Συγχαρητήρια της Εταιρείας Συγγραφέων για τα Κρατικά Βραβεία 2018


19/09/19

Η Εταιρεία Συγγραφέων απευθύνει θερμά συγχαρητήρια στους συγγραφείς και εικονογράφους που τιμήθηκαν με Κρατικά Βραβεία Λογοτεχνίας και Κρατικά Βραβεία Παιδικού Βιβλίου 2018 (για εκδόσεις 2017). 

Ειδικότερα συγχαίρει τα μέλη της Εταιρείας Φραγκίσκη Αμπατζοπούλου (Μεγάλο Βραβείο Γραμμάτων), Μαρίζα Ντεκάστρο (Βραβείο Βιβλίου Γνώσεων για Παιδιά) και Χάρη Βλαβιανό (Τιμητική διάκριση στο περιοδικό Ποιητική).

 

Κρατικά Βραβεία Λογοτεχνίας

Μεγάλο Βραβείο Γραμμάτων στη Φραγκίσκη Αμπατζοπούλου, ομότιμη καθηγήτρια Νεοελληνικής Φιλολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, με δοκιμιακό, κριτικό, μεταφραστικό και ποιητικό έργο, για τη συνολική προσφορά της στα γράμματα.

Βραβείο Μυθιστορήματος κατά πλειοψηφία στη Σώτη Τριανταφύλλου για το έργο της Το τέλος του κόσμου σε αγγλικό κήπο (Πατάκης).

Βραβείο Διηγήματος-Νουβέλας ομόφωνα εξ ημισείας (κατά αλφαβητική σειρά) στον Γιώργο Κυριακόπουλο για το έργο του Η τρισεγγονή της Αραπίνας και άλλες ιστορίες (Εστία) και στην Ελισάβετ Χρονοπούλου για το έργο της Ο έτερος εχθρός (Πόλις).

Βραβείο Ποίησης κατά πλειοψηφία στην Κρυστάλλη Γλυνιαδάκη για το έργο της Η επιστροφή των νεκρών (Πόλις).

Βραβείο Δοκιμίου-Κριτικής κατά πλειοψηφία στον Αλέξη Πολίτη για το έργο του Η ρομαντική λογοτεχνία στο εθνικό κράτος 1830-1880. Ποίηση, πεζογραφία, θέατρο, πνευματική κίνηση, αναγνώστες (Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης).

Βραβείο Μαρτυρίας − Βιογραφίας − Χρονικού − Ταξιδιωτικής λογοτεχνίας κατά πλειοψηφία στη Ρίκα Μπενβενίστε για το έργο της Λούνα (Πόλις).

Ειδικό Θεματικό Βραβείο, σε συγγραφέα που το βιβλίο του προάγει τον διάλογο σε ευαίσθητα κοινωνικά ζητήματα, ομόφωνα στον Κωνσταντίνο Παπαγεωργίου για το έργο του Οι πρόσφυγες και τα καθήκοντά μας απέναντί τους (Πόλις).

Βραβείο Πρωτοεμφανιζόμενου Συγγραφέα (κάτω των 35 ετών) αποφασίστηκε κατά πλειοψηφία να μην απονεμηθεί. Η Επιτροπή έκρινε ότι το όριο ηλικίας που επιβάλλει ο ισχύων νόμος περιορίζει τις επιλογές.

Τιμητική διάκριση ομόφωνα στο περιοδικό Ποιητική για τη συμβολή του στην προαγωγή της λογοτεχνίας.

 

Κρατικά Βραβεία Παιδικού Βιβλίου

Βραβείο Παιδικού Λογοτεχνικού Βιβλίου κατά πλειοψηφία στον Γιώργο Κ. Παναγιωτάκη για το έργο του Λέσχη αλλόκοτων πλασμάτων, βιβλίο 2. Όταν ήρθαν για εμένα (Πατάκης).

Βραβείο Εικονογραφημένου Παιδικού Βιβλίου εξ ημισείας στην εικονογράφο Ντανιέλα Σταματιάδη και τον συγγραφέα Βαγγέλη Ηλιόπουλο για το έργο Η βάρκα που τη λένε μνήμη. Η μνήμη ως βάλσαμο της ψυχής και θεμέλιο της κοινωνίας (Παιδική Νομική Βιβλιοθήκη) και στην εικονογράφο Seng Soun Ratanavanh και τη συγγραφέα Ροδούλα Παππά για το έργο Στη μύτη του κουταβιού μια ακριδούλα… Χαϊκού για τις τέσσερις εποχές (Νεφέλη).

Βραβείο Εφηβικού Λογοτεχνικού Βιβλίου στον Βαγγέλη Ηλιόπουλο για το βιβλίο Θωμάς Q.BIT. Ταξιδιώτης στο κάτοπτρο του χρόνου (Πατάκης).

Βραβείο Βιβλίου Γνώσεων για Παιδιά στη Μαρίζα Ντεκάστρο για το βιβλίο Λίγο πριν… λίγο μετά το 1821, Ένας κόσμος σε κίνηση  (Καλειδοσκόπιο).

 

Επιτροπή Κρατικών Βραβείων Λογοτεχνίας

Μαριλίζα Μητσού (πρόεδρος), Μαίρη Λεοντσίνη, Μιχάλης Χρυσανθόπουλος, Κλαίρη Μιτσοτάκη, Κάλλια Παπαδάκη, Παυλίνα Παμπούδη, Έλενα Μαρούτσου, Άννα Αφεντουλίδου, Κώστας Καραβίδας

 

Επιτροπή Κρατικών Βραβείων Παιδικού Βιβλίου

Αναστασία Οικονομίδου (πρόεδρος), Μένη Κανατσούλη, Τασούλα Τσιλιμένη, Αγγελική Γιαννικοπούλου, Σοφία Μαντουβάλου, Κλαίρη Γεωργέλλη, Ίρις Σαμαρτζή, Κατερίνα Δερματά, Χρύσα Κουράκη

Δείτε επίσης


ΑΠΟ ΤΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ ΣΤΗ ΜΑΥΡΗ ΘΑΛΑΣΣΑ

ΑΠΟ ΤΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ ΣΤΗ ΜΑΥΡΗ ΘΑΛΑΣΣΑ

09/06/22
                                            
Ποιητική εκδήλωση στο Νομισματικό Μουσείο

Ποιητική εκδήλωση στο Νομισματικό Μουσείο

30/11/16
Το Νομισματικό Μουσείο διοργανώνει  ποιητική εκδήλωση  εμπνευσμένη από τις επιτοίχιες επιγραφές στην κατάμεστη από αποσπάσματα αρχαίων κειμένων αίθουσα των