Συνέντευξη του Γιώργου Χουλιάρα στο maxmag για την Εταιρεία Συγγραφέων


17/05/21

Σχετικά με την Εταιρεία Συγγραφέων από συνέντευξη του Γιώργου Χουλιάρα στο maxmag

Σύνδεσμος για τη συνέντευξη Γιώργος Χουλιάρας:
"Η λογοτεχνία συνιστά αγωγή ψυχής, παρηγορία, έναυσμα, κριτική και έρευνα του κόσμου και των ατόμων και στοιχείων που τον απαρτίζουν" | Συνεντεύξεις (maxmag.gr)

 

Απαντήσεις σε ερωτήσεις σχετικά με την Εταιρεία Συγγραφέων

 

Ποιο είναι το όραμά σας ως προέδρου της Εταιρείας Συγγραφέων;

Να μπορεί η Εταιρεία να συνδυάζει την υπεράσπιση της ελευθερίας της έκφρασης και των πνευματικών δικαιωμάτων των ανθρώπων που γράφουν με δημιουργικές πρωτοβουλίες εξωστρέφειας και πράξεις αλληλεγγύης. Πόσο έχουν παρεκκλίνει, αν έχει συμβεί, οι σκοποί και οι στόχοι από ιδρύσεώς της; Η ζωή είναι μια διαρκής παρέκκλιση από όσα φανταζόμαστε ότι μπορούμε να κάνουμε. Αυτό που ενθαρρύνει και παρηγορεί είναι να διαπιστώνεις πως άνθρωποι και φορείς εν τούτοις συνεχίζουν να υπηρετούν σκοπούς στους οποίους έχουν ταχθεί.

Μπορεί η Εταιρεία Συγγραφέων να επηρεάσει την προοπτική της ελληνικής λογοτεχνίας εντός και εκτός συνόρων;

Η Εταιρεία Συγγραφέων, με την παρουσία μελών της και πρωτοβουλίες της ως συλλογικού φορέα, που ενεργά συμμετέχει σε όσα γίνονται στον χώρο του βιβλίου στη χώρα μας και διεθνώς, επιδρά στο πώς γίνονται αντιληπτοί οι Έλληνες ποιητές, πεζογράφοι, δοκιμιογράφοι, μεταφραστές και άλλοι δημιουργοί του λόγου. Η φιλοδοξία αυτή προτιμότερο όμως είναι να εκφράζεται με πράξεις, αποφεύγοντας την αμετροέπεια των διακηρύξεων.

Ο ρόλος του κράτους επικουρεί την εξέλιξη και τη θέση της Εταιρείας Συγγραφέων ή την τροχοπεδεί;

Στον βαθμό που δεν υπάρχει μόνιμη στήριξη της πολιτείας για τη λειτουργία φορέων όπως η Εταιρεία Συγγραφέων, με τρόπους που ισχύουν σε άλλες χώρες, η δράση της γίνεται πιο δύσκολη σε συνθήκες ιδιαίτερα αρνητικές για τους συγγραφείς και τον χώρο του βιβλίου. Καθυστερούν ζητήματα, όπως η υλοποίηση του Δικαιώματος Δημόσιου Δανεισμού, παρά τις υποσχέσεις για άμεση εφαρμογή. Από την άλλη, θετικός είναι ο ρόλος της πολιτείας στον βαθμό που υποστηρίζει προτάσεις για δημιουργικές πρωτοβουλίες της Εταιρείας.

Θα μπορούσε η Εταιρεία Συγγραφέων να είναι ο πυρήνας μιας πνευματικής ανατροφοδότησης αναγνωστών και συγγραφέων;

Πρόκειται για μια διαρκή επιδίωξη να έχουν προτεραιότητα οι αναγνώστες, όπως συμβαίνει με την απονομή βραβείων της Εταιρείας Συγγραφέων σε καθιερωμένους και πρωτοεμφανιζόμενους συγγραφείς, με τη διοργάνωση εκδηλώσεων για την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης, που διεθνώς καθιερώθηκε μετά από πρόταση της Εταιρείας, με λέσχες ανάγνωσης και πρόγραμμα φιλαναγνωσίας που αναμένεται να υλοποιηθεί. Όπως χωρίς συγγραφείς δεν υπάρχουν βιβλία, χωρίς αναγνώστες δεν υπάρχουν συγγραφείς. Η σχέση τους είναι αναδραστική.

Το λογοτεχνικό έργο είναι μια «παρτιτούρα» (της γραφής), που ενεργητικά καλείται να «εκτελέσει», ώστε να μπορέσει να την ακούσει, ο αναγνώστης, όπως ισχύει στη μουσική. Η «δημοκρατία της αλφαβήτου», όπως ονομάζω την προοπτική να μπορούν όλοι να απολαύσουν τη λογοτεχνία, αποτελεί μια επαγγελία του αλφαβητισμού. Μεσολαβεί όμως μια διαδικασία καλλιέργειας και απόκτησης γευσιγνωσίας, που συνδυάζει το αναγνωστικό ταλέντο με άσκηση που προηγείται της απόλαυσης. Δεν είναι αυτονόητο ότι κάποιος θα απολαύσει ένα άγνωστο κρασί χωρίς να έχει ασκήσει τη γλώσσα του στις αποχρώσεις των γεύσεων.

Δείτε επίσης


Ομιλία Χανς Αϊντενάιερ κατά την παραλαβή του βραβείου Διδώ Σωτηρίου

Ομιλία Χανς Αϊντενάιερ κατά την παραλαβή του βραβείου Διδώ Σωτηρίου

30/12/22
Γραφή κι ανάγνωση στην ελληνική κουλτούρα (της) ακοής Για να μπορέσει ένας αναγνώστης να διαβάσει ένα γραπτό ή τυπωμένο κείμενο χρειάζεται τα λεγόμενα αναγνωστικά
Τιµητική εκδήλωση για τον Νάσο ∆ετζώρτζη

Τιµητική εκδήλωση για τον Νάσο ∆ετζώρτζη

08/12/16
H Τράπεζα της Ελλάδος προσκαλεί σε τιµητική εκδήλωση για τον λογοτέχνη, µεταφραστή και επιµελητή Νάσο ∆ετζώρτζη µε οµιλητές τους κ.κ. Κική ∆ηµουλά, Αντιγόνη Βλαβιανού,