Μια μοναδική λογοτεχνική (αυτο)ανθολογία


16/12/16

Μια μοναδική λογοτεχνική (αυτο)ανθολογία

Εορταστική προσφορά από την «Εφημερίδα των Συντακτών»

 

Διακόσιοι δεκαεννιά πεζογράφοι, ποιητές, δοκιμιογράφοι, κριτικοί, συγγραφείς παιδικών βιβλίων, μεταφραστές και πανεπιστημιακοί δάσκαλοι, Ελληνες και Ελληνοκύπριοι, μας κλείνουν το μάτι. Αυτοανθολογούνται (και εμμέσως αυτοβιογραφούνται), φωτίζουν τις ανησυχίες και τις ευαισθησίες τους και μας παρασέρνουν σε ένα περιπετειώδες ταξίδι στους λαβύρινθους της σκέψης και στις διαδρομές της γραφής τους, ξετυλίγοντας τον μίτο της ελληνικής συνθήκης.

Τέσσερις τόμοι υψηλής θερμοκρασίας και ειδικού βάρους, με σημαδιακά κείμενα από την τελευταία 40ετία, μας προσφέρουν πλούσια αναγνωστική απόλαυση.

Μια πρωτότυπη έκδοση που συγκεντρώνει για πρώτη φορά τις επιλογές τόσο πολλών και σημαντικών σύγχρονων συγγραφέων και λειτουργεί ως έργο αναφοράς για τον γενικό αναγνώστη και για τον ειδικό μελετητή, πολύτιμο για κάθε βιβλιοθήκη.

Πρόκειται για τον «Δαίδαλο», τη «Μεγάλη Ανθολογία της Σύγχρονης Ελληνικής Λογοτεχνίας», που σφραγίζει τη συνεργασία της Εταιρείας Συγγραφέων -του πιο καταξιωμένου και δυναμικού μη κερδοσκοπικού λογοτεχνικού σωματείου- με τη συνεταιριστική «Εφημερίδα των Συντακτών».

Οι τέσσερις τόμοι της, χωρισμένοι με αλφαβητική σειρά, θα προσφέρονται διαδοχικά μαζί με την «Εφ.Συν.» τα Σάββατα 17 Δεκεμβρίου, 24 και 31 Δεκεμβρίου, καθώς και 7 Ιανουαρίου 2017.

Εδώ θα βρούμε ένα αυτοβιογραφικό κείμενο της μυθιστοριογράφου Μάρως Δούκα, που ενσωματώνει τον προβληματισμό της για τον πολιτισμένο κόσμο, τις εκλεπτυσμένες τελετουργίες του και την αποσιωπημένη βαρβαρότητά του. Αλλά θα βρούμε και την ποιητική σύνθεση «Λυπιού» της Κατερίνας Αγγελάκη-Ρουκ που επινόησε αυτόν τον τόπο για να πηγαίνει όταν είναι βαθιά λυπημένη.

Θα σταθούμε στη σπαρακτική «Χριστουγεννιάτικη ιστορία» του ποιητή Μιχάλη Γκανά από τα «Γυάλινα Γιάννενα» του 1978, αλλά θα ανακαλύψουμε και τα σαρκαστικά ποιήματα που έχει γράψει το 2002 στη Νέα Υόρκη ο Στάθης Γουργουρής, καθηγητής Συγκριτικής Λογοτεχνίας στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια.

Στον «Δαίδαλο» θα διαβάσουμε ερεθιστικές αυτοτελείς ιστορίες των: Θανάση Βαλτινού, Χρήστου Χρυσόπουλου, Βαγγέλη Χατζηγιαννίδη, Αγγέλας Καστρινάκη, Δήμητρας Κολλιάκου, Αμάντας Μιχαλοπούλου, Ανδρέα Μήτσου, Κώστα Ακρίβου ή του Γιώργου Σκαμπαρδώνη, που μας δοκιμάζει δίνοντας πρωταγωνιστικό ρόλο στα γουρούνια που πάνε στη σφαγή.

Σημαντικά για τον δημιουργό τους όσο και για τον αναγνώστη είναι και τα χαρακτηριστικά αποσπάσματα από κομβικά μυθιστορήματα της Ρέας Γαλανάκη, της Ζυράννας Ζατέλη, της Ερσης Σωτηροπούλου, του Βασίλη Βασιλικού, του Βασίλη Αλεξάκη, του Θεόδωρου Γρηγοριάδη, του Αρη Μαραγκόπουλου, του Μιχάλη Μοδινού, της Σοφίας Νικολαΐδου, του Γιάννη Κιουρτσάκη, του Μισέλ Φάις, ή της Φωτεινής Τσαλίκογλου και της Κατερίνας Σχινά. Επίσης, από το θεατρικό έργο Textilen της Μαρίας Ευσταθιάδη, καθώς και από τον «Διάλογο για έναν διάλογο» του Μπόρχες, στην εμπνευσμένη μετάφραση του Αχιλλέα Κυριακίδη.Πολύ ενδιαφέροντα για την ιστορική και ιδεολογική τους διάσταση και τα δοκιμιακά κείμενα των Σάββα Μιχαήλ και Εμμανουήλ Κριαρά, καθώς και τα αυτοβιογραφικά των Γιάννη Ατζακά και Αλκης Ζέη.

«Η Μεγάλη Ανθολογία…» προσφέρει παράλληλα ένα πανόραμα της αναγνωρισμένης σύγχρονης ποιητικής παραγωγής. Εδώ θα συναντήσουμε τον Νάνο Βαλαωρίτη, τον Τίτο Πατρίκιο, τον Βύρωνα Λεοντάρη, την Κική Δημουλά, την Τζένη Μαστοράκη· τους:

Λευτέρη Πούλιο, Γιάννη Κοντό, Χριστόφορο Λιοντάκη, Γιώργο Χουλιάρα, Γιώργο Μαρκόπουλο, Βασίλη Κουγέα, Στρατή Πασχάλη, Θανάση Χατζόπουλο, Σάκη Σερέφα, Ντίνο Σιώτη, Δήμητρα Χριστοδούλου κ.ά., αλλά, με ποιήματά τους και τον οξυδερκή κριτικό Παντελή Μπουκάλα ή τον εκλεκτό μεταφραστή Ερρίκο Μπελιέ που πέθανε πρόσφατα.

Η ιδέα της αυτοανθολόγησης των μελών της Εταιρείας Συγγραφέων ξεκίνησε από τον Δημήτρη Καλοκύρη, τον σημερινό πρόεδρό της, και βρήκε ανταπόκριση στην πλειονότητα των μελών της. Ολες και όλοι αυτοπαρουσιάζονται με ένα βιογραφικό, και με υποκειμενικά κριτήρια έχουν διαλέξει από το έργο τους κείμενα που δεν ξεπερνούν συνολικά τις 800 λέξεις.

Η ύλη συγκεντρώθηκε στα τέλη του 2014, από τότε κάποιοι έφυγαν από τη ζωή, και μόνο σήμερα μπόρεσε να πραγματωθεί η έκδοση.

Η Ε.Σ. επιβιώνει με τις εισφορές των μελών και χορηγίες. Σημαντικός χορηγός η Βουλή των Ελλήνων, επίσης τα Ιδρύματα Ουράνη και Π. Χάρη της Ακαδημίας Αθηνών, ο ΟΣΔΕΛ και τα Ελληνικά Πετρέλαια.

Στον Α' τόμο του «Δαίδαλου» υπάρχει ένα ιστορικό των δράσεων και των εκδόσεων της Ε.Σ. από την ίδρυσή της το 1981. Η Εισαγωγή είναι της γενικής γραμματέως του Δ.Σ. Αγγελικής Στρατηγοπούλου. Προλογίζει ο πρόεδρος του Δ.Σ. Δημήτρης Καλοκύρης αναλύοντας και τον τίτλο της «Μεγάλης Ανθολογίας», που παραπέμπει στην αρχαιότητα αλλά και στον Τζέιμς Τζόις.

Το ρήμα «Δαιδάλω», γράφει, σημαίνει «εργάζομαι ευφυώς, τεχνικώς, κοσμώ ή ποικίλλω μετά περιέργου τέχνης».

Μια μοναδική λογοτεχνική (αυτο)ανθολογία

Δείτε επίσης


Δώδεκα νησιώτες συγγραφείς από όλο τον κόσμο στα νησιά Φερόες

Δώδεκα νησιώτες συγγραφείς από όλο τον κόσμο στα νησιά Φερόες

13/04/17
            Από τις 10 έως τις 14 Μαίου 2017  δώδεκα νησιώτες συγγραφείς από όλο τον κόσμο (Καραϊβική, Μεσόγειο, Ατλαντικό Ωκεανό, Βαλτική, Ινδονησία,
Ιταλικό βραβείο στον Σωτήρη Παστάκα

Ιταλικό βραβείο στον Σωτήρη Παστάκα

25/11/16
Την Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου 2016, θα πραγματοποιηθεί η επίσημη τελετή απονομής των βραβείων «2016 NordSud, Διεθνές Βραβείο Ιδρύματος Pescarabruzzo" Βραβεύονται : Σωτήρης Παστάκας για