Συνεχίζονται και φέτος οι συναντήσεις της Λέσχης Ανάγνωσης


28/09/16

Την 1η Νοεμβρίου πραγματοποιήθηκε η πρώτη συνάντηση των μελών της Λέσχης Ανάγνωσης της Εταιρείας μας. Θέμα μας το μυθιστόρημα του Βαγγέλη Ραπτόπουλου «Ο Εργένης». Τον συγγραφέα, ο οποίος παρίστατο, παρουσίασε ο Αλέξης Ζήρας. Στη συνέχεια μίλησε ο Β. Ραπτόπουλος, λέγοντας πως αυτό είναι το μόνο βιβλίο που έγραψε με μια πνοή, μια ανάσα, ενώ άλλα τα δουλεύει συνήθως για καιρό. Απ’ τη συζήτηση προέκυψε ότι «Ο Εργένης» δεν γέρασε παρ’ όλο που μεσολάβησαν 23 χρόνια απ’ την πρώτη του έκδοση, αντιθέτως πρόλαβε την εποχή: πολλά από τα αρνητικά στοιχεία που καταγράφονται: η μοναξιά του ατόμου, ο παραλογισμός της ζωής, οι απειλές, η υποκατάσταση της αγάπης και άλλων αξιών από το χρήμα, φάνταζαν πιο μακρινά το 1993, ενώ σήμερα μοιάζουν εύλογα, σχεδόν καθημερινά.

Η συζήτηση ήταν ζωηρή, μερικοί διαφωνούσαν με την τολμηρή γραφή του Ραπτόπουλου, άλλοι υποστήριζαν πως είναι η μόνη κατάλληλη για το θέμα.

Στη συντροφιά μας προστέθηκαν φέτος τέσσερα νέα μέλη, τρεις κυρίες φιλόλογοι και ένας κύριος που δήλωσε το ενδιαφέρον επάγγελμα του αναγνώστη. Τους καλωσορίζουμε και ευχόμαστε  σ’ όλους καλή νέα αρχή!

                                                                                                                                                                *

Η Λέσχη Ανάγνωσης της Εταιρείας Συγγραφέων, συνεχίζει για έκτο συνεχόμενο χρόνο και με αμείωτη επιτυχία τη λειτουργία της.
Τις προηγούμενες χρονιές μας απασχόλησαν έργα μεταπολεμικών συγγραφέων που δεν βρίσκονται πια εν ζωή (Γιώργος Ιωάννου, Κοσμάς Πολίτης, Κώστας Ταχτσής, Δημήτρης Χατζής...), καθώς και  βραβευμένα βιβλία σύγχρονων πεζογράφων, μελών της Εταιρείας, οι οποίοι και παρευρίσκονταν στις συναντήσεις. Ενδεικτικά αναφέρονται οι Ιωάννα Καρυστιάνη, Ζυράννα Ζατέλη, Θανάσης Βαλτινός, Πέτρος Τατσόπουλος, Αλέξης Πανσέληνος, Έλενα Χουζούρη, Κώστας Κατσουλάρης, Γιώργος Συμπάρδης, Γιώργος Σκούρτης κ.α. Την περσινή χρονιά οργανώθηκαν και θεατρικές βραδιές, την ευθύνη των οποίων είχε και έχει η Δέσποινα Τομαζάνη.
Όσοι επιθυμούν να συμμετέχουν στις φετινές συναντήσεις, παρακαλούνται  να δηλώσουν τη συμμετοχή τους στο τηλέφωνο 210- 8231890, ή, στην ηλεκτρονική διεύθυνση info@authors.gr. Οι συναντήσεις θα γίνονται ανά δεκαπενθήμερο στα γραφεία της Εταιρείας Συγγραφέων (Κοδριγκτώνος 8, 11257 Αθήνα), αρχίζοντας από Τρίτη 1 Νοεμβρίου και ώρα 6.00 με 8.00 μ.μ. το απόγευμα.


Τη Λέσχη θα συντονίζουν φέτος η Κατερίνα Ζαρόκωστα, η Αργυρώ Μαντόγλου και η Δέσποινα Τομαζάνη. Υπεύθυνος προγραμματισμού παραμένει ο Αλέξης Ζήρας.

Οι συναντήσεις πραγματοποιούνται κάθε δεύτερη Τρίτη, ώρα 6-8 μμ. στα γραφεία της Εταιρείας. Ο αναγνώστης της ιστοσελίδας μας μπορεί να ενημερώνεται για το βιβλίο που θα σχολιάζεται κάθε φορά. Στη συνέχεια ένα σύντομο κείμενο τον πληροφορεί για τις εντυπώσεις από την τελευταία συνάντηση.

 

 

Την Τρίτη, 7 Ιουνίου, η περυσινή Λέσχη Ανάγνωσης έκλεισε με τη νουβέλα του Αλέξη Πανσέληνου Η κρυφή πόρτα (εκδ. Μεταίχμιο) ο φετινός κύκλος συναντήσεων της Λέσχης Ανάγνωσης της Εταιρείας μας. Το βιβλίο παρουσίασε ο Αλέξης Ζήρας. Μετά πήρε το λόγο ο συγγραφέας. Κι ήταν μια απόλαυση ν’ ακούς δυο τεχνίτες του λόγου να κουβεντιάζουν για τεχνικές λεπτομέρειες της γραφής: πόσα ν’ αποκαλύψεις, πόσα ν’ αποκρύψεις και με ποιο τρόπο.

Παρ’ όλο που δεν είχαμε απαρτία (λόγω καλοκαιριού) η συζήτηση φούντωσε, ακούστηκαν πολλές, διαφορετικές και πρωτότυπες απόψεις, γεγονός που καταδεικνύει γι άλλη μια φορά το λεχθέν «όσοι οι αναγνώστες τόσες και οι ερμηνείες ενός βιβλίου».

Στο τέλος της βραδιάς, γύρω απ’ το τραπέζι, με κρασί και μεζέδες, η πιστή ομάδα της Λέσχης, στην οποία σημειωτέον ανήκουν και τρεις νέοι μεταφραστές υπότροφοι του Ιδρύματος Πέτρου Χάρη (ελπίζουμε να είναι κοντά μας και του χρόνου) κάναμε έναν απολογισμό της φετινής χρονιάς και σχεδιάσαμε ακροθιγώς τον επόμενο κύκλο. Η διαπίστωση (θερμά εκφρασμένη) της ικανοποίησης των μελών: γνώρισαν πολλούς συγγραφείς από κοντά, έμαθαν να διαβάζουν και να κρίνουν… ήταν η ανταμοιβή των διοργανωτών. Συζητήσαμε για το πώς θα προσεγγίσουμε νέα μέλη, κυρίως νέους στην ηλικία που οπωσδήποτε έχουν μια διαφορετική αντίληψη του κόσμου από τους παλαιότερους. Υπήρξαν συγκεκριμένες προτάσεις  που μένει να υποβληθούν για έγκριση στο ΔΣ της εταιρείας.

 

                                                                 *

 

Την Τρίτη, 24 Μαΐου απολαύσαμε μια ξεχωριστή βραδιά στη Λέσχη Ανάγνωσης της Εταιρείας μας. Προσκεκλημένος συγγραφέας ο Γιώργος Σκούρτης με το πρόσφατο έργο του Εμμονή (εκδ. Γαβριηλίδη). Πρόκειται για έναν μονόλογο που μας διάβασε με υποβλητικό τρόπο η Δέσποινα Τομαζάνη. Όση ώρα κράτησε το «θεατρικό αναλόγιο» (μία και παραπάνω) δεν κούνησε κανείς. Ακολούθησε θερμό χειροκρότημα, άναψε η συζήτηση, κινήθηκε ο κόσμος. Πώς γίνεται να χωράνε «όλοι οι καλοί», όπως λένε, στο μικρό δωματιάκι της Εταιρείας μας; Κι όμως. Φέραμε τις πλιάν εφεδρικές καρέκλες, ανοίξαμε το κρασί, κυκλοφόρησαν οι μεζέδες. Ο Γ. Σκούρτης μας κατέκτησε με τη θερμή του αμεσότητα και μοιράστηκε μαζί μας μερικά από τα «μυστικά» του συγγραφέα: πώς ξεκινάει να γράφει ένα έργο, τι τον παρακινεί, σε ποιους το πρωτοδιαβάζει… Γύρω του μαζεύτηκαν σμήνος οι νεαροί μεταφραστές, υπότροφοι του Ιδρύματος Πέτρου Χάρη. Γερμανία, Ιταλία, Πολωνία, Ρωσία.

Η βραδιά που έτσι κι αλλιώς άρχισε αργότερα απ’ το συνηθισμένο επειδή θεωρήθηκε θεατρική «παράσταση», έκλεισε και αργά.

                                                                

                                                                 *

 

Την Τρίτη 19 Απριλίου στη Λέσχη Ανάγνωσης της Εταιρείας μας σχολιάσαμε το βιβλίο της ΄Ελενας Χουζούρη Δυο φορές αθώα (εκδόσεις Κέδρος). Το βιβλίο πραγματεύεται την επιστροφή της δεύτερης γενιάς προσφύγων από την Τασκένδη. Με ενδιαφέρον και έκπληξη διαπιστώσαμε ότι πολλά από τα μέλη της ομάδας είχαν να διηγηθούν παρόμοιες εμπειρίες από το στενό οικογενειακό τους περιβάλλον. Η συζήτηση άναψε και υπήρξαν πολλές προσωπικές αφηγήσεις. Οι δε δύο κεντρικοί ήρωες του βιβλίου, ο δεσποτικός πατέρας που αναγκάστηκε να αυτοεξοριστεί και η άβουλη και ευάλωτη κόρη, η Βερόνικα, που γεννιέται στην Τασκένδη, προκαλεσαν στην ομήγυρη αντικρουόμενα συναισθήματα.

Η ΄Ελενα Χουζούρη ήταν ανεξάντλητη ως προς τις ιστορικές πληροφορίες και τα (ζουμερά) ανεκδοτολογικά στοιχεία.

 

 

                                                                 *

 

Με ιδιαίτερη επιτυχία έγινε και αυτή τη φορά (5 Απριλίου) η συνάντηση  των μελών της λέσχης μας με καλεσμένο τον ποιητή και πεζογράφο Βασίλη Λαδά, από την Πάτρα, και αντικείμενο συζήτησης το μυθιστόρημά του Παιχνίδια κρίκετ, που πήρε κρατικό βραβείο το 2013. Για τον συγγραφέα μίλησαν αρχικά ο Γιώργος Συμπάρδης και η Μαρία Στασινοπούλου, και στη συνέχεια η Ζέτα Κουντούρη και τα μέλη της ομάδας.

Επαινέθηκε  η λιτή γραφή του συγγραφέα, η  αμερόληπτη και βαθιά ανθρώπινη ματιά του πάνω στα επώδυνα προβλήματα που δημιουργήθηκαν από το μεταναστευτικό κύμα στον ελληνικό χώρο, καθώς και η ικανότητά του να προετοιμάζει με κινηματογραφική μαεστρία τον αναγνώστη για την αιματηρή σύγκρουση που  κορυφώνει το δράμα και των δύο πλευρών. Με αφορμή κάποια παρατήρηση της Δέσποινας Τομαζάνη ακολούθησε μια ενδιαφέρουσα συζήτηση για το κατά πόσο έχουμε στη σημερινή σύγχρονη λογοτεχνία, ελληνική και ξένη, ανάδειξη ενός μόνον ήρωα, όπως συνέβαινε στο παρελθόν (Γιούγκερμαν, Φόνισσα, Ρασκόλνικοφ κλπ ) και αν αυτό μπορεί να θεωρηθεί πρόβλημα ή όχι.

 

                                                                 *

 

Την Τρίτη, 22 Μαρτίου, στη Λέσχη Ανάγνωσης της Εταιρείας μας σχολιάσαμε το βιβλίο του Αλέξανδρου Στεφανίδη Το χάδι εκδ. Άγρα. Το συγκεκριμένο βιβλίο τιμήθηκε με το «Ειδικό Βραβείο σε Λογοτέχνη του οποίου το βιβλίο προάγει σημαντικά το διάλογο πάνω δε ευαίσθητα κοινωνικά ζητήματα», στα πλαίσια των Κρατικών Βραβείων Λογοτεχνίας 2014.

Πράγματι το θέμα του βιβλίου, ένα παιδί που μεγαλώνει σε ορφανοτροφείο, τροφοδότησε τις συζητήσεις τόσο που ξεχαστήκαμε και ξεπεράσαμε τον ορισμένο χρόνο των συναντήσεών μας. Επισημάνθηκε ιδιαιτέρως η λιτότητα της προσέγγισης ενός θέματος συναισθηματικά φορτισμένου, η έλλειψη μελοδραματισμού και η «δωρικότητα», η «αρρενωπότητα»  της γραφής, όπως παρατήρησε με ευστοχία ο Αλέξης Ζήρας που παρουσίασε τον συγγραφέα.

Ο Αλέξανδρος Στεφανίδης απαντούσε με απλότητα και ειλικρίνεια στις ερωτήσεις, τόνισε δε πως όταν ένα θέμα έχει από μόνο του τέτοια ένταση είναι ανώφελο να του προσθέτεις κι άλλη μ’ έναν επιτηδευμένο τρόπο γραφής. Και πως η ειλικρίνεια αφ εαυτής αποκλείει τον μελοδραματισμό.

Προσηνής και γλυκομίλητος, κατέστη ιδιαιτέρως συμπαθής στην ομήγυρη που περιέβαλε τόσο τον ίδιο όσο και το βιβλίο του με εγκαρδιότητα και θέρμη.  

 

 

                                                                 *

 

Με επιτυχία έγινε και αυτή τη φορά στη λέσχη μας η παρουσίαση της συλλογής διηγημάτων του Κώστα Κατσουλάρη Νυχτερινό ρεύμα, εκδ. Πόλις, την Τρίτη, 8 Μαρτίου. Ο Κατσουλάρης έχει πολύπλευρη παρουσία στη λογοτεχνική μας σκηνή καθώς, εκτός από τη συγγραφή, ίδρυσε το 2009 και την μηνιαία free press εφημερίδα για το βιβλίο «Book Press» που συνεχίζει έκτοτε την ευδόκιμη πορεία της στο διαδίκτυο.

Για το λογοτεχνικό έργο του μίλησαν αρχικά η Κατερίνα Ζαρόκωστα και η Ζέτα Κουντούρη. Στη συνέχεια πήραν το λόγο και τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας.

Το βιβλίο άρεσε σε όλους ανεξαιρέτως. Επαινέθηκε ιδιαίτερα η αφηγηματική μαεστρία του Κατσουλάρη καθώς καταφέρνει να εισχωρεί στην ψυχή των ηρώων του και να μιλάει τη δική τους γλώσσα μέσα από πρωτοπρόσωπη αφήγηση.

Ιστορίες του καιρού μας και τα τέσσερα διηγήματα της συλλογής, ζοφερές, συχνά ομιχλώδεις, τοποθετημένες σε αναγνωρίσιμες συνοικίες της πόλης μας. Μόνο το  "Νεκρός σκύλος τα μεσάνυχτα" εκτυλίσσεται στην Πάρνηθα και έχει έντονες οικολογικές και υπαρξιακές προεκτάσεις.

Ο συγγραφέας απαντώντας σε ερωτήσεις μάς αποκάλυψε πολλά από τα μυστικά και τον τρόπο της γραφής του.

 

                                                                 *

 

Στις 23 Φεβρουαρίου, σχολιάσαμε τη συλλογή διηγημάτων του Γιάννη Παλαβού Το αστείο (εκδ. Νεφέλη). Τον συγγραφέα παρουσίασαν ο  Αλέξης Ζήρας και η Ζέτα Κουντούρη. Το βιβλίο τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο Διηγήματος 2013 και την ίδια χρονιά με το βραβείο του ηλεκτρονικού περιοδικού «Ο αναγνώστης». Η δράση των διηγημάτων της συλλογής τοποθετείται σε μια ελληνική κωμόπολη. Ο σαρκασμός, το χιούμορ, η καυστική κι ανατρεπτική ματιά που ο συγγραφέας περιφέρει σε ανθρώπους και γεγονότα κάνουν την ανάγνωση τόσο απολαυστική όσο και πικρή. Σχολιάστηκε θετικά η πυκνότητα της γραφής και το στοιχείο του παράλογου που αμβλύνει την τραγικότητα των συμβάντων. Άλλωστε για όποιον το διαβάσει, η ειρωνεία του τίτλου γίνεται προφανής. Το βιβλίο έγινε δεκτό με ενθουσιασμό, ο δε συγγραφέας του διακρίθηκε για την αφοπλιστική του ειλικρίνεια, το χιούμορ και την ευφυΐα του.

 

                                                                 *

 

Στις 9 Φεβρουαρίου, σχολιάσαμε το σπονδυλωτό μυθιστόρημα του Νίκου Μάντη Πέτρα ψαλίδι χαρτί (εκδ. Καστανιώτη). Τον συγγραφέα παρουσίασαν ο Αλέξης Πανσέληνος και η Κατερίνα Ζαρόκωστα. Ο Νίκος Μάντης τιμήθηκε με το βραβείο μυθιστορήματος του ηλεκτρονικού περιοδικού Ο Αναγνώστης για το προηγούμενο βιβλίο του Άγρια Ακρόπολη. Και τα δυο μυθιστορήματα διακρίνονται για την τόλμη της γραφής και την πλούσια φαντασία του δημιουργού τους. Στο Πέτρα ψαλίδι χαρτί ο Μάντης τοποθετεί τη δράση στη σημερινή Αθήνα, αποκαλύπτοντας τις πιο σκοτεινές, τις πιο σπαρακτικές πλευρές της ζωής σε μια σύγχρονη μεγαλούπολη. Η μοναξιά, ο φόβος και η βία κυριαρχούν. Ορατές όμως παραμένουν η τρυφερότητα και η αγάπη σε κάποιες σχέσεις. Το βιβλίο, τολμηρό στη γλώσσα και τη θεματολογία του προκάλεσε έντονες συζητήσεις. Άλλοι το αγάπησαν, άλλοι σκανδαλίστηκαν. Ο Αλέξης Πανσέληνος με την πλούσια συγγραφική πείρα του και τη γνώση του métier συνέβαλε στην ευρύτερη κατανόηση του κειμένου. Ο Νίκος Μάντης γοήτευσε με την ευγένεια και τη σεμνότητά του.

 

                                                                 *

 

Στις 26 Ιανουαρίου, στη Λέσχη Ανάγνωσης σχολιάσαμε την πρόσφατη συλλογή διηγημάτων της Νίκης Αναστασέα Άγρια περιστέρια. Την συγγραφέα παρουσίασαν η Ζέτα Κουντούρη και ο Γιώργος Συμπάρδης.  Η Κουντούρη επέμεινε στους ήρωες της Αναστασέα, ανθρώπους στα όρια της αντοχής τους λόγω απώλειας, μοναξιάς και άλλων δεινών που προκαλεί η σημερινή εποχή, ενώ ο Συμπάρδης τόνισε την ενάργεια της γλώσσας και τους ολοζώντανους χαρακτήρες που εντυπώνονται στον αναγνώστη. Στη συνέχεια τα μέλη της Λέσχης συνομίλησαν με την συγγραφέα. Το βιβλίο έτυχε ιδιαίτερα θερμής αποδοχής.

 

                                                                 *

 

Στις 12 Ιανουαρίου, στην καθιερωμένη συνάντηση των μελών της Λέσχης Ανάγνωσης της Εταιρείας μας, σχολιάσαμε το μυθιστόρημα του Μιχάλη Μοδινού, Τελευταία έξοδος Στυμφαλία. Καθώς το μυθιστόρημα περιέχει πολλά στοιχεία δοκιμιακού χαρακτήρα και θίγει θέματα που άπτονται των προβλημάτων που αναφύονται αυτή την εποχή στην Ελλάδα αλλά και σ’ ολόκληρο τον πλανήτη, προσέφερε αφορμή για ποικίλες και έντονες συζητήσεις. Η προσέλευση υπήρξε αθρόα και η ανταπόκριση ζωηρή. Φύγαμε με την αίσθηση ότι ζήσαμε άλλη μια εποικοδομητική όσο και ευχάριστη βραδιά.

 

                                                                 *

 

Στις 24 Νοεμβρίου σχολιάσαμε το μυθιστόρημα του Πέτρου Τατσόπουλου Η καλοσύνη των ξένων. Η αθρόα προσέλευση, ο χειμαρρώδης και ερεθιστικός λόγος του συγγραφέα, η ζωηρή ανταπόκριση των μελών συνέβαλαν στη δημιουργία ενός ιδιαιτέρως θερμού και φιλικού κλίματος. Η συζήτηση επικεντρώθηκε στη σχέση μυθοπλασίας και βιώματος,  λογοτεχνίας και δημοσιογραφίας, εμπλουτισμένη με συχνές αναφορές σε Έλληνες και ξένους συγγραφείς.  

Δείτε επίσης


2o Διεθνές Φεστιβάλ Ποίησης Αθηνών

2o Διεθνές Φεστιβάλ Ποίησης Αθηνών

15/09/15
Συμμετέχουν 50 κορυφαίοι ποιητές από 21 χώρες των τεσσάρων ηπείρων, 15 συνθέτες, μουσικοί και τραγουδιστές, 15 ηθοποιοί και 14 εικαστικοί. Το φεστιβάλ διοργανώνεται από
Why Read? The Role of Writers & Books in the 21st Century

Why Read? The Role of Writers & Books in the 21st Century

02/10/18
Under the auspices of the Hellenic Parliament and the Hellenic Ministry of Culture & Sports and in the framework of Athens 2018 World Book Capital City of Athens with the Stavros Niarchos Foundation as the major donor   A Hellenic Authors’ Society International Symposium Why Read?