Γενική Συνέλευση: Κυριακή, 20 Ιουνίου 2021 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ (2019 – 2021)


16/06/21

Γενική Συνέλευση: Κυριακή, 20 Ιουνίου 2021

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ  (2019 – 2021)

 

Σε λίγες ημέρες συμπληρώνονται σαράντα χρόνια από την ιδρυτική διακήρυξη της Εταιρείας Συγγραφέων στις 2 Ιουλίου 1981. Στο πνεύμα αυτό καλωσορίζω όλες και όλους που είστε εδώ και ευχαριστώ τα μέλη του ΔΣ, τα μέλη της Εταιρείας, τα στελέχη και τους φίλους της, που συνέβαλαν ώστε η Εταιρεία να αντεπεξέλθει σε μία από τις δυσκολότερες περιόδους για την ίδια και γενικότερα.

Ευχαριστώ επίσης το ΔΣ, τη Διευθύντρια και τα στελέχη της Ταινιοθήκης για τον χώρο όπου διεξάγεται, με προβλεπόμενους υγειονομικούς όρους, η εξ αναβολής, σε περίοδο πανδημίας, τακτική Γενική Συνέλευση της Εταιρείας Συγγραφέων, όπως καταστατικά και στις ειδικές αυτές συνθήκες προβλέπεται.

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ

Οι διαδικασίες, που πρέπει να κινηθούν ώστε πριν από τη 1 μ.μ. να έχει ολοκληρωθεί το κυρίως μέρος τους, περιλαμβάνουν εκλογή Προέδρου και Γραμματέα της Γενικής Συνέλευσης, απολογισμό δραστηριοτήτων από τον απερχόμενο Πρόεδρο, οικονομικό απολογισμό από την απερχόμενη Ταμία, έκθεση της Εξελεγκτικής Επιτροπής και έγκριση των ανωτέρω, με απαλλαγή ΔΣ και Εξελεγκτικής Επιτροπής από την ευθύνη για τα οικονομικά, από την προηγούμενη Γενική Συνέλευση έως σήμερα.

Μετά τις εγκρίσεις των απολογισμών θα συζητηθούν προοπτικές και πρωτοβουλίες και θα ακολουθήσουν, με την εκλογή εφορευτικής επιτροπής, αρχαιρεσίες για εκλογή νέου Διοικητικού Συμβουλίου και Εξελεγκτικής Επιτροπής και η εκλογή νέων μελών, όπως έχετε πολλαπλώς ενημερωθεί.

Μπορείτε να βάλετε έως 3 σταυρούς σε 9 υποψηφίους για 7 θέσεις στο ΔΣ και έως 2 σταυρούς σε 3 υποψηφίους για την Εξελεγκτική Επιτροπή. Μπορείτε να σταυροδοτήσετε σε ενιαίο ψηφοδέλτιο (για το 2020 και το 2021) όλους τους υποψηφίους, δηλαδή 4 υποψήφια αντεπιστέλλοντα μέλη και 32 υποψήφια τακτικά μέλη (με τις εισηγήσεις από το 2020 να έχουν παραμείνει ως είχαν).

ΕΚΛΙΠΟΝΤΑ ΜΕΛΗ (από την προηγούμενη Γενική Συνέλευση έως σήμερα)

ανάγνωση ονομάτων και ενός λεπτού σιγή

2019

Γιώργος Παναγιώτου, Λουκάς Κούσουλας, Mανώλης Φουρτούνης, Xριστόφορος Λιοντάκης, Γιώργος Μπράμος, Νάνος Βαλαωρίτης, Τάκης Κουφόπουλος, Ανδρέας Ράδος

2020

Κατερίνα Αγγελάκη-Ρουκ, Kική Δημουλά, Γιάννης Δάλλας, Άλκη Ζέη, Στρατής Χαβιαράς, Περικλής Κοροβέσης, Κυριάκος Ντελόπουλος

και ο συν-δωρητής των γραφείων της Εταιρείας Νίκος  Μπελογιάννης

2021

Βασίλης Αλεξάκης, Κατερίνα Ζαρόκωστα, Λόρενς Φερλινγκέτι, Γιώργος Παγανός,

Κώστας Παπαγεωργίου
 

ΕΚΛΟΓΗ Προέδρου και Γραμματέα της Γενικής Συνέλευσης

 

ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ, ΧΟΡΗΓΙΕΣ & ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΣΤΗΡΙΞΗ

Κορυφαίες δυσκολίες που έπρεπε να αντιμετωπίσει σε συνθήκες πανδημίας η Εταιρεία Συγγραφέων τα δύο τελευταία χρόνια ήταν η συρρίκνωση χορηγιών για πολιτιστικές πρωτοβουλίες και η αναπροσαρμογή δράσεων που χρειαζόταν. Το πρόβλημα οικονομικής επιβίωσης της Εταιρείας αντανακλά την απουσία (αντίθετα από το τι συμβαίνει σε άλλες χώρες ή συνέβαινε εδώ πριν από την οικονομική κρίση) σταθερής δημόσιας υποστήριξης για την κάλυψη λειτουργικών δαπανών και ειδικότερα μισθοδοσίας, καθώς η στέγαση είναι εξασφαλισμένη από τη δωρεά από τη Διδώ Σωτηρίου και τον ανιψιό της Νίκο Μπελογιάννη του ιστορικού διαμερίσματος στην οδό Κοδριγκτώνος 8, ενώ τα μέλη του ΔΣ υπηρετούν αμισθί και καλύπτουν δικά τους έξοδα.

Φορείς που είχαν ανταποκριθεί σε αιτήματα του Προέδρου και του προηγούμενου ΔΣ αδυνατούσαν να είναι πάλι χορηγοί, ενώ οι δυσκολίες μετατράπηκαν σε κρίση όταν, για λόγους ανεξάρτητους από την Εταιρεία, ανεστάλησαν οι χορηγίες από τον ΟΣΔΕΛ για πολιτιστικά και κοινωνικά προγράμματα. Επιπλέον, η ετήσια συνδρομή και το δικαίωμα εγγραφής παραμένουν στο ιδιαίτερα χαμηλό επίπεδο των 30 ευρώ, θέμα που κάποια στιγμή θα χρειαστεί να επανεξετάσει η Γενική Συνέλευση.

Θέλω να ευχαριστήσω μέλη και φίλους της Εταιρείας για δωρεές, σε ανταπόκριση στην έκκληση που απηύθυνε το ΔΣ, όπως και για την εξόφληση οφειλών από συνδρομές. Υπερβαίνοντας συνολικά τις 12.500 ευρώ, οι δωρεές προέρχονται από περισσότερα από 45 άτομα και επιχειρήσεις και κυμαίνονται από 20 έως 3000 ευρώ. Δεν θεωρήθηκε σκόπιμο να δοθεί στη δημοσιότητα ο κατάλογος αυτός, που είναι στη διάθεση των μελών της Εταιρείας στα γραφεία, όπως όλα τα οικονομικά έγγραφα.

Το ΔΣ έθεσε σταθερά ως πρώτο ζήτημα στην ατζέντα του το θέμα της οικονομικής στήριξης. Ειδικότερα ασχολήθηκε Επιτροπή Χορηγιών (Πρόεδρος, Αντιπρόεδρος, Ταμίας και Φαίδων Ταμβακάκης), που τώρα πρέπει να ανασυγκροτηθεί. Όπως αποτυπώνεται σε οικονομικούς απολογισμούς και προβλέψεις, εξασφαλίστηκαν επιχορηγήσεις από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού (ΥΠΠΟΑ) πέρυσι για τα Βραβεία της Εταιρείας, ενώ φέτος για την έκδοση και προβολή του Ημερολογίου 2022. Τα Ημερολόγια 2020 και 2021 είχαν εκδοθεί με τη στήριξη αντιστοίχως του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, από το οποίο υπόλοιπο χορηγίας από το 2018 επίσης αναμένεται να εκταμιευτεί, και της Τράπεζας της Ελλάδος. Υποστήριξη επίσης υπήρξε τον Δεκέμβριο 2019 από δύο επιχειρήσεις, που αγόρασαν ως δώρα για τα παιδιά υπαλλήλων τους εκδόσεις των τριών τελευταίων ετών συγγραφέων παιδικών βιβλίων που είναι μέλη της Εταιρείας (39 βιβλία 19 συγγραφέων).

Υπήρξαν και προσπάθειες χωρίς αποτελέσματα, ενώ οι ενέργειες συνεχίζονται. Πρόσφατα έληξε η αναστολή χορηγιών από πλευράς Οργανισμού Συλλογικής Διαχείρισης Έργων του Λόγου (ΟΣΔΕΛ), όπως υποστήριζε η Εταιρεία με τοποθετήσεις προς το ΥΠΠΟΑ και τον Οργανισμό Πνευματικής Ιδιοκτησίας (ΟΠΙ). Η Εταιρεία θα μπορεί πάλι να διεκδικήσει τη στήριξη που της αναλογεί.

ΜΕΤΡΑ ΥΠΕΡ ΤΩΝ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ & ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

Τον προηγούμενο μήνα μπόρεσε να ενεργοποιηθεί το Β΄ Πρόγραμμα Αρωγής του ΟΣΔΕΛ προς συγγραφείς (όχι μόνο μέλη της Εταιρείας) και άλλα άτομα από τον κόσμο του βιβλίου, για την υιοθέτηση του οποίου σημαντικά συνέβαλε η Εταιρεία. Σε πνεύμα αλληλεγγύης και παρά τα περιορισμένα μέσα της, η Εταιρεία στάθηκε αρωγός σε μέλη της που είχαν ανάγκη νομικής υποστήριξης για να αντιμετωπίσουν, όπως με επιτυχία έγινε, περικοπές των λεγομένων τιμητικών συντάξεων. Η Εταιρεία με εκπροσώπους της διεκδικητικά συμμετέχει σε επιτροπές απονομής των εν λόγω συντάξεων.

Γενικότερα στην περίοδο της πανδημίας, η Εταιρεία Συγγραφέων ενέτεινε τις ενέργειές της όσο ποτέ άλλοτε, ζητώντας από την πολιτεία να υιοθετήσει μέτρα υπέρ των συγγραφέων και των ανθρώπων και του χώρου του βιβλίου. Τα αιτήματα καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα, από μέτρα για τους οικονομικά ασθενέστερους έως τη στήριξη της συμμετοχής συγγραφέων σε εκδηλώσεις στις οποίες προσκαλούνται στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, τη στήριξη μεταφράσεων έργων τους σε άλλες γλώσσες, την προστασία των πνευματικών δικαιωμάτων σε σχέση με έντυπα και ψηφιακά βιβλία, τη διευκόλυνση της είσπραξής τους, τη διατύπωσης προδιαγραφών από την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος (ΕΒΕ) για βιβλία για εντυποαναπήρους, την ενσωμάτωση ευρωπαϊκών Οδηγιών στο εθνικό δίκαιο και τη μείωση φορολογικών συντελεστών στον κύκλο παραγωγής του βιβλίου.

Αιτήματα του χώρου του βιβλίου προβλήθηκαν σε τηλεδιασκέψεις, συναντήσεις και με επιστολές και γραπτή υποβολή τους. Μεταξύ άλλων, εστάλησαν επιστολή της Εταιρείας προς την Υπουργό Πολιτισμού (6.4.20), επιστολή που συνυπέγραφαν η Εταιρεία με τον ΟΣΔΕΛ και άλλους φορείς του βιβλίου προς τον Πρωθυπουργό (4.5.20), επιστολή προς τον Υφυπουργό Σύγχρονου Πολιτισμού (27.4.21) και επιστολές προς τον ΟΠΙ, την ΕΒΕ και άλλους αρμοδίους.

Ενώ συνεχίζεται η προβολή ζητημάτων προστασίας των πνευματικών δικαιωμάτων, που υστερεί στη χώρα μας και για την κωδικοποίηση και προώθηση των οποίων η Εταιρεία συνεργάζεται με ευρωπαϊκούς και διεθνείς φορείς, όπως ιδίως το Συμβούλιο Ευρωπαίων Συγγραφέων (EWC), του οποίου είναι ενεργό μέλος, ιδιαίτερη δημοσιότητα δόθηκε σε ψήφισμα της Εταιρείας Συγγραφέων και της Σύμπραξης Εκδοτών, που συγκέντρωσε περισσότερες από 16700 υπογραφές για ανοιχτά βιβλιοπωλεία.

https://secure.avaaz.org/community_petitions/el/yp_anaptyxis_ypprostasias_toy_politi_yp_politismoy_psifiste_gia_anoihta_vivliopoleia/?rc=

Γ. Χουλιάρας: Έχουμε συγκεντρώσει περισσότερες από 16.000 υπογραφές

https://www.ertflix.gr/ert1/apo-tis-exi/01apr2021-apo-tis-exi (4:00:29 συνέντευξη)

Πολύ πρόσφατα, με αφορμή καταγγελίες για πολτοποίηση βιβλίων, υπήρξε ανταπόκριση όταν η Εταιρεία Συγγραφέων ζήτησε από την πολιτεία την αλλαγή νόμων ή φορολογικών διατάξεων που επιτρέπουν ενέργειες αυτού του είδους.

Εταιρεία Συγγραφέων για πολτοποίηση βιβλίων εκδόσεων Γαβριηλίδη: Να απαγορευτεί | Έθνος (ethnos.gr)

Η πολτοποίηση βιβλίων γίνεται βάσει νόμου (athina984.gr)

Παρέμβαση Μενδώνη μετά τις αντιδράσεις για την πολτοποίηση βιβλίων

Θα σταθώ, τέλος, στο ιδιαίτερα σημαντικό συλλογικά για τους συγγραφείς ζήτημα της υλοποίησης προγράμματος Δημόσιου Δανεισμού, που συνιστά διεθνή υποχρέωση της χώρας. Η πρότασή μας αναφέρεται σε κατ’ αρχάς ετήσιο ποσόν 350 χιλ. ευρώ, που θα προέρχεται από τον γενικό προϋπολογισμό και όχι από κονδύλια βιβλιοθηκών, που επίσης χρειάζονται στήριξη, ενώ μπορεί να διανέμεται από τον ΟΣΔΕΛ σε αναλογία 70% για πνευματικά δικαιώματα συγγραφέων και 30% για συγγενικά δικαιώματα εκδοτών ως αποζημίωση για βιβλία που αποτελούν αντικείμενο δανεισμού από βιβλιοθήκες, στις οποίες θα έπρεπε να προστεθούν και άλλες που έχουν τεθεί εκτός καταλόγου.

Για το ζήτημα υπήρξε δέσμευση της Υπουργού Πολιτισμού σε τηλεδιάσκεψη στις 27 Μαΐου 2020, στην οποία συμμετείχαν ο τότε Γενικός Γραμματέας Σύγχρονου Πολιτισμού, ο Πρόεδρος της Εταιρείας Συγγραφέων ως εκπρόσωπος των συγγραφέων, ο Πρόεδρος της ΕΝΕΛΒΙ ως εκπρόσωπος των εκδοτών και ο Διευθυντής του ΟΣΔΕΛ, με παρατηρητές Προέδρους σωματείων συγγραφέων, μεταφραστών και εκδοτών, που τον προηγούμενο μήνα, μετά από μεταξύ τους τηλεδιάσκεψη, με επιστολή απευθύνθηκαν πάλι στην Υπουργό Πολιτισμού, η οποία ενημέρωσε τον Πρόεδρο της Εταιρείας ότι «η ρύθμιση για το θέμα του Δημόσιου Δανεισμού συμπεριλαμβάνεται στον νόμο για την ενσωμάτωση των κοινοτικών οδηγιών», που παρουσίασε στις 31 Μαΐου στο Υπουργικό Συμβούλιο.

Εκδόσεις

Συνεχίζω με επιγραμματικές αναφορές σε πρωτοβουλίες και δραστηριότητες της Εταιρείας Συγγραφέων, ξεκινώντας με τις εκδόσεις.

Σαράντα χρόνια από την ίδρυση της Εταιρείας και είκοσι χρόνια από τη θέσπιση των πρώτων βραβείων της κυκλοφόρησε, με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού, ειδική έκδοση για την ιστορία των Βραβείων της Εταιρείας Συγγραφέων, που περιλαμβάνει συμπληρωμένη μεγάλη Ανθολογία, στην οποία αυτο-ανθολογούνται με κείμενά τους 220 ποιητές, πεζογράφοι και δοκιμιογράφοι, που είναι μέλη της Εταιρείας και ανταποκρίθηκαν στη σχετική πρόσκληση (σχεδιασμός-συντονισμός Γιώργος Χουλιάρας, επιμέλεια Δημήτρης Καλοκύρης, Ελένη Καρρά, Μαρία Κούρση, σχεδιασμός έκδοσης Indigo Graphics), με προοίμια του Προέδρου της Εταιρείας και εισαγωγικά σημειώματα Δημήτρη Καλοκύρη και Αγγελικής Στρατηγοπούλου από την προηγούμενη έκδοση, που είχε κυκλοφορήσει σε τέσσερις τόμους και χιλιάδες αντίτυπα ως ένθετο με την «Εφημερίδα των Συντακτών». Εν τω μεταξύ, επεκτάθηκε για έναν χρόνο η θητεία των κριτικών επιτροπών, που ορίζει το ΔΣ, για τα Βραβεία Βαρβέρη και Κουμανταρέα 2021 (για εκδόσεις 2020).

Στη διάθεση των μελών βρίσκεται επίσης ανανεωμένο Ευρετήριο μελών, που εκδίδεται κάθε δύο χρόνια προς διευκόλυνση της μεταξύ τους επικοινωνίας.

Στο εκδοτικό πρόγραμμα της Εταιρείας εντάσσονται οι συλλογικές εκδόσεις ετήσιου επιτραπέζιου Ημερολογίου με λογοτεχνικό θέμα και κείμενα μελών που ανταποκρίνονται σε σχετική πρόσκληση του ΔΣ. Έως τις 30 Ιουνίου έχει δοθεί παράταση για την αποστολή κειμένων για το Ημερολόγιο 2022, με τίτλο «1922-2022» και θέμα τα εκατό χρόνια από τη Μικρασιατική καταστροφή.

Το Ημερολόγιο 2021 της Εταιρείας Συγγραφέων, με τίτλο «Λογοτεχνία & μυστήριο» και αφορμή την Ελευσίνα (προοίμιο Γιώργος Χουλιάρας, επιμέλεια-εισαγωγή Αγγελική Στρατηγοπούλου, φωτογραφίες-εξώφυλλο Μαρία Στέφωση, σχεδιασμός έκδοσης Indigo Graphics), με στήριξη από την Τράπεζα της Ελλάδος, κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Γκοβόστη. Αντίτυπα είναι στη διάθεση των μελών που συμμετείχαν με κείμενά τους.

Το Ημερολόγιο 2020 της Εταιρείας Συγγραφέων, με τίτλο «Λογοτεχνία & Επανάσταση: 1821-2021» (προοίμιο Γιώργος Χουλιάρας, πρόλογος-επιμέλεια Αγγελική Στρατηγοπούλου, εικονογράφηση Κατερίνα Μαμάη,  σχεδιασμός έκδοσης Indigo Graphics), προδρομική έκδοση για την επέτειο των διακοσίων ετών από την Ελληνική Επανάσταση, με δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ), είχε κυκλοφορήσει από τις εκδόσεις Πατάκη το 2019.

διαδικτυακες παρουσιασεις

(εκδηλώσεων που επρόκειτο να πραγματοποιηθούν στο Μέγαρο Μουσικής)

Λόγω των περιοριστικών μέτρων, οι εκδηλώσεις της Εταιρείας έπρεπε να αναπροσαρμοστούν σε διαδικτυακές παρουσιάσεις, που προβάλλονται από το κανάλι της Εταιρείας, το οποίο δημιουργήθηκε στο YouTube, από το Vimeo και άλλα κανάλια, σε συνεργασία με τις Διαλέξεις του Ιδρύματος Μποδοσάκη (BLOD) και το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού (ΕΙΠ).

Για πρώτη φορά υπό την αιγίδα της Προέδρου της Δημοκρατίας και με χαιρετισμούς της ιδίας και της Υπουργού Πολιτισμού & Αθλητισμού έγινε στις αρχές Μαρτίου η διαδικτυακή παρουσίαση των Βραβείων της Εταιρείας Συγγραφέων, με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού & Αθλητισμού (σχεδιασμός-συντονισμός Γιώργος Χουλιάρας).

Βραβεία 2020 της Εταιρείας Συγγραφέων - YouTube

00:00 Τίτλοι Αρχής

01:04 Καλωσορίζει ο Πρόεδρος της Εταιρείας Συγγραφέων Γιώργος Χουλιάρας

07:03 Απευθύνει χαιρετισμό η Α.Ε. Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, υπό την αιγίδα της οποίας τελεί η απονομή

10:41 Απευθύνει χαιρετισμό η Υπουργός Πολιτισμού & Αθλητισμού κ. Λίνα Μενδώνη

14:07 Μιλά για τον Χάγκεν Φλάισερ ο Ιάσονας Γ. Χανδρινός

18:02 Μιλά ο βραβευμένος με το Βραβείο Διδώ Σωτηρίου Χάγκεν Φλάισερ

27:24 Μιλά για τον Ρόντρικ Μπίτον ο Διονύσης Καψάλης

38:40 Μιλά ο βραβευμένος με το Βραβείο Δαίδαλος Ρόντρικ Μπίτον

47:01 Στο πιάνο ο συνθέτης Νίκος Πλάτανος

49:24 Για το Βραβείο Γιάννη Βαρβέρη & τον βραχύ κατάλογο μιλά ο Γιώργος Γώτης

55:56 Μιλά η βραβευμένη με το Βραβείο Βαρβέρη Νατάσα Πανδή [24 ποιήματα για τη μετακόμιση, εκδόσεις Μελάνι]

59:54 Για το Βραβείο Μένη Κουμανταρέα & τον βραχύ κατάλογο μιλά ο Γιώργος-Ίκαρος Μπαμπασάκης

01:08:00 Μιλά ο βραβευμένος με το Βραβείο Κουμανταρέα Γιώργος Θάνος [Τα καύκαλα, εκδόσεις Ιωλκός]

01:12:17 Ευχαριστεί ο Πρόεδρος της Εταιρείας Συγγραφέων Γιώργος Χουλιάρας

01:13:34 Τίτλοι τέλους

Vimeo: https://vimeo.com/519710181

ΑΠΟΝΟΜΗ ​ΒΡΑΒΕΙΩΝ 2020 ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ | Εταιρεία Συγγραφέων (authors.gr)

Για την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης, που διεθνώς καθιερώθηκε από την UNESCO μετά από πρόταση της Εταιρείας Συγγραφέων, και ως συμμετοχή φέτος στην επέτειο των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση η Εταιρεία Συγγραφέων παρουσίασε στις 21 Μαρτίου 2021, από YouTube και τα κανάλια ΕΙΠ και BLOD, την εκδήλωση

Η ποίηση λίγο πριν λίγο μετά το 1821 και ο νεοελληνικός διαφωτισμός - YouTube

Χαιρετισμό απευθύνουν ο Πρόεδρος του ΕΙΠ Νίκος Κούκης και ο Πρόεδρος της Εταιρείας Συγγραφέων Γιώργος Χουλιάρας. Στην εκδήλωση, την οποία οργανώνει και συντονίζει το μέλος του ΔΣ της Εταιρείας Συγγραφέων Έλενα Χουζούρη, μιλούν: Ο καθηγητής βιβλιολογίας - βιβλιογραφίας [Ιόνιο Πανεπιστήμιο] Γιάννης Κόκκωνας με θέμα: «Δεκαπεντασύλλαβοι του 17ου αιώνα, για να γεμίζουν οι καρδιές “Με γνώσιν και ανδρεία”», ο επίκουρος καθηγητής νεοελληνικής φιλολογίας [ΕΚΠΑ] Γιάννης Ξούριας με θέμα: «Η ποιητική πορεία προς την επανάσταση» και η αναπληρώτρια καθηγήτρια νεοελληνικής φιλολογίας [ΑΠΘ] Κατερίνα Τικτοπούλου με θέμα: «Ο Σολωμός πριν την επανάσταση». Οι ηθοποιοί Όλια Λαζαρίδου, Μαριλίτα Λαμπροπούλου και Γιάννης Νταλιάνης διαβάζουν ποιήματα δέκα αντιπροσωπευτικών ποιητών, από τις αρχές του 18ου αιώνα έως το 1821, από τον Ανδρέα Σιγούρο στον Ιωάννη Ρίζο Μανέ και τον Νικόλαο Μαυροκορδάτο, από τον Ρήγα Βελεστινλή στον Ιωάννη Βηλαρά και τον Αθανάσιο Χριστόπουλο, από τα φαναριώτικα στιχουργήματα στον Διονύσιο Σολωμό. Για πρώτη φορά στο πλαίσιο ποιητικής εκδήλωσης για το 1821 ακούγονται μελοποιημένα ποιήματα της προεπαναστατικής περιόδου από συνθέτες του 18ου και του 19ου αιώνα, που ερμηνεύουν χορωδιακά συγκροτήματα και προέρχονται από το Μουσικό Αρχείο του μουσικολόγου Γιώργου Κωνστάντζου. Την εκδήλωση κλείνει η διακεκριμένη υψίφωνος Σόνια Θεοδωρίδου ερμηνεύοντας μελοποιημένα ποιήματα του Διονυσίου Σολωμού.

Η ποίηση λίγο πριν λίγο μετά το 1821 και ο νεοελληνικός διαφωτισμός - BLOD (Bodossaki Lectures on demand)

Η ποίηση λίγο πριν λίγο μετά το 1821 και ο νεοελληνικός διαφωτισμός - Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ  Για την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης 2021 | Εταιρεία Συγγραφέων (authors.gr)

Τον Οκτώβριο 2020 διαδικτυακά παρουσιάστηκε η αφιερωμένη στη μνήμη εκλιπόντων ποιητών εκδήλωση για την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης 2020, που λόγω της πανδημίας είχε αναβληθεί τον Μάρτιο του 2020

«Η ποίησις είναι ανάπτυξι στίλβοντος ποδηλάτου» - Μια εκδήλωση της "Εταιρείας Συγγραφέων", αφιερωμένη στη μνήμη των εκλιπόντων ποιητών - Bodossaki Lectures on Demand (blod.gr)

Ποιητικό δρώμενο, με τίτλο τον εμβληματικό στίχο του Ανδρέα Εμπειρίκου «η ποίησις είναι ανάπτυξι στίλβοντος ποδηλάτου», παρουσίασε η Εταιρεία Συγγραφέων στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, στη Μουσική Βιβλιοθήκη «Λίλιαν Βουδούρη» του Συλλόγου Φίλων της Μουσικής, χωρίς την παρουσία κοινού λόγω των περιοριστικών μέτρων. Η εκδήλωση, που διοργάνωσε και συντόνισε το μέλος του ΔΣ της Εταιρείας Συγγραφέων Έλενα Χουζούρη, μαγνητοσκοπήθηκε και προβάλλεται από το BLOD.

Κατερίνα Αγγελάκη-Ρουκ, Μανόλης Αναγνωστάκης, Γιάννης Βαρβέρης, Γιάννης Δάλλας, Κική Δημουλά, Νίκος Εγγονόπουλος, Οδυσσέας Ελύτης, Ανδρέας Εμπειρίκος, Τάσος Λειβαδίτης, Γιάννης Ρίτσος, Μίλτος Σαχτούρης και Γιώργος Σεφέρης ανασυνθέτουν τη μνήμη της ποίησης, σε βιντεοπροβολές που επιμελήθηκε ο Παντελής Αναστασιάδης από υλικό που προσέφερε ο Γιάννης Ευσταθιάδης.

Οι βραβευμένοι με το «Βραβείο Γιάννη Βαρβέρη» της Εταιρείας Συγγραφέων για το πρώτο τους ποιητικό βιβλίο Νάντια Δουλαβέρα, Παυλίνα Μάρβιν, Ειρήνη Μαργαρίτη, Παναγιώτης Μηλιώτης, Μαρία Κουλούρη και Δανάη Σιώζιου διαβάζουν επί σκηνής αγαπημένα, δικά τους και άλλα, ποιήματα. Η Μελίνα Τανάγρη ερμηνεύει μελοποιημένη ποίηση, συνοδεία της Ευαγγελίας Μαυρίδου στο πιάνο.

Την εκδήλωση άνοιξε ο Πρόεδρος της Εταιρείας Συγγραφέων λέγοντας «Σκοπός της ζωής μας δεν είναι η χαμέρπεια … Σκοπός της ζωής μας είναι η αγάπη...», έχει πει ο Ανδρέας Εμπειρίκος… Τι είναι άλλωστε η ποίηση, αν δεν είναι μια διαρκής αναβολή του θανάτου, «το τραγούδι που ξεγελά τον χρόνο», όπως έλεγε ο Αντρέ Μπρετόν. «Είμεθα όλοι εντός του μέλλοντός μας», έχει επίσης πει ο Ανδρέας Εμπειρίκος. Η ποίηση έρχεται από μακριά και ανήκει στο μέλλον… «Η ποίησις είναι το καταφύγιο που φθονούμε», έλεγε ο Καρυωτάκης, και απόκριση ίσως στην πρόταση του Πωλ Βαλερύ πως «η ποίηση είναι ανάπτυξη ενός επιφωνήματος» αποτελεί ο στίχος του Ανδρέα Eμπειρίκου από το ποίημα «Ο πλόκαμος της Αλταμίρας» στη συλλογή «Ενδοχώρα»: «Η ποίησις είναι ανάπτυξι στίλβοντος ποδηλάτου. Μέσα της όλοι μεγαλώνουμε … Η εκδρομή αυτή δεν έχει τέλος».

«Η ποίησις είναι ανάπτυξι στίλβοντος ποδηλάτου» – 17η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης (thessalonikibookfair.gr) (ΔΕΒΘ, 21.11.21)

Στη διαδικτυακή παρουσία της Εταιρείας περιλαμβάνονται επίσης

Χαιρετισμός του Προέδρου της Εταιρείας Συγγραφέων Γιώργου Χουλιάρα στη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης 2020 (Νοέμβριος 2020)

https://www.youtube.com/watch?v=YrCKLZ6pf60&feature=emb_rel_end

Χαιρετισμοί Δημιουργών και Εκπροσώπων Φορέων συνεργαζόμενων με την ΔΕΒΘ

https://www.thessalonikibookfair.gr/event/chairetismoi-dimioyrgon-kai-ekprosopon-foreon-synergazomenon-me-tin-devth-2


Χαιρετισμός και συμμετοχή του Προέδρου της Εταιρείας Συγγραφέων στην 1η Συνάντηση Ελλήνων και Αράβων ποιητών (ΚΕΛΑΛΠ & ΕΙΠ, ΔΕΒΘ, 27.11.21)

1η Συνάντηση Ελλήνων και Αράβων Ποιητών (zoom_recording) - YouTube

1η Διαδικτυακή Συνάντηση Ελλήνων και Αράβων Ποιητών 27/11/2020, ώρα 13:00-15:00 - CulturePolis

Διαδικτυακό χαρακτήρα απέκτησε το 2021 και ο εορτασμός της Ημέρας του Βιβλίου & των πνευματικών δικαιωμάτων (23.4.21), που προβλήθηκε, όπως και πέρυσι, από την Εταιρεία Συγγραφέων, την Ένωση Ελληνικού Βιβλίου (ΕΝΕΛΒΙ) και το Ελληνικό Τμήμα της ΙΒΒΥ – Κύκλος του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου.

Εκδηλώσεις με φυσική παρουσΙα περιλαμβάνουν

Απονομή των Βραβείων 2019 της Εταιρείας Συγγραφέων, υποδοχή νέων μελών και παρουσίαση Ημερολογίου 2020, με θέμα «Λογοτεχνία & Επανάσταση: 1821-2021» (προοίμιο Γιώργος Χουλιάρας, πρόλογος-επιμέλεια Αγγελική Στρατηγοπούλου, εικονογράφηση Κατερίνα Μαμάη, τυποτεχνική διόρθωση Μαρίνα Κολιτσοπούλου, σχεδιασμός έκδοσης Indigo Graphics, εκδόσεις Πατάκη), με δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων (21.11.19)

Βραβείο Διδώ Σωτηρίου 2019: Γιάννης Δάλλας

Βραβείο Δαίδαλος 2019: Ζντράβκα Μιχάιλοβα

Βραβείο Γιάννη Βαρβέρη 2019: Νάντια Δουλαβέρα (Μεσοτοιχία, Μελάνι)

Βραβείο Μένη Κουμανταρέα 2019: Σοφία Μπραϊμάκου (Ματάμπρε, Νεφέλη)

ΑΠΟΝΟΜΗ ​ΒΡΑΒΕΙΩΝ 2019 ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ ΚΑΙ ΥΠΟΔΟΧΗ ΝΕΩΝ ΜΕΛΩΝ | Εταιρεία Συγγραφέων (authors.gr)

Βραβεία Εταιρείας Συγγραφέων 2019 | Bookia

Με ένα ποτήρι κρασί και ένα κομμάτι βασιλόπιτα, συγγραφείς και αναγνώστες, εκδότες, δημοσιογράφοι, μεταφραστές, μέλη και φίλοι της Εταιρείας καλωσόρισαν το 2020 στις 29 Ιανουαρίου σε εκδήλωση σε καφέ μπιστρό στο κέντρο της Αθήνας.

Η ΚΟΠΗ ΤΗΣ ΒΑΣΙΛΟΠΙΤΑΣ ΣΤΟ CAFE-BAR MOLLINI | Εταιρεία Συγγραφέων (authors.gr)

Πριν επιβληθεί απαγόρευση συναθροίσεων, η Νένα Κοκκινάκη και η Λιάνα Σακελλίου συνέχισαν με την ίδια επιτυχία τακτικές συναντήσεις της Λέσχης Ανάγνωσης της Εταιρείας Συγγραφέων, με την παρουσία συγγραφέων-μελών, που τον προηγούμενο χρόνο είχαν συντονίσει η Νένα Κοκκινάκη και η Αγγελική Σιδηρά, συμπληρώνοντας δέκα χρόνια από τότε που ξεκίνησε η πρωτοβουλία αυτή από την εκλιπούσα Κατερίνα Ζαρόκωστα.

Η Εταιρεία έχει εξασφαλίσει την έγκριση του Υπουργείου Παιδείας για ένα πρόγραμμα φιλαναγνωσίας, με επισκέψεις μελών της σε σχολεία και τηλεδιασκέψεις με μαθητές και διδάσκοντες, που αναμένεται να αρχίσει να υλοποιείται από το φθινόπωρο, ενώ δοκιμαστικό πρόγραμμα φιλαναγνωσίας με φορέα του ιδιωτικού τομέα δεν τελεσφόρησε.

Εκδηλώσεις υπό την αιγΙδα της ΕταιρεΙας περιλαμβάνουν

Εκδηλώσεις το καλοκαίρι στο Ζάππειο, όπως και αλλού, για τα 70 χρόνια από τον θάνατο του Άγγελου Σικελιανού

4ο Συμπόσιο Λογοτεχνίας στην Κοζάνη (24 & 25 Ιουλίου 2020), που διοργάνωσε το περιοδικό «Παρέμβαση» σε συνεργασία με την Εταιρεία και άλλους φορείς, όπως είχε συμβεί και προηγουμένως με αντίστοιχες διοργανώσεις

Συμπόσιο Λογοτεχνίας στην Κοζάνη - ertnews.gr

«Στον ουρανό του τίποτα με ελάχιστα … Μια βραδιά αφιερωμένη στην Κατερίνα Αγγελάκη-Ρουκ», ιδρυτικό μέλος της Εταιρείας Συγγραφέων, που διοργανώθηκε στη μνήμη της από φίλους της  ποιήτριας στο Θέατρο της Οδού Κεφαλληνίας  (14.2.20)

Μια βραδιά αφιερωμένη στην Κατερίνα Αγγελάκη-Ρουκ | Εταιρεία Συγγραφέων (authors.gr)

Παρουσίαση υπό την αιγίδα της Εταιρείας λευκώματος του Μουσείου Paul Valery με τίτλο «Peinture et Poésie» στον Ιανό (7 Ιουνίου 2019)

Παρουσίαση του λευκώματος του μουσείου Paul Valery “Peinture et Poésie” | 07.06 | Ιανός. Ισραηλιτική Κοινότητα Αθηνών - Athens Jewish Community (athjcom.gr)

Ποίηση & ζωγραφική / Γιώργος Χουλιάρας - Χάρτης (hartismag.gr)

Για το Βραβείο Λογοτεχνίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης 2019 (EUPL) υπό την αιγίδα της Εταιρείας, στην οποία έχει ανατεθεί η συγκρότηση στην Ελλάδα της Κριτικής Επιτροπής για το εν λόγω βραβείο

Παρουσίαση συγγραφέων από τον βραχύ κατάλογο (Στοά του Βιβλίου, Μάιος 2019)

Η βραχεία λίστα για το Βραβείο Λογοτεχνίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης 2019 (ΕUPL) (diastixo.gr)

Παρουσίαση του βιβλίου Καινούργια Μέρα (Καστανιώτης 2018) από τον βραβευμένο Νίκο Χρυσό (βιβλιοπωλείο Little Tree, Οκτ. 2019)

Βραβείο Λογοτεχνίας της ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ (ΕUPL) 2019 | Εταιρεία Συγγραφέων (authors.gr)

 

Η Εταιρεία Συγγραφέων έχει επίσης απευθυνθεί με προτάσεις για συνεργασίες στο Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού και στην Πολιτιστική Πρωτεύουσα Ελευσίνα.

Θεματικά αφιερώματα στον ιστότοπο της ΕταιρεΙας

Σε συνθήκες εγκλεισμού, η Εταιρεία Συγγραφέων αξιοποίησε τον ιστότοπό της προσκαλώντας μέλη να στείλουν κείμενά τους για θεματικά αφιερώματα.

Για την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης 2021, στις 21 Μαρτίου, υπήρξε ψηφιακή πρωτοβουλία της Εταιρείας για τα «50 χρόνια από τον θάνατο του Γιώργου Σεφέρη»

Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης 2021 «Πενήντα χρόνια από τον θάνατο του Γιώργου Σεφέρη» | Εταιρεία Συγγραφέων (authors.gr)

Σαν «δώρο για το νέο έτος 2021» κείμενα μελών της Εταιρείας (14.12.20)

ΚΕΙΜΕΝΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ ΜΑΣ ΣΑΝ ΔΩΡΟ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟ ΕΤΟΣ 2021 | Εταιρεία Συγγραφέων (authors.gr)

Αφιέρωμα «Στο σπίτι των λέξεων», με συμμετοχές μελών σε οποιαδήποτε μορφή λόγου, αναρτήθηκε τον Μάρτιο στον ιστότοπο (27.3.20)

Εταιρεία Συγγραφέων: Στο σπίτι των λέξεων | Εταιρεία Συγγραφέων (authors.gr)

Επιστολή-δώρο στους αναγνώστες από συγγραφείς παιδικών βιβλίων που είναι μέλη της Εταιρείας τον Νοέμβριο 2019

Oι συγγραφείς παιδικών βιβλίων της Εταιρείας Συγγραφέων στέλνουν μια επιστολή-δώρο στους αναγνώστες | Εταιρεία Συγγραφέων (authors.gr)

 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ & ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Δικαίωση του Μένη Κουμανταρέα ζήτησε η Εταιρεία Συγγραφέων, καλώντας να κινηθούν διαδικασίες, ώστε να δικαιωθεί η «μνήμη ενός ανθρώπου, που υπήρξε θύμα στυγερής δολοφονίας και διασύρθηκε κατά τη διάρκεια των ακροαματικών διαδικασιών».  

Δικαίωση του Μένη Κουμανταρέα με παρέμβαση του Εισαγγελέα Εφετών ζητά η Εταιρεία Συγγραφέων | Εταιρεία Συγγραφέων (authors.gr)

«Αποτελεί υποχρέωση η μηδενική ανοχή και καταδίκη της σεξουαλικής παρενόχλησης και κακοποίησης στον χώρο της τέχνης, του αθλητισμού ή οπουδήποτε εμφανίζονται. Αποτελεί υποχρέωση η στήριξη θυμάτων που καταγγέλλουν περιστατικά έμφυλης βίας και εκμετάλλευσης ιεραρχικής εξάρτησης, σπάζοντας ένα φράγμα σιωπής που πνίγει την κοινωνία. Η εκμετάλλευση μιας ασύμμετρης σχέσης παραβιάζει τη συνταγματική αρχή της ισότητας και υπονομεύει τη δημοκρατία», δήλωσε με ανακοίνωσή της η Εταιρεία Συγγραφέων.

Μηδενική ανοχή: Ανακοίνωση της Εταιρείας Συγγραφέων | Εταιρεία Συγγραφέων (authors.gr)

«Εκφράζοντας κοινές πεποιθήσεις των συγγραφέων», η Εταιρεία δήλωσε ότι «αναμένει την καταδίκη των νεοναζιστικών και ρατσιστικών επιθέσεων που θυμίζουν όσα ιστορικά έχει υποστεί ο ελληνικός λαός».

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ Ε.Σ. ΓΙΑ ΤΟ ΝΑΖΙΣΤΙΚΟ ΜΟΡΦΩΜΑ | Εταιρεία Συγγραφέων (authors.gr)

Αλληλεγγύη προς την Ένωση Συγγραφέων και τον λαό της Λευκορωσίας εξέφρασε η Εταιρεία Συγγραφέων, ενώ ο Πρόεδρος της Εταιρείας συμμετείχε στην ανάγνωση ποιήματος του Προέδρου των Λευκορώσων συγγραφέων, με 36 επικεφαλής ενώσεων που εκπροσωπούν 120 χιλ. συγγραφείς και μεταφραστές από 22 ευρωπαϊκές χώρες.

Η Εταιρεία Συγγραφέων αλληλέγγυα προς την Ένωση Συγγραφέων και το λαό της Λευκορωσίας | Εταιρεία Συγγραφέων (authors.gr)

#freewordsbelarus: European Authors join voices to support the democracy movement in Belarus

«H χρησιμοποίηση οικουμενικών μνημείων όπως η Αγία Σοφία για ιδιοτελείς επιδιώξεις είναι απαράδεκτη για τους συγγραφείς σε όλο τον κόσμο και κάθε άτομο που πιστεύει σε έναν διάλογο πολιτισμών. Η Εταιρεία Συγγραφέων θεωρεί ότι οι ενέργειες αυτές έρχονται σε αντίθεση με την ελευθερία της έκφρασης και μας επιστρέφουν σε περιόδους φανατισμού. H Εταιρεία Συγγραφέων έχει θέσει  το ζήτημα στο εξωτερικό  επικοινωνώντας με ξένους συγγραφείς και ενώσεις», δήλωσε η Εταιρεία Συγγραφέων μετά τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας από μουσείο σε τέμενος στις 24 Ιουλίου 2020, επέτειο της υπογραφής της Συνθήκης της Λωζάνης, αλλά και της αποκατάστασης της δημοκρατίας στην Ελλάδα.

Για να αποφευχθούν τυχόν εις βάρος τους ενέργειες, δεν θεωρήθηκε σκόπιμο να δημοσιοποιηθεί ότι ανακοίνωση της ένωσης Τούρκων συγγραφέων κατά της μετατροπής της Αγίας Σοφίας προέκυψε μετά από επικοινωνία του Προέδρου της Εταιρείας Συγγραφέων με τον Τούρκο ομόλογό του (μέσω τρίτων, καθώς εκείνος δεν γνωρίζει αγγλικά) με σκοπό τη διερεύνηση της δυνατότητας έκδοσης κοινής δήλωσης για το θέμα.

Ανακοίνωση της Εταιρείας Συγγραφέων  για την ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ | Εταιρεία Συγγραφέων (authors.gr)

Γ. Χουλιάρας: Ένα άστρο μετρά τα παιδιά - chronos (fairead.net)

Τέλος, σε ένα κλίμα γενικευμένης επιθετικότητας εν μέσω πανδημίας, καταγγελίες περί λογοκλοπής υπήρξαν αφορμή για επιθέσεις εναντίον της Εταιρείας Συγγραφέων. Οι επιθέσεις αυτές, ιδίως σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης και χωρίς να έχει προηγηθεί επικοινωνία με την Εταιρεία, που έπαυσαν μετά από παραιτήσεις, υποχρέωσαν την Εταιρεία σε ανακοινώσεις, που μπορούν να αναζητηθούν στον ιστότοπο, ενώ τα μέλη ενημερώθηκαν με επιστολές του ΔΣ. Όπως ισχύει από την ίδρυση της Εταιρείας Συγγραφέων, οι σχέσεις με τα μέλη της παραμένει ζήτημα της Γενικής Συνέλευσης ως ανώτατου σώματος και όχι αρμοδιότητα άλλων, εντός ή εκτός Εταιρείας.

Γενικότερα για ζητήματα επικοινωνίας, διαρκές μέλημα της Εταιρείας αποτελεί η έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωση. Διαρκή επιδίωξη αποτελεί η αναβάθμιση του ιστότοπου (www.authors.gr) και της παρουσίας των Ελλήνων συγγραφέων στο σύγχρονο ψηφιακό σύμπαν, με την πρόσθεση πληροφοριών τουλάχιστον στα αγγλικά, όταν αυτό καταστεί εφικτό. Μόνιμη παράκληση προς τα μέλη της Εταιρείας είναι να ενημερώνουν το ΔΣ και τη Γραμματεία για πληροφορίες που τους περιέρχονται.

Οι υποψήφιοι για το επόμενο ΔΣ έχουν αναλυτικά ενημερωθεί για εκκρεμότητες που θα κληθούν να αντιμετωπίσουν και για τις οικονομικές και άλλες προοπτικές, ενώ απαντήσεις σε ερωτήματα σχετικά με την Εταιρεία υπάρχουν σε συνεντεύξεις του απερχόμενου Προέδρου, όπως αυτή που αναμένεται στο περιοδικό ΑΚΤ (Άνω Κάτω Τελεία: Σημεία για το βιβλίο και την ανάγνωση) του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του ΕΚΠΑ ή άλλες προηγουμένως.

Γιώργος Χουλιάρας: "Η λογοτεχνία συνιστά αγωγή ψυχής, παρηγορία, έναυσμα, κριτική και έρευνα του κόσμου και των ατόμων και στοιχείων που τον απαρτίζουν" | Συνεντεύξεις (maxmag.gr)

Ο Γιώργος Χουλιάρας πώς τα προλαβαίνει όλα; | Athens Voice

Καταλήγω με ευχαριστίες προς όλες / όλους εκ μέρους του ΔΣ, αλλά και προσωπικά, καθώς ολοκληρώνεται η δεύτερη και τελευταία θητεία μου ως Προέδρου, μετά από περισσότερα από δέκα χρόνια σε διάφορες θέσεις στο ΔΣ της Εταιρείας Συγγραφέων.

Δείτε επίσης


Στα άδυτα της Εθνικής Βιβλιοθήκης

Στα άδυτα της Εθνικής Βιβλιοθήκης

10/02/17
ΣΤΑ ΑΔΥΤΑ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ Από τη «Ναυτεμπορική»
Ο νέος νόμος περί πνευματικής ιδιοκτησίας

Ο νέος νόμος περί πνευματικής ιδιοκτησίας

09/02/16
Ο νέος νόμος περί πνευματικής ιδιοκτησίας, ο οποίος πρόκειται να τεθεί σύντομα στη Βουλή προς ψήφιση, θα επαναφέρει κατά πάσα πιθανότητα την εύλογη αμοιβή του 2% από