Ημερολόγιο Εταιρείας Συγγραφέων 2014


05/01/14

«Oδυσσέας – ένας διεθνής ελληνικός μύθος» είναι ο τίτλος του Ημερολογίου 2014 της Εταιρείας Συγγραφέων, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πατάκη.

«O Oδυσσέας ακόμα ψάχνει την Ιθάκη του στα πέλαγα• έγινε παγκόσμιο σύμβολο της αναζήτησης, του περιπλανώμενου, κοσμοπολίτη αλλά βαθιά μοναχικού χαρακτήρα, εκπροσωπώντας το αντίθετο του εφησυχασμού και της τυποποίησης: είναι, ίσως, μαζί με τον Γιλγαμές, ο πρώτος πραγματικά «παγκόσμιος» άνθρωπος που επινόησε η λογοτεχνία.

Το θέμα του Οδυσσέα έχει ποτίσει ολόκληρη σχεδόν την παγκόσμια λογοτεχνία. Τα κείμενα που έχουν γραφεί είναι άφθονα και παράγονται συνεχώς νέα.

Η Εταιρεία Συγγραφέων ανθολόγησε τα πιο χαρακτηριστικά ή (για διάφορους λόγους) πιο ενδιαφέροντα από αυτά και τα συμπεριέλαβε σε ένα πρωτότυπο εβδομαδιαίο ημερολόγιο, συνεχίζοντας για 20ή χρονιά τη δημιουργία καλλιτεχνικών ημερολογίων. 

Το Ημερολόγιο αποτελεί ένα εικονογραφημένο δοκίμιο εν προόδω πάνω στο θέμα του νόστου και σηματοδοτεί τη διάρκεια, μέσω της λογοτεχνίας, ενός ελληνικού, διεθνούς μύθου του ανήσυχου ανθρώπου, που διαρκώς ναυαγεί και διαρκώς πλησιάζει έναν αέναο στόχο, προσπερνώντας τους Λαιστρυγόνες, τις Σειρήνες, τους Κύκλωπες και τα υπόλοιπα τέρατα της πολιτικής και πολιτιστικής βαρβαρότητας που, καμιά φορά, ο ίδιος δημιουργεί...

Περιλαμβάνονται περίπου 70 κείμενα (ποιητικά και πεζά) Ελλήνων και ξένων σύγχρονων και παλαιότερων δημιουργών, σε σημαντικές μεταφράσεις, μερικές από τις οποίες έγιναν ειδικά για την έκδοση αυτή.

Ειδικά, επίσης, για την έκδοση αυτή, έγιναν και τα σχέδια του Γιάννη Στεφανάκι που εκτέθηκαν στον νέο χώρο The Box (Πλατεία Μαβίλη) όπου και παρουσιάστηκε το ημερολόγιο την Τρίτη 17 Δεκεμβρίου (8:00 μ.μ.)

 

ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΣΕ ΜΟΡΦΗ PDF

Ημερολόγιο Εταιρείας Συγγραφέων 2014Ημερολόγιο Εταιρείας Συγγραφέων 2014

Δείτε τα σχετικά αρχεία


Δείτε επίσης


Ημερολόγιο Εταιρείας Συγγραφέων 2022 ΒΡΑΒΕΙΑ 2021

Ημερολόγιο Εταιρείας Συγγραφέων 2022 ΒΡΑΒΕΙΑ 2021

15/12/21
ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ 2022 «1922-2022 : εκατό χρόνια μνήμης από την καταστροφή» Μόλις κυκλοφόρησε, από τις Εκδόσεις Νίκας και με την οικονομική υποστήριξη του Υπουργείου
MIA AΦΙΣΑ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ

MIA AΦΙΣΑ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ

03/03/13