ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟΥ 2022 - ΒΡΑΒΕΙΑ 2021 ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ


04/12/21

«Ένας από τους ανθεκτικότερους και εγκυρότερους θεσμούς της συγγραφικής κοινότητας», όπως τον χαρακτήρισε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κατερίνα Σακελλαροπούλου, τα λογοτεχνικά βραβεία της Εταιρείας Συγγραφέων απονεμήθηκαν χθες σε μια ιδιαίτερα επιτυχημένη και ζωντανή εκδήλωση, στον Πολυχώρο του Συλλόγου «Οι Φίλοι της Μουσικής», στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

ΒΡΑΒΕΙΑ 2021 ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ
Το Βραβείο Διδώ Σωτηρίου στον διακεκριμένο ελληνιστή και μεταφραστή Κρεσέντσιο Σαντζίλιο.
Το Βραβείο Γιάννη Βαρβέρη για πρωτοεμφανιζόμενο ποιητή στον Σπύρο Γούλα για το βιβλίο του Τα περσινά τους βάζουν για καλά, εκδ. Πόλις.
Το Βραβείο Μένη Κουμανταρέα για πρωτοεμφανιζόμενο πεζογράφο στον Γιάννη Μπαλαμπανίδη για το βιβλίο του Largo, εκδ. Πόλις.  

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟΥ 2022 : 1922-2022, εκατό χρόνια μνήμης από την καταστροφήΕκδόσεις ΝΙΚΑΣ.
(με τη στήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού)                       

ΥΠΟΔΟΧΗ ΝΕΩΝ ΜΕΛΩΝ 2020-20212

 Η εκδήλωση βιντεοσκοπήθηκε από την BLOD του Ιδρύματος Μποδοσάκη (Bodosakis Lectures on Demand) και θα αναμεταδοθεί στο Ίντερνετ.

https://www.blod.gr/lectures/brabeia-2021-tis-etaireias-syggrafeon

Στην εκδήλωση, την οποία συντόνιζε η Αντιπρόεδρος της Εταιρείας Συγγραφέων Έλενα Χουζούρη, παρουσιάστηκε από την Γενική Γραμματέα Άννα Αφεντουλίδου και τον πρώην Πρόεδρο της Εταιρείας Συγγραφέων Δημήτρη Καλοκύρη το λογοτεχνικό Ημερολόγιο 2022, ενώ πραγματοποιήθηκε και η καθιερωμένη υποδοχή των νέων μελών (Αντιγόνης Βλαβιανού, Χρήστου Τουμανίδη και Νίκου Χρυσού). Τα μουσικά ιντερλούδια από το Κουαρτέτο Εγχόρδων Αθηνών της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών καθώς και οι βιντεοπροβολές που είχε επιμεληθεί ο Παντελής Αναστασιάδης και οι οποίες συνόδευαν τις ομιλίες, έδωσαν τόνο και ζωντάνια στην εκδήλωση.

Η εκδήλωση άνοιξε με τους χαιρετισμούς της Πρόεδρου της Δημοκρατίας κ. Κατερίνας Σακελλαροπούλου και
του Υφυπουργού Πολιτισμού υπεύθυνου για τον Σύγχρονο Πολιτισμό κ. Νικόλα Γιατρομανωλάκη, 
Παρέστησαν και χαιρέτισαν η Πρόεδρος του ΟΠΑΝΔΑ κ. Νίκη Αραμπατζή εκ μέρους του ΟΠΑΝΔΑ, όσο και εκ μέρους του Δημάρχου Αθηναίων κ. Κώστα Μπακογιάννη και
 Πρόεδρος του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού κ. Νίκος Κούκης.

Παρέστη ο Γενικός Διευθυντής του ΟΣΔΕΛ κ. Ζάννος Γιωργανδρέας.

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Σακελλαροπούλου χαιρέτισε με θέρμη «την απονομή των λογοτεχνικών βραβείων της Εταιρείας Συγγραφέων, που έχουν καθιερωθεί στη συνείδηση του πνευματικού κόσμου της χώρας ως ένας από τους ανθεκτικότερους και εγκυρότερους θεσμούς της συγγραφικής κοινότητας», ενώ στον δικό του χαιρετισμό, ο Υφυπουργός Πολιτισμού κ. Γιατρομανωλάκης ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι «η Εταιρεία, έχοντας συμπληρώσει 40 χρόνια ζωής, έχει προσφέρει πολλά στον χώρο των γραμμάτων». Επίσης, διαβεβαίωσε ότι «το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία και διάλογο με το Προεδρείο της Εταιρείας και είναι εδώ για να στηρίξει με κάθε τρόπο τη μετάβαση σε μια νέα δυναμική πραγματικότητα».

Απονομή βραβείων Βαρβέρη, Κουμανταρέα και Διδώ Σωτηρίου

Το Βραβείο Βαρβέρη απένειμε ο Τίτος Πατρίκιος στον Σπύρο Γούλα για το βιβλίο του Τα περσινά τους βάζουν για καλά, εκδ. Πόλις. 
Ο Σπύρος Γούλας γεννήθηκε το 1991 στην Αθήνα. Σπούδασε στο Τμήμα Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών & Πληροφορικής στο Πανεπιστήμιο Πατρών και εργάζεται ως προγραμματιστής.

Το Βραβείο Κουμανταρέα απένειμε η Ρέα Γαλανάκη στον Γιάννη Μπαλαμπανίδη για το βιβλίο του Largo, εκδ. Πόλις. 
Ο Γιάννης Μπαλαμπανίδης γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1980. Είναι πολιτικός επιστήμονας και απόφοιτος της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης.

Το Βραβείο Διδώ Σωτηρίου παρέλαβε εκ μέρους του Ιταλού Ελληνιστή και μεταφραστή Κρεσέντσιο Σαντζίλιο ο Πρόεδρος της Εταιρείας Συγγραφέων κ. Ιωσήφ Βεντούρας. Για το έργο του διακεκριμένου Ελληνιστή μίλησε ο ποιητής Γιώργος Βέης
Ο Κρεσέντσιο Σαντζίλιο γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Ολοκλήρωσε κλασικές και νομικές σπουδές και εργάστηκε στο Υπουργείο Εξωτερικών της Ιταλίας. Εξέδωσε 39 βιβλία δοκιμίων και μεταφράσεων ελληνικής λογοτεχνίας στα ιταλικά και ιταλικής στα ελληνικά. Επίσης έχει στο ενεργητικό του περίπου 400 συνεργασίες με ιταλικά και ελληνικά, έντυπα και ηλεκτρονικά, περιοδικά (μελέτες, μεταφράσεις και άρθρα).

http://www.authors.gr/members/view/crescenzio-sangiglio
 

ΝΕΑ ΤΑΚΤΙΚΑ ΜΕΛΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ

Αντιγόνη Βλαβιανού: 
Η Αντιγόνη Βλαβιανού είναι Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Ιστορίας της Ευρωπαϊκής Λογοτεχνίας στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο (ΕΑΠ) & Γενική Γραμματέας στο ΔΣ της Ελληνικής Εταιρείας Γενικής & Συγκριτικής Γραμματολογίας (ΕΕΓΣΓ), με πλούσιο ερευνητικό έργο. Το 2017 τιμήθηκε από το Γαλλικό Υπουργείο Παιδείας με τη διάκριση του Ιππότη του Τάγματος του ακαδημαϊκού Φοίνικα.

Χρήστος Τουμανίδης 
Ο Χρήστος Τουμανίδης είναι ποιητής. Σταθμός στη ζωή και την περαιτέρω πορεία του στην ποίηση υπήρξε η γνωριμία του με τον Γιάννη Ρίτσο, κοντά στον οποίο και μαθήτευσε. Στα γράμματα εμφανίζεται επίσημα το 1978, με τη συλλογή του "Αστάθμητα". Ανήκει στη λεγόμενη "Γενιά του ’70".

Νίκος Χρυσός: 
Ο Νίκος Χρυσός είναι πεζογράφος. Για το βιβλίο του "Καινούργια μέρα" έχει βραβευτεί με το Βραβείο Λογοτεχνίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (European Union Prize for Literature) 2019, το Βραβείο Λογοτεχνικού Περιοδικού "Κλεψύδρα" αλλά και με το Ειδικό Κρατικό Βραβείο που προάγει τον διάλογο πάνω σε ευαίσθητα κοινωνικά ζητήματα.

ΝΕΑ ΑΝΤΕΠΙΣΤΕΛΛΟΝΤΑ ΜΕΛΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ

Εύα Λατόρρε Μπρότο (Eva Latorre Broto)
H Εύα Λατόρρε Μπρότο είναι ελληνίστρια, διδάκτωρ Κλασικής Φιλολογίας – έχει μελετήσει ενδελεχώς τον φιλελληνισμό στον ισπανόφωνο κόσμο, έχει δημοσιεύσει πληθώρα άρθρων, μελετών και μεταφράσεων και έχει εκδώσει βιβλία για τις σχέσεις ελληνικής και ισπανόφωνης λογοτεχνίας.

Πέδρο Ολάγια (Pedro Ollala): 
O Πέδρο Ολάγια είναι συγγραφέας, ελληνιστής, καθηγητής, μεταφραστής και κινηματογραφιστής. Για το σύνολο του έργου του και για τη συνεισφορά του στην προώθηση του ελληνικού πολιτισμού, έχει δεχθεί, μεταξύ άλλων σημαντικών διακρίσεων, τον τιμητικό τίτλο του Πρεσβευτή Ελληνισμού. 

Χοσέ Αντόνιο Μορένο Χουράδο : 
Ο Χοσέ Αντόνιο Μορένο Χουράδο είναι βραβευμένος ποιητής, δοκιμιογράφος και μεταφραστής της βυζαντινής και νεοελληνικής λογοτεχνίας και ποίησης στα ισπανικά, με πολυετή πανεπιστημιακή διδακτική εμπειρία. Έχει δημοσιεύσει, μεταξύ άλλων,  μια ογκώδη ανθολογία της νεοελληνικής ποίησης στα ισπανικά, ανθολογώντας ποιητές/τριες από την προσολωμική περίοδο μέχρι τα νεότερα χρόνια.

Πάου Σαμπατέ :
Ο Πάου  Σαμπατέ (Pau SABATÉ MARQUÉS) είναι νεοελληνιστής και μεταφραστής σε καταλανικό στίχο της «Ιλιάδας» του Ομήρου, στα ισπανικά αποσπασμάτων της Σαπφώς και στα καταλανικά μυθιστορημάτων του Νίκου Καζαντζάκη και ποιημάτων σύγχρονων Ελλήνων δημιουργών. Είναι επίσης γραμματέας του Καταλανικού Συλλόγου Νεοελληνιστών.


ΤΑ ΒΡΑΒΕΙΑ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ

ΒΡΑΒΕΙΟ ΔΙΔΩ ΣΩΤΗΡΙΟΥ

Το Βραβείο Διδώ Σωτηρίου της Εταιρείας Συγγραφέων, για πολύπλευρη προσφορά στα γράμματα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, θεσπίστηκε στη μνήμη του διακεκριμένου, ιδρυτικού μέλους της Εταιρείας. Η Διδώ Σωτηρίου, που κατέγραψε με μοναδικό τρόπο τις μεγάλες ιστορικές περιπέτειες των Ελλήνων του 20ου αιώνα, μαζί με τον ανιψιό της Νίκο Μπελογιάννη, δώρισαν στο Υπουργείο Πολιτισμού το ιστορικό διαμέρισμα, στο οποίο εδρεύει και σήμερα η Εταιρεία Συγγραφέων, της οδού Κοδριγκτώνος, με τον όρο της αποκλειστικής χρήσης από την Εταιρεία.  

http:/content/data/multimedia/files/old_data/files/Kodrigtonos8.pdf. http://www.authors.gr/posts/view/ta-brabeia-didw-swthriou

Το γλυπτό του βραβείου Διδώ Σωτηρίου έχει φιλοτεχνηθεί από τον εκλιπόντα γλύπτη Θόδωρο (Θεόδωρο Παπαδημητρίου).

ΒΡΑΒΕΙΟ ΓΙΑΝΝΗ ΒΑΡΒΕΡΗ

Η Εταιρεία Συγγραφέων απονέμει κάθε χρόνο σε πρωτοεμφανιζόμενη/ο ποιήτρια ή ποιητή βραβείο που θεσπίστηκε στη μνήμη του ποιητή και ιδρυτικού μέλους της Γιάννη Βαρβέρη (1955-2011) και σκοπό έχει να αναδείξει τις σημαντικότερες νέες ποιητικές φωνές της χώρας. Η Κριτική Επιτροπή απαρτίζεται φέτος από τους/τις συγγραφείς και μέλη της Εταιρείας Μαριγώ Αλεξοπούλου, Γιώργο Γώτη (Πρόεδρο της Επιτροπής) και Αγγελική Σιδηρά.

ΒΡΑΒΕΙΟ MENH ΚΟΥΜΑΝΤΑΡΕΑ

Η Εταιρεία Συγγραφέων απονέμει κάθε χρόνο σε πρωτοεμφανιζόμενη/ο πεζογράφο βραβείο που θεσπίστηκε στη μνήμη του πεζογράφου και ιδρυτικού μέλους της Μένη Κουμανταρέα (1931-2014) και σκοπό έχει να αναδείξει τις σημαντικότερες νέες πεζογραφικές φωνές της χώρας. Η Κριτική Επιτροπή απαρτίζεται φέτος από τους/τις συγγραφείς και μέλη της Εταιρείας Γιώργο-Ίκαρο Μπαμπασάκη (Πρόεδρο της Επιτροπής), Μαρία Φακίνου και Κώστα Χατζηαντωνίου.  

http://www.authors.gr/posts/category/brabeia  

Με τη στήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού

Δείτε επίσης


Hμερίδα για την κινητικότητα των καλλιτεχνών και των επαγγελματιών του πολιτισμού Culture Moves Europe. 

Hμερίδα για την κινητικότητα των καλλιτεχνών και των επαγγελματιών του πολιτισμού Culture Moves Europe. 

07/12/22
Αγαπητές και αγαπητοί,  Με χαρά σας ενημερώνουμε ότι το Γραφείο Δημιουργική Ευρώπη Ελλάδας διοργανώνει την Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου 2022 και ώρα 10 π.μ., διαδικτυακή ημερίδα όπου
Τιμητικό συνέδριο για τον Βασίλη Βασιλικό

Τιμητικό συνέδριο για τον Βασίλη Βασιλικό

15/11/22
Με χαρά σας προσκαλούμε στο τιμητικό συνέδριο για τον Βασίλη Βασιλικό το οποίο διοργανώνουμε με τη σύμπραξη τεσσάρων πανεπιστημιακών τμημάτων (Φιλολογίας Ε.Κ.Π.Α.,