Τα Βραβεία «ΔΑΙΔΑΛΟΣ»


04/10/15

Το Βραβείο Πολιτισμού «Δαίδαλος» απονέμει η Εταιρεία Συγγραφέων σε έργο του γραπτού λόγου που προάγει τον πολιτισμό στην Ελλάδα και τον κόσμο.

Κριτήριο για την απονομή είναι η καινοτομία του έργου, η ειδική συμβολή του στον χώρο της βιβλιογραφίας όπου ανήκει, η εμβέλειά του στον ευρύτερο χώρο της επιστήμης, των ιδεών, της κριτικής σκέψης, της τέχνης κ.λπ. Το βραβείο απονέμεται σε Έλληνα συγγραφέα, ανεξαρτήτως αν είναι λογοτέχνης, επιστήμονας, καλλιτέχνης κ.λπ. και ανεξαρτήτως αν είναι μέλος της Εταιρείας.
 

2001

Το βραβείο "Δαίδαλος" για το έτος 2001 απενεμήθη σε πολύτομο έργο που αναδεικνύει τον πολιτισμό της Αρχιτεκτονικής στη χώρα μας και συγκεκριμένα στους τόμους για τη Βυζαντινή και Μεταβυζαντινή (συγγραφέας: Χαράλαμπος Μπούρας), τη Νεοκλασική (συγγραφείς: Μάρω Καρδαμίτση-Αδάμη και Μάνος Μπίρης) και τη Μοντέρνα Αρχιτεκτονική (συγγραφέας: Δημήτρης Φιλιππίδης) των εκδόσεων «Μέλισσα». Το βραβείο, σύμφωνα με την ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ. της Εταιρείας, απονέμεται στον εκδοτικό οίκο «Μέλισσα», ο οποίος ανέλαβε, όπως και στο παρελθόν με παρόμοιες εκδόσεις, να υλοποιήσει αυτό το ογκώδες και πολυδάπανο έργο. Το όλο εγχείρημα, χάρη στην πρωτότυπη και τολμηρή τεκμηρίωσή του από τους συγγραφείς των τόμων, προάγει την εθνική αυτογνωσία στον τομέα του δομημένου χώρου.

Η Κική Δημουλά απονέμει το βραβείο στον Γιώργο Ραγιά των εκδόσεων Μέλισσα

2002

Το βραβείο "Δαίδαλος" για το έτος 2002 απενεμήθη στο δίτομο έργο Ιστορία του Ελληνικού Εμφυλίου Πολέμου 1946-1949, του συγγραφέα Γιώργου Μαργαρίτη από τις εκδόσεις «Βιβλιόραμα». Το έργο, εκτός από την εξιστόρηση των γεγονότων της μακρόχρονης και πολυαίμακτης αυτής σύγκρουσης, εξετάζει την ιστορική συγκυρία μέσα στην οποία εξελίχθηκαν τα γεγονότα και προτείνει ερμηνείες για την καλύτερη κατανόηση των μηχανισμών που προκάλεσαν και στήριξαν τον πόλεμο και δημιούργησαν τους συσχετισμούς μέσα σ’αυτόν. To δίτομο έργο πλουτίζει με νέα στοιχεία και τολμηρές ερμηνείες τη βιβλιογραφία για τη δεκαετία του '40. Το βραβείο απενεμήθη ομόφωνα στον συγγραφέα του βιβλίου.

 

Ο πρώην Υπουργός Εθνικής Οικονομίας Νίκος Χριστοδουλάκης απονέμει το βραβείο στον Γιώργο Μαργαρίτη

2003

Το βραβείο "Δαίδαλος" για το έτος 2003 απενεμήθη στο έργο του Aλέξανδρου Aργυρίου: Ιστορία της Eλληνικής Λογοτεχνίας (4 τόμοι, εκδ. Kαστανιώτη, 2001-2004), επειδή ο συγγραφέας κατόρθωσε, σε ένα ογκώδες, πολύτομο έργο εν προόδω, καρπό πολυετούς και συνεχούς μόχθου, να χαρτογραφήσει τη Nεοελληνική Λογοτεχνία με πρωτότυπο τρόπο.
Συγκεκριμένα: I. Kατέγραψε σχολές, συνειδήσεις, νοοτροπίες, ιδέες, τάσεις, ρεύματα, σε ένα πυκνό πλέγμα επιδράσεων και αποσχίσεων, επαφών και αντιθέσεων. II. Συγκρότησε ένα συμπαγές σώμα λογοτεχνίας λαμβάνοντας σταθερά υπόψη την εκάστοτε συγκυρία και τη συνεισφορά των «ελασσόνων» δημιουργών. III. Δημιούργησε, με την τεκμηριωμένη και σωρευτική του βιβλιογραφική υποστήριξη, ένα μοναδικό εργαλείο για τον γραμματολόγο ερευνητή. Tέλος, IV. Συνέθεσε μια ιστορική επανεξέταση των νεοελληνικών γραμμάτων –προσιτή και στο ευρύ κοινό– η οποία αναδεικνύει τον ρόλο των γραμμάτων στο πολιτισμικό και στο ευρύτερο γίγνεσθαι του τόπου.

 

Ο Υφυπουργός Πολιτισμού Πέτρος Τατούλης απονέμει το βραβεία  στον Αλέξανδρο Αργυρίου

 

Σις 8 Ιουνίου 2005, το Διοικητικό Συμβούλιο της Εταιρείας Συγγραφέων αποφάσισε την συνένωση των Βραβείων «Δαίδαλος» και «Διδώ Σωτηρίου» σε ένα που θα ονομάζεται «Βραβείο της Εταιρείας Συγγραφέων εις μνήμην Διδώς Σωτηρίου».

Το 2015, δέκα χρόνια μετά, το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε ομόφωνα την εκ νέου ενεργοποίηση του Βραβείου «Δαίδαλος» και την απονομή του στον καθηγητή Χριστόφορο Χαραλαμπάκη για την εξαιρετική εργασία του: Χρηστικό Λεξικό της Νεοελληνικής Γλώσσας της Ακαδημίας Αθηνών. Η τελετή απονομής έγινε στις 3 Νοεμβρίου, στην Αίθουσα «Αντώνης Τρίτσης» του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Αθηναίων. Για τον Χριστόφορο Χαραλαμπάκη μίλησε ο επικουρος καθηγητής Νίκος Λαβίδας. Το βραβείο απένειμε ο Υπουργός Πολιτισμού Αριστείδης Μπαλτάς.

Το 2016, το Διοικητικό Συμβούλιο της Εταιρείας αποφάσισε την απονομή του βραβείου «Δαιδαλος» στον αρχιτέκτονα και ιστορικό του βιβλίου Κωσταντίνο Σπ. Στάικο. Την απονομή έκανε ο Δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης και για τον βραβευόμενο μίλησε το επίτιμο μέλος της Εταιρείας ακαδημαϊκός Άγγελος Δεληβορριάς.

Δείτε επίσης


ΑΠΟΝΟΜΗ ΒΡΑΒΕΙΩΝ 2018 ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ

ΑΠΟΝΟΜΗ ΒΡΑΒΕΙΩΝ 2018 ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ

26/11/18
Αλεξάνδρα Σαμουήλ, Γουίλις Μπάρνστοουν, Παυλίνα Μάρβιν και Βίβιαν Στεργίου τιμήθηκαν με Βραβεία της Εταιρείας Συγγραφέων   Τα Βραβεία 2018 της Εταιρείας Συγγραφέων
ΤΑ ΒΡΑΒΕΙΑ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ

ΤΑ ΒΡΑΒΕΙΑ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ

15/07/23
ΤΑ ΒΡΑΒΕΙΑ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ Η Εταιρεία Συγγραφέων απονέμει τρία βραβεία κάθε χρόνο κατά τη διάρκεια ειδικής τελετής, συνήθως τον Νοέμβριο ή τον Δεκέμβριο: Το