρά όσα εμφανίζονται ως αυτόνομα ρεύματα της λογοτεχνίας αυτής;

Προφανώς δεν εξαντλείται σε ελληνικά δεδομένα η σχέση λογοτεχνίας και επανάστασης, που διατρέχει την ιστορία του λόγου και των εξεγέρσεων από τις απαρχές τους έως σήμερα. Σε διαφορετικούς τόπους και εποχές διαρκώς ανανεώνεται μία αρχέγονη σύγκρουση κλασικών και ρομαντικών στο πεδίο αυτό, με επεισόδια ειδικής σημασίας, από την αμερικανική, γαλλική ή ελληνική προεπαναστατική λογοτεχνία, φερ’ ειπείν, έως τις περί στράτευσης διαμάχες μεταξύ οπαδών της littérature engagée και οπαδών των μη αρραβωνιασμένων. Στον βαθμό που η Ελληνική Επανάσταση συνιστά τελετή γάμου μεταξύ κλασικισμού και ρομαντισμού, όσοι διαβάζουν και γράφουν στα ελληνικά δικαιούνται να θεωρούν τον κόσμο σπίτι τους.

Για τη συγκέντρωση και επιμέλεια του υλικού, καθώς και για τα εικαστικά για το Ημερολόγιο 2020 της Εταιρείας Συγγραφέων, με θέμα «Λογοτεχνία & επανάσταση (1821-2021)», που κυκλοφορεί σε συνεργασία με τις εκδόσεις Πατάκη, θερμές ευχαριστίες οφείλονται στην Αγγελική Στρατηγοπούλου και την Κατερίνα Μαμάη.

Η Εταιρεία Συγγραφέων πρωτίστως ευχαριστεί για τη δωρεά του
το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ).

 


Η Εταιρεία Συγγραφέων, μη κερδοσκοπικό σωματείο που ιδρύθηκε το 1981 με επίτιμο Πρόεδρο τον Οδυσσέα Ελύτη, αποτελεί τον μείζονα φορέα ποιητών, πεζογράφων, δοκιμιογράφων, μεταφραστών, κριτικών και άλλων ανθρώπων του λόγου που γράφουν στα ελληνικά, ενώ αντεπιστέλλοντα και επίτιμα μέλη της αποτελούν διακεκριμένοι νεοελληνιστές και επιφανείς ξένοι συγγραφείς. Εκλιπόντα μέλη της περιλαμβάνουν τον Μανόλη Αναγνωστάκη, τον Νίκο Εγγονόπουλο, τον Ουμπέρτο Έκο, τον Νίκο Καββαδία, τον Ζακ Λακαριέρ, τον Δημήτρη Μαρωνίτη, τον Αντώνη Σαμαράκη, τη Διδώ Σωτηρίου, τον Πάτρικ Λι Φέρμορ και τον Σέιμους Χίνι.

Η Εταιρεία Συγγραφέων αποτελεί φορέα προάσπισης της ελευθερίας του λόγου και της έκφρασης και των πνευματικών και ηθικών δικαιωμάτων των συγγραφέων, προαγωγής, διάδοσης και εκπροσώπησης στο εξωτερικό της ελληνικής λογοτεχνίας και γλώσσας, αλληλεγγύης προς συγγραφείς και διοργάνωσης πολιτιστικών εκδηλώσεων εθνικής και διεθνούς εμβέλειας. Δεν υπάρχει πολιτιστικό γεγονός μείζονος σημασίας στην Ελλάδα ή μεγάλου ελληνικού ενδιαφέροντος στο εξωτερικό, στο οποίο να μη συμμετέχουν κατά τον έναν ή τον άλλον τρόπο μέλη της.

Κάθε χρόνο η Εταιρεία απονέμει τέσσερα βραβεία σε αναγνωρισμένους και πρωτοεμφανιζόμενους Έλληνες ή ξένους συγγραφείς που προάγουν τα ελληνικά γράμματα και τον πολιτισμό. Μετά από πρόταση της Εταιρείας καθιερώθηκε διεθνώς από την UNESCO η Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης. Η Εταιρεία έχει επίσης πλούσια εκδοτική δράση, που περιλαμβάνει ετήσιο Ημερολόγιο με πρωτότυπα κείμενα μελών της. «Λογοτεχνία & μυστήριο: Ελευσίνα, Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 2021» είναι το θέμα του Ημερολογίου 2021 της Εταιρείας Συγγραφέων.

Πληροφορίες για τη δράση της Εταιρείας Συγγραφέων και τα τακτικά, επίτιμα & αντεπιστέλλοντα μέλη της μπορούν να αναζητηθούν στον ιστότοπό της (www.authors.gr). Τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου εκλέγονται από τη Γενική Συνέλευση και υπηρετούν αμισθί, συνεπικουρούμενα από εθελοντές. Με έργο αναγνωρισμένης λογοτεχνικής αξίας, υποψήφιοι για μέλη πρέπει να προταθούν από επτά ήδη μέλη της Εταιρείας και να υπερψηφισθούν με αυξημένη πλειοψηφία από τη Γενική Συνέλευση σε μυστική ψηφοφορία. Οι δράσεις της Εταιρείας προάγουν την πνευματική ζωή του τόπου και την ακτινοβολία της διεθνώς.

Το Διοικητικό Συμβούλιο

Γιώργος Χουλιάρας, Πρόεδρος

Ιωσήφ Βεντούρας, Αντιπρόεδρος

Αγγελική Στρατηγοπούλου, Γενική Γραμματέας

Μαρίζα Ντεκάστρο, Ταμίας

Μαρία Κούρση, Μέλος

Φαίδων Ταμβακάκης, Μέλος

Έλενα Χουζούρη, Μέλος

ΤΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ 2020 ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΜΑΣ  Λογοτεχνία & Επανάσταση

Δείτε επίσης


Οικονομική ενίσχυση καλλιτεχνών για τη μετάβαση τους στο εξωτερικό ή για την παραμονή τους σε residencies (φιλοξενία καλλιτεχνών)

Οικονομική ενίσχυση καλλιτεχνών για τη μετάβαση τους στο εξωτερικό ή για την παραμονή τους σε residencies (φιλοξενία καλλιτεχνών)

01/11/22
«Δημιουργική Ευρώπη 2021-2027» για φυσικά πρόσωπα Χορηγίες Δύο είναι οι βασικές μορφές χορηγίας: 1.  Σε μεμονωμένους καλλιτέχνες και επαγγελματίες του
Τιμητική εκδήλωση για τον Πέδρο Μπάδενας

Τιμητική εκδήλωση για τον Πέδρο Μπάδενας

26/11/17
Ο Ισπανο-ελληνικός Μορφωτικός Σύνδεσμος, οι Εκδόσεις του Πανεπιστημίου του Κάδιθ, το Ίδρυμα Biblioteca de Literatura Universal και η Στοά του Βιβλίου διοργανώνουν εκδήλωση, που τελεί