Ποιητικό δρώμενο της Εταιρείας Συγγραφέων/ Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης


23/10/20

Η ποίησις είναι ανάπτυξι στίλβοντος ποδηλάτου

Αίθουσα του Συλλόγου Φίλων της Μουσικής/ Μέγαρο Μουσικής Αθηνών  
Διαδικτυακή αναμετάδοση από BLOD στον σύνδεσμο:

https://www.blod.gr/lectures/poiisis-anaptyksi-stilvontos-podilatou/             

 

Ποιητικό δρώμενο, με τίτλο τον εμβληματικό στίχο του Ανδρέα Εμπειρίκου «η ποίησις είναι ανάπτυξι στίλβοντος ποδηλάτου», παρουσίασε η Εταιρεία Συγγραφέων στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, στη Μουσική Βιβλιοθήκη «Λίλιαν Βουδούρη» του Συλλόγου Φίλων της Μουσικής χωρίς την παρουσία κοινού λόγω των περιοριστικών μέτρων για την αποφυγή εξάπλωσης της πανδημίας. Η εκδήλωση, την οποία διοργάνωσε και συντόνισε η συγγραφέας και μέλος του Δ.Σ. της Εταιρείας Συγγραφέων Έλενα Χουζούρη, μαγνητοσκοπήθηκε από την BLOD του Ιδρύματος Μποδοσάκη (Bodosakis Lectures on Demand) και μπορείτε να την παρακολουθήσετε εδώ: https://www.blod.gr/lectures/poiisis-anaptyksi-stilvontos-podilatou/             

Οι Κατερίνα Αγγελάκη-Ρουκ, Μανόλης Αναγνωστάκης, Γιάννης Βαρβέρης, Γιάννης Δάλλας, Κική Δημουλά, Νίκος Εγγονόπουλος, Οδυσσέας Ελύτης, Ανδρέας Εμπειρίκος, Τάσος Λειβαδίτης, Γιάννης Ρίτσος, Μίλτος Σαχτούρης και Γιώργος Σεφέρης ανασυνθέτουν το πρόσωπο και τη μνήμη της ποίησης, σε βιντεοπροβολές τις οποίες επιμελήθηκε ο Παντελής Αναστασιάδης. Το ηχητικό υλικό προσέφερε ο συγγραφέας Γιάννης Ευσταθιάδης. Υπεύθυνη Τύπου είναι η Ελένη Καρρά.

Η ποίηση όμως ανήκει και στο μέλλον. Οι βραβευμένοι με το «Βραβείο Γιάννη Βαρβέρη» της Εταιρείας Συγγραφέων για το πρώτο τους ποιητικό βιβλίο Νάντια Δουλαβέρα, Παυλίνα Μάρβιν, Ειρήνη Μαργαρίτη, Παναγιώτης Μηλιώτης, Μαρία Κουλούρη και Δανάη Σιώζιου διαβάζουν επί σκηνής αγαπημένα, δικά τους και άλλα, ποιήματα. Η Μελίνα Τανάγρη ερμηνεύει μελοποιημένη ποίηση, συνοδεία της Ευαγγελίας Μαυρίδου στο πιάνο.

Την εκδήλωση άνοιξε ο Πρόεδρος της Εταιρείας Συγγραφέων, ποιητής Γιώργος Χουλιάρας, τονίζοντας ότι: «Σκοπός της ζωής μας δεν είναι η χαμέρπεια … Σκοπός της ζωής μας είναι η αγάπη...», έχει πει ο Ανδρέας Εμπειρίκος, ο εμβληματικός στίχος του οποίου «Η ποίησις είναι ανάπτυξι στίλβοντος ποδηλάτου» είναι ο τίτλος της εξ αναβολής, από τον Μάρτιο 2020 λόγω της πανδημίας, εκδήλωσης της Εταιρείας Συγγραφέων. Τι είναι άλλωστε η ποίηση, αν δεν είναι μια διαρκής αναβολή του θανάτου, «το τραγούδι που ξεγελά τον χρόνο», όπως έλεγε ο Αντρέ Μπρετόν.

«Είμεθα όλοι εντός του μέλλοντός μας», έχει επίσης πει ο Ανδρέας Εμπειρίκος. Η ποίηση έρχεται από μακριά και ανήκει στο μέλλον. Η εκδήλωση συνδέει ό,τι πέρασε, που αποτυπώνεται σε ποιήματα εκλιπόντων μελών της Εταιρείας, με όσα έρχονται, που εκπροσωπούν ποιήτριες και ποιητές που βραβεύτηκαν για το πρώτο τους βιβλίο με το Βραβείο Γιάννη Βαρβέρη της Εταιρείας Συγγραφέων. Η Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης καθιερώθηκε από την UNESCO άλλωστε μετά από πρόταση της Εταιρείας Συγγραφέων.

«Η ποίησις είναι το καταφύγιο που φθονούμε», έλεγε ο Καρυωτάκης, και απόκριση ίσως στην πρόταση του Πωλ Βαλερύ πως «η ποίηση είναι ανάπτυξη ενός επιφωνήματος» αποτελεί ο στίχος του Ανδρέα Eμπειρίκου από το ποίημα «Ο πλόκαμος της Αλταμίρας» στη συλλογή «Ενδοχώρα»: «Η ποίησις είναι ανάπτυξι στίλβοντος ποδηλάτου. Μέσα της όλοι μεγαλώνουμε …  Η εκδρομή αυτή δεν έχει τέλος».

Η εκδήλωση είναι αφιερωμένη στη μνήμη εκλιπόντων ποιητών. 

Η Εταιρεία Συγγραφέων εκφράζει τις ευχαριστίες της προς χορηγούς και υποστηρικτές και ιδιαίτερα προς το Υπουργείο Πολιτισμού & Αθλητισμού για τη στήριξη δράσεων που προβάλλουν τον θεσμό των βραβείων της Εταιρείας Συγγραφέων σε αναγνωρισμένους και πρωτοεμφανιζόμενους συγγραφείς.
 

Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης & Εταιρεία Συγγραφέων

Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης: Το φθινόπωρο του 1997 ο ποιητής Μιχαήλ Μήτρας πρότεινε στο Διοικητικό Συμβούλιο της Εταιρείας Συγγραφέων να οριστεί μια ημέρα για τον εορτασμό της ποίησης στην Ελλάδα, αλλά και σε άλλες χώρες. Την πρόταση υιοθέτησε το ΔΣ, με πρόεδρο τότε της Εταιρείας τον ποιητή και κριτικό Κώστα Στεργιόπουλο, ενώ η ποιήτρια και μέλος του Δ.Σ. Λύντια Στεφάνου πρότεινε ως ημέρα εορτασμού την 21η  Μαρτίου, καθώς συμπίπτει με την εαρινή ισημερία. Η πρώτη Ημέρα Ποίησης στην Ελλάδα γιορτάστηκε από την Εταιρεία Συγγραφέων το 1998 στο παλιό ταχυδρομείο της πλατείας Κοτζιά με μεγάλη επιτυχία. Την επόμενη χρονιά ο συγγραφέας Βασίλης Βασιλικός, πρέσβης της Ελλάδας στην UNESCO και αργότερα πρόεδρος της Εταιρείας Συγγραφέων, εισηγήθηκε στο Εκτελεστικό Συμβούλιο του Οργανισμού η 21η Μαρτίου να ανακηρυχθεί Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης. Με τη στήριξη πολλών χωρών, η ελληνική πρόταση υπερψηφίστηκε και o εορτασμός Παγκόσμιας Ημέρας Ποίησης καθιερώθηκε από το 2000. 
                                
Περισσότερες πληροφορίες: http://www.authors.gr/posts/view/pagkosmia-hmera-poihshs-pws-archisan-ola/home

Η Εταιρεία Συγγραφέων, μη κερδοσκοπικό σωματείο που ιδρύθηκε το 1981 με επίτιμο Πρόεδρο τον Οδυσσέα Ελύτη, αποτελεί τον μείζονα φορέα ποιητών, πεζογράφων, δοκιμιογράφων, μεταφραστών, κριτικών και άλλων ανθρώπων του λόγου που γράφουν στα ελληνικά, ενώ αντεπιστέλλοντα και επίτιμα μέλη της αποτελούν διακεκριμένοι νεοελληνιστές και επιφανείς ξένοι συγγραφείς. Εκλιπόντα μέλη της περιλαμβάνουν την Κατερίνα Αγγελάκη-Ρουκ, τον Μανόλη Αναγνωστάκη, την Κική Δημουλά, τον Νίκο Εγγονόπουλο, τον Ουμπέρτο Έκο, τον Εμμανουήλ Κριαρά, τον Ζακ Λακαριέρ, τον Δημήτρη Μαρωνίτη, τον Αντώνη Σαμαράκη, τη Διδώ Σωτηρίου, τον Πάτρικ Λι Φέρμορ, τον Σέιμους Χίνι κ.ά. Η Εταιρεία Συγγραφέων αποτελεί φορέα προάσπισης της ελευθερίας του λόγου και της έκφρασης και των πνευματικών και ηθικών δικαιωμάτων των συγγραφέων, προαγωγής, διάδοσης και εκπροσώπησης στο εξωτερικό της ελληνικής λογοτεχνίας και γλώσσας, αλληλεγγύης προς συγγραφείς και διοργάνωσης πολιτιστικών εκδηλώσεων εθνικής και διεθνούς εμβέλειας. Δεν υπάρχει πολιτιστικό γεγονός μείζονος σημασίας στην Ελλάδα ή μεγάλου ελληνικού ενδιαφέροντος στο εξωτερικό, στο οποίο να μη συμμετέχουν κατά τον έναν ή τον άλλον τρόπο μέλη της.

Κάθε χρόνο η Εταιρεία απονέμει τέσσερα βραβεία σε αναγνωρισμένους και πρωτοεμφανιζόμενους Έλληνες ή ξένους συγγραφείς που προάγουν τα ελληνικά γράμματα και τον πολιτισμό. Μετά από πρόταση της Εταιρείας καθιερώθηκε διεθνώς από την UNESCO η Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης. Η Εταιρεία έχει επίσης πλούσια εκδοτική δράση, που περιλαμβάνει ετήσιο Ημερολόγιο με πρωτότυπα κείμενα μελών της. «Λογοτεχνία & Επανάσταση: 1821-2021» είναι το θέμα του Ημερολογίου 2020 της Εταιρείας Συγγραφέων, ενώ «Λογοτεχνία & μυστήριο: Ελευσίνα» το θέμα του Ημερολογίου 2021 της Εταιρείας Συγγραφέων.

Πληροφορίες για τη δράση της Εταιρείας Συγγραφέων και τα τακτικά, επίτιμα & αντεπιστέλλοντα μέλη της μπορούν να αναζητηθούν στον ιστότοπό της (www.authors.gr). Τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου εκλέγονται από τη Γενική Συνέλευση και υπηρετούν αμισθί, συνεπικουρούμενα από εθελοντές. Με έργο αναγνωρισμένης λογοτεχνικής αξίας, υποψήφιοι για μέλη πρέπει να προταθούν από επτά ήδη μέλη της Εταιρείας και να υπερψηφισθούν με αυξημένη πλειοψηφία από τη Γενική Συνέλευση σε μυστική ψηφοφορία. Οι δράσεις της Εταιρείας προάγουν την πνευματική ζωή του τόπου και την ακτινοβολία της διεθνώς.

 20ο ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ, 5 MAIOY 2019

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:
Γιώργος Χουλιάρας

ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ:
Ιωσήφ Βεντούρας

ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ:
Αγγελική Στρατηγοπούλου

ΤΑΜΙΑΣ:
Μαρίζα Ντεκάστρο

ΜΕΛΗ:
Μαρία Κούρση, Φαίδων Ταμβακάκης, Έλενα Χουζούρη

Δείτε επίσης


Παρουσίαση του βιβλίου Ιωάννης Ζεμενός

Παρουσίαση του βιβλίου Ιωάννης Ζεμενός

05/06/15
Την Πέμπτη 11 Ιουνίου και ώρα 20.30μ.μ., η Εταιρεία Συγγραφέων και οι εκδόσεις ΑΙΟΛΟΣ παρουσιάζουν στο βιβλιοπωλείο Ιανός το βιβλίο το οποίο προέκυψε από την Α΄
NIKOΥ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗ: Ο ΑΚΡΙΤΑΣ. Ένα άγραφο έπος

NIKOΥ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗ: Ο ΑΚΡΙΤΑΣ. Ένα άγραφο έπος

10/10/17
«ΑΚΡΙΤΑΣ»: ένα άγραφο έπος «Ο Ακρίτας πνέει μέσα μου σα θερμός ανοιξιάτης άνεμος. Γλυκό, πικρό ανατρίχιασμα, κι είμαι βέβαιος ένα τέτοιο παιχνιδιάρικο, πικρότατο αποχαιρετισμό