ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Λογοτεχνία & μυστήριο Ημερολόγιο 2021 της Εταιρείας Συγγραφέων

31/12/20

Λογοτεχνία & μυστήριο
Ημερολόγιο 2021 της Εταιρείας Συγγραφέων
με πρωτότυπα κείμενα μελών της Εταιρείας

Προοίμιο: Γιώργος Χουλιάρας
Επιμέλεια & εισαγωγή: Αγγελική Στρατηγοπούλου
Φωτογραφίες & εξώφυλλο: Μαρία Στέφωση
Σχεδιασμός έκδοσης: Indigo Graphics

Σχήμα:14x21, Σελίδες: 208
ISBN 978-960-606-161-5
Τιμή: 12,00€

Για παραγγελία: https://www.govostis.gr/product/6252/logotexnia-kai-mystirio.html

Με θέμα «Λογοτεχνία και μυστήριο» κυκλοφορεί το Ημερολόγιο 2021 της Εταιρείας Συγγραφέων από τις εκδόσεις Γκοβόστη, με πρωτότυπα κείμενα μελών της Εταιρείας και ευρηματικές αναφορές στα Ελευσίνια και άλλα μυστήρια. Το επιτραπέζιο εβδομαδιαίο Ημερολόγιο, που επιμελήθηκε η Γενική Γραμματέας της Εταιρείας Αγγελική Στρατηγοπούλου, κοσμούν φωτογραφίες και εξώφυλλο της φωτογράφου Μαρίας Στέφωση, ενώ ιδιαίτερες ευχαριστίες εκφράζονται στην Τράπεζα της Ελλάδος.

«Στην αμφίδρομη σχέση μεταξύ μυστηρίου και λογοτεχνίας, η επίλυση μυστηρίων ως συγκεκριμένο είδος ιστοριών καθιερώνεται μετά τον Έντγκαρ Άλλαν Πόε … Η αναζήτηση προδρόμων οδηγεί σε βιβλικές ιστορίες του Δανιήλ, στον Οιδίποδα, σε χίλιες και μία νύχτες και σε διαδραματιζόμενα σε παλαιές κινεζικές δυναστείες. Γενικά, κάθε αφήγηση συνιστά επίλυση ενός μυστηρίου», σημειώνει στο προοίμιό του ο Πρόεδρος της Εταιρείας Γιώργος Χουλιάρας.

«Σε αντίστροφη κατεύθυνση, απαραίτητη διάσταση κάθε μυστηρίου, ζωής και θανάτου, είναι ο λόγος που εκφέρεται ή σιωπά τελετουργικά», συνεχίζει. Στην Ελλάδα, «ως δημόσια τελετουργία αναδύθηκε το θέατρο, δηλαδή η εν κινήσει ποίηση. Είναι σύμπτωση ότι ο πρώτος μεγάλος τραγικός, ο Αισχύλος, προέρχεται από την Ελευσίνα, χώρο κορυφαίων αρχαίων μυστηρίων; Ένα δίδυμο μυστήριο συγγραφής και ανάγνωσης συγκροτείται … Τόπος και άφιξη είναι η Ελευσις, όπως θυμίζει ο χωρίς τόνο τίτλος συλλογής του Νίκου Εγγονόπουλου … Μυστήρια λέγονται μεσαιωνικά θεατρικά έργα με θρησκευτική υπόθεση … Σε ενενήντα συνέχειες δημοσιεύτηκε (1842-1843) το πιο δημοφιλές λαϊκό μυθιστόρημα, τα «Μυστήρια των Παρισίων» … Για τα «Μυστήρια της Κεφαλλονιάς» (1856) αφορίστηκε ο Ανδρέας Λασκαράτος … Ο Σωκράτης είχε αρνηθεί να μυηθεί στα Μυστήρια. Η μύηση θα του σφράγιζε το στόμα …»

«Σε μια εποχή όπου τα μυστήρια του κόσμου τούτου λύνονται το ένα κατόπιν του άλλου ή καταβάλλονται προσπάθειες για την επίλυσή τους, υπάρχουν κάποια που φαίνεται ότι δεν μπορούν ή δεν πρέπει να λυθούν ποτέ …» σημειώνει στην εισαγωγή στο Ημερολόγιο η Αγγελική Στρατηγοπούλου, που ευχαριστεί όσους ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση του Διοικητικού Συμβουλίου, τη Μαρία Στέφωση και τη Μαρίνα Κολιτσοπούλου. Το Ημερολόγιο 2021 της Εταιρείας Συγγραφέων αφιερώνεται «στους απανταχού μυστηριώδεις».

Για περισσότερα από είκοσι πέντε χρόνια, η Εταιρεία Συγγραφέων εκδίδει λογοτεχνικά θεματικά ημερολόγια με πρωτότυπα κείμενα μελών της, σε συνεργασία με εκδοτικούς οίκους, με εικονογράφηση από γνωστούς καλλιτέχνες και με τη στήριξη πολλών φορέων. Θέματα πρόσφατων ημερολογίων ήταν: «Οδυσσέας (ένας διεθνής ελληνικός μύθος)», με εικονογράφηση του Γιάννη Στεφανάκι, «Γέφυρες», με φωτογραφίες του Ανδρέα Σμαραγδή, «Φεγγάρι», με εξώφυλλο του Γιώργου Ρωμανού, «Πολλαπλές αρχαιότητες», με πρόλογο του Μανόλη Κορρέ και φωτογραφίες του Σωκράτη Μαυρομμάτη, «Διαβάζοντας την Αθήνα», με φωτογραφίες του Παναγιώτη Τραπάτσα – που κυκλοφόρησε έναν χρόνο πριν αναδειχθεί η Αθήνα Παγκόσμια Πρωτεύουσα του Βιβλίου – και «Πώς φοριούνται οι λέξεις: Λογοτεχνία & ένδυση», εικονογραφημένο με σκηνικά και κοστούμια του Γιώργου Πάτσα. Προδρομικά κυκλοφόρησε πέρυσι το Ημερολόγιο της Εταιρείας Συγγραφέων με θέμα «Λογοτεχνία & επανάσταση (1821-2021)», με εξώφυλλο της Κατερίνας Μαμάη.Στο Ημερολόγιο 2021 της Εταιρείας Συγγραφέων, με θέμα «Λογοτεχνία και μυστήριο» και αφορμή την Ελευσίνα, σε σχέση με την ανάδειξη της οποίας σε Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης οι εκδηλώσεις έχουν μετατεθεί λόγω της πανδημίας, συμμετέχουν με κείμενά τους τα εξής μέλη της Εταιρείας Συγγραφέων:

Hans Eideneier, Δημήτρης Αλεξίου, Μαριγώ Αλεξοπούλου, Διαμαντής Αξιώτης, Γιάννης Ατζακάς, Άννα Αφεντουλίδου, Γιώργος Βέης, Ιωσήφ Βεντούρας, Ηλίας Γκρης, Ανθούλα Δανιήλ, Γεράσιμος Δενδρινός, Γιάννης Δούκας, Λίλυ Εξαρχοπούλου, Ελένη Ηλιοπούλου-Ζαχαροπούλου, Κλείτος Ιωαννίδης, Γιάννης Καισαρίδης, Λεωνίδας Κακάρογλου, Τάσος Καπερνάρος, Βασίλης Καραγιάννης, Νίκος Κατσαλίδας, Ηλίας Κεφάλας, Νένα Κοκκινάκη, Σοφία Κολοτούρου, Μάνος Κοντολέων, Έλσα Κορνέτη, Θεώνη Κοτίνη, Χλόη Κουτσουμπέλη, Στάθης Κουτσούνης, Μαρία Λαγγουρέλη, Ελένη Λαδιά, Μαρία Λαμπαδαρίδου-Πόθου, Βάκης Λοϊζίδης, Ευτυχία-Αλεξάνδρα Λουκίδου, Κλεοπάτρα Λυμπέρη, Αργυρώ Μαντόγλου, Θανάσης Μαρκόπουλος, Λία Μεγάλου-Σεφεριάδη, Δημήτρης Μίγγας, Μάριος Μιχαηλίδης, Αλεξάνδρα Μπακονίκα, Παντελής Μπουκάλας, Χρήστος Μπουλώτης, Ηρώ Νικοπούλου, Έλενα Νούσια, Σωτήρης Παστάκας, Νάσα Παταπίου, Βασίλης Ρούβαλης, Χρήστος Σαμουηλίδης, Σωτήρης Σαράκης, Αγγελική Σιδηρά, Ντίνος Σιώτης, Μαρία Σκιαδαρέση, Αντώνης Δ. Σκιαθάς, Κώστας Σουέρεφ, Έρη Σταυροπούλου, Άρης Σφακιανάκης, Κλαίτη Σωτηριάδου, Δέσποινα Τομαζάνη, Ευρυδίκη Τρισόν, Κυριάκος Χαραλαμπίδης, Χρήστος Χαρτοματσίδης, Κώστας Χατζηαντωνίου, Λεία Χατζοπούλου-Καραβία, Γιώργος Χουλιάρας, Ελιάνα Χουρμουζιάδου, Δήμητρα Χριστοδούλου και Χάρης Ψαρράς.

Σχετικά με την Εταιρεία Συγγραφέων

Η Εταιρεία Συγγραφέων, μη κερδοσκοπικό σωματείο που ιδρύθηκε το 1981 με επίτιμο Πρόεδρο τον Οδυσσέα Ελύτη, αποτελεί μείζονα φορέα ποιητών, πεζογράφων, δοκιμιογράφων, μεταφραστών, κριτικών και άλλων ανθρώπων του λόγου που γράφουν στα ελληνικά, ενώ αντεπιστέλλοντα και επίτιμα μέλη της αποτελούν διακεκριμένοι νεοελληνιστές και επιφανείς ξένοι συγγραφείς. Στα εκλιπόντα μέλη της συγκαταλέγονται οι Κατερίνα Αγγελάκη-Ρουκ, Μανόλης Αναγνωστάκης, Αλέξανδρος Αργυρίου, Γιάννης Δάλλας, Κική Δημουλά, Νίκος Εγγονόπουλος, Ουμπέρτο Έκο, Παύλος Ζάννας, Άλκη Ζέη, Νίκος Θέμελης, Μαρία Ιορδανίδου, Γιώργος Ιωάννου, Νικόλας Κάλας, Ιάκωβος Καμπανέλλης, Παναγιώτης Κονδύλης, Αλέξανδρος Κοτζιάς, Εμμανουήλ Κριαράς, Ζακ Λακαριέρ, Τάσος Λειβαδίτης, Βύρων Λεοντάρης, Δημήτρης Μαρωνίτης, Άμος Οζ, Μάριος Πλωρίτης, Ζακλίν ντε Ρομιγί, Αντώνης Σαμαράκης, Μίλτος Σαχτούρης, Κώστας Ταχτσής, Πάτρικ Λι Φέρμορ, Δημήτρης Χατζής, Γιώργος Χειμωνάς, Σέιμους Χίνι και πολλοί άλλοι.

Η Εταιρεία Συγγραφέων αποτελεί φορέα προάσπισης της ελευθερίας του λόγου και της έκφρασης και των ηθικών και πνευματικών δικαιωμάτων των συγγραφέων, προαγωγής και εκπροσώπησης στο εξωτερικό της ελληνικής λογοτεχνίας και γλώσσας, αλληλεγγύης προς συγγραφείς και διοργάνωσης πολιτιστικών εκδηλώσεων εθνικής και διεθνούς εμβέλειας. Δεν υπάρχει πολιτιστικό γεγονός μείζονος σημασίας στην Ελλάδα ή μεγάλου ελληνικού ενδιαφέροντος στο εξωτερικό, στο οποίο να μη συμμετέχουν κατά τον έναν ή τον άλλον τρόπο μέλη της. Οι δράσεις της Εταιρείας προάγουν την πνευματική ζωή του τόπου και την ακτινοβολία της διεθνώς.

Κάθε χρόνο η Εταιρεία απονέμει τέσσερα βραβεία σε αναγνωρισμένους και πρωτοεμφανιζόμενους Έλληνες ή ξένους συγγραφείς που προάγουν τα ελληνικά γράμματα και τον πολιτισμό. Μετά από πρόταση της Εταιρείας καθιερώθηκε διεθνώς από την UNESCO η Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης. Πληροφορίες για τη δράση της Εταιρείας Συγγραφέων και τα τακτικά, επίτιμα & αντεπιστέλλοντα μέλη της μπορούν να αναζητηθούν στον ιστότοπό της (www.authors.gr). Τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου εκλέγονται από τη Γενική Συνέλευση και υπηρετούν αμισθί, συνεπικουρούμενα από εθελοντές. Με έργο αναγνωρισμένης λογοτεχνικής αξίας, υποψήφιοι για μέλη πρέπει να προταθούν από επτά ήδη μέλη της Εταιρείας και να υπερψηφιστούν με αυξημένη πλειοψηφία από τη Γενική Συνέλευση σε μυστική ψηφοφορία.

20ο Διοικητικό Συμβούλιο (5 Μαΐου 2019)

Γιώργος Χουλιάρας, Πρόεδρος
Ιωσήφ Βεντούρας, Αντιπρόεδρος
Αγγελική Στρατηγοπούλου, Γενική Γραμματέας
Μαρίζα Ντεκάστρο, Ταμίας
Μαρία Κούρση, Μέλος
Φαίδων Ταμβακάκης, Μέλος
Έλενα Χουζούρη, Μέλος

Δείτε επίσης

Ο νέος ιστότοπος του Συμβουλίου των Ευρωπαίων Συγγραφέων (EWC),  εναντίον των μηχανών που αντικαθιστούν τους συγγραφείς.

Ο νέος ιστότοπος του Συμβουλίου των Ευρωπαίων Συγγραφέων (EWC), εναντίον των «μηχανών» που αντικαθιστούν τους συγγραφείς.

20/09/23
Ο νέος ιστότοπος του Συμβουλίου των Ευρωπαίων Συγγραφέων (EWC), AgainstWritoids.org, εναντίον των «μηχανών» Τεχνητής Νοημοσύνης (AI) που αντικαθιστούν τους συγγραφείς.
Αποχαιρετώντας τον Ουμπέρτο Έκο

20/02/16
Ο Ουμπέρτο Έκο (Umberto Eco) (5 Ιανουαρίου 1932 -19 Φεβρουαρίου 2016) ήταν Ιταλός σημειωτιστής, δοκιμιογράφος, φιλόσοφος, κριτικός λογοτεχνίας και μυθιστοριογράφος. Γεννήθηκε