Ημερολόγιο Εταιρείας Συγγραφέων 2013


09/01/12

Μέσα στις γιορτές κυκλοφόρησε το ημερολόγιο της Εταιρείας Συγγραφέων για το 2013 από τις εκδόσεις Γαβριηλίδης.

Τόσο το εξώφυλλο του ημερολογίου, όσο και τα σχέδια που κοσμούν τις σελίδες του, έχει φιλοτεχνήσει ο ζωγράφος Χρίστος Καράς, ενώ την ευθύνη της φετινής έκδοσης είχε η συγγραφέας και μεταφράστρια Κλαίτη Σωτηριάδου, μέλος του Δ.Σ της Εταιρείας Συγγραφέων.  

 «Ο τίτλος», όπως αναφέρει ο πρόεδρος της Εταιρείας Συγγραφέων Αλέξης Ζήρας στο εισαγωγικό του σημείωμα, «είναι Μέρες του 2013, εμπνευσμένος κατά ένα μέρος από τις γνωστές ημερολογιακές καταγραφές του Γιώργου Σεφέρη, Μέρες, που καλύπτουν το χρονικό διάστημα 1925-1960». Λέω κατά ένα μέρος, γιατί το βασικό συνδετικό στοιχείο που υπάρχει μεταξύ των κειμένων, ποιητικών και πεζών, του δικού μας ημερολογίου, είναι ότι οι συγγραφείς που επιλέξαμε και που με το έργο τους άφησαν ένα σημαντικό ίχνος στην ελληνική λογοτεχνία του 20ού αιώνα, ο καθένας με τον τρόπο του αποδίδουν ή μεταφέρουν κορυφαίες στιγμές έντασης τις οποίες έζησαν προσωπικά. Στιγμές επικές ή στιγμές συλλογικής αναδίπλωσης που η ιστορία του 20ου αιώνα πρόσφερε "γενναιόδωρα" στις προηγούμενες γενιές.

Είναι μοιραίο το να κάνουμε συγκρίσεις, διαβάζοντας αυτά τα πεζά ή τα ποιήματα, με τα τρέχοντα που ζούμε στις δικές μας μέρες. Γιατί και οι στιγμές που έχουμε περάσει και περνούμε δεν είναι μόνο στιγμές αναδίπλωσης, αλλά και ανάτασης. Στιγμές που βγαίνουμε από τον μικρόκοσμο του εαυτού μας και συναντάμε τον άλλον. Επίσης, σκέπτομαι ότι οι Μέρες του 2013 μάς υπενθυμίζουν για ακόμα μια φορά ότι ουδέποτε οι συγγραφείς ήταν μακριά από τα γεγονότα και τις κορυφαίες εξελίξεις της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας. Συμμετείχαν, κατέγραψαν από κοντά, εμπνεύστηκαν, έπαθαν, ήταν από τους πιο ευαίσθητους πρωταγωνιστές και αποδελτιωτές του καιρού τους. Όπως και τώρα....»

Δείτε επίσης


Έρευνα ΟΣΔΕΛ για το βιβλίο και το κοινό του | Ενημέρωση

Έρευνα ΟΣΔΕΛ για το βιβλίο και το κοινό του | Ενημέρωση

26/10/22
Ο Οργανισμός Συλλογικής Διαχείρισης Έργων του Λόγου (ΟΣΔΕΛ), στο πλαίσιο του πολιτιστικού και κοινωνικού έργου του, συντόνισε και χρηματοδότησε την έρευνα «Αναγνώσεις, αναγνώστες και αναγνώστριες: Το βιβλίο και το κοινό του στην Ελλάδα». Η εν λόγω έρευνα, με θέμα την αναγνωστική συμπεριφορά, διενεργήθηκε από τον Ιανουάριο του 2021 έως τον Φεβρουάριο του 2022, υπό την επιστημονική διεύθυνση του Νίκου Παναγιωτόπουλου, καθηγητή κοινωνιολογίας στο Τμήμα Επικοινωνίας και Μ.Μ.Ε. του Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.
ΦΑΚΕΛΟΣ ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑ

ΦΑΚΕΛΟΣ ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑ

06/10/16
Συμμετέχουν: Θανάσης Βαλτινός, συγγραφέας, Πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών Δημοσθένης Κούρτοβικ, συγγραφέας, κριτικός της λογοτεχνίας Περικλής Δουβίτσας, εκδότης Ευαγγελία