ΦΕΓΓΑΡΙ


30/09/15

23 χρόνια η Εταιρεία Συγγραφέων εκδίδει θεματικά ημερολόγια με τη συμπαράσταση πολλών εκδοτικών οίκων. Φέτος, σε συνεργασία (για τρίτη φορά) με τις Εκδόσεις Πατάκη, παρουσιάζουμε ένα ημερολόγιο που επιχειρεί να προσεγγίσει ένα πολυχρησιμοποιημένο —πλην πάντα γοητευτικό— θέμα που έχει απασχολήσει τη λογοτεχνία από κτήσεως λόγου.


«Λίγες οι νύχτες με φεγγάρι που μ᾽αρέσουν», λέει ο Σεφέρης. Σε πολλές γλώσσες το Φεγγάρι είναι γένους θηλυκού. Η γλώσσα μας διαθέτει δύο, τουλάχιστον, λέξεις (όπως και για άλλες βασικές έννοιες: έρως-αγάπη, ασήμι-άργυρος...) και δύο γένη. Ουδέτερο Φεγγάρι όταν περιγράφει ένα ουράνιο σώμα ή έναν καθρέφτη και γίνεται θηλυκή Σελήνη όταν γεμίζει ερωτισμό και μυθοπλασία.
99  ποιητές/ποιήτριες και πεζογράφοι, μέλη της Εταιρείας, επιλέγουν και καταθέτουν την προσέγγισή τους με δημοσιευμένα ή αδημοσίευτα κείμενά τους...
+1 (και μάλλον περισσότερα) εμβληματικά ποιήματα απόντων –πλην, λαμπρών– μελών μας: του Εγγονόπουλου, του Ελύτη, του Σαχτούρη, του Παπαδίτσα, του Δενέγρη, κι ένας αφορισμός του Νάσου Θεοφίλου: «Πανσέληνος: ο πανσές του Έλληνος...»

 

Στο Ευγενίδειο Πλανητάριο παρουσιάζει εφέτος, Τρίτη 8 Δεκεμβρίου και ώρα 19.00,  η Εταιρεία Συγγραφέων το ημερολόγιό της για το 2016 με θέμα το Φεγγάρι, προσκαλώντας τους αναγνώστες σε μια περιπλάνηση μέχρι τη σκοτεινή πλευρά της σελήνης, και τα φωτεινά φεγγάρια της γραφής.

Συγγραφείς, κείμενα των οποίων ανθολογούνται στο Ημερολόγιο, θα τα διαβάσουν κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης.

Πριν από την έναρξη της παρουσίασης, θα ππροβληθεί μια πεντάλεπτη ψηφιακή παράσταση θόλου με τίτλο «Voices of the Past» με τη φωνή της Μελίνας Μερκούρη.

 

Με εξώφυλλο του Γιώργου Ρωμανού.

ΦΕΓΓΑΡΙ

Δείτε επίσης


Στον Τίτο Πατρίκιο το γαλλικό βραβείο ποίησης Max Jacob Étranger 2016

Στον Τίτο Πατρίκιο το γαλλικό βραβείο ποίησης Max Jacob Étranger 2016

25/02/16
Ο Τίτος Πατρίκιος θα τιμηθεί στις 11 Απριλίου στο Παρίσι με το γαλλικό βραβείο ποίησης Max Jacob Étranger 2016 για τη δίγλωσση ανθολογία ποιημάτων του Sur la barricade du temps (Στο οδόφραγμα 
Ανακοίνωση συμπαράστασης στον αγώνα των καλλιτεχνών

Ανακοίνωση συμπαράστασης στον αγώνα των καλλιτεχνών

15/02/23
Ως Εταιρεία Συγγραφέων εκφράζουμε την ολόθερμη συμπαράστασή μας στους συναδέλφους του χώρου του Θεάτρου και των Τεχνών. Στην ιδρυτική μας διακήρυξη τονίζουμε πως θεωρούμε