ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΒΡΑΒΕΙΟ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ 2017 για νέο Έλληνα πεζογράφο


19/11/16


Βραβείο Λογοτεχνίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (European Union Prize for Literature = EUPL) θα απονεμηθεί του χρόνου σε νέο Έλληνα πεζογράφο, καθώς η Ελλάδα περιλαμβάνεται μεταξύ των (εκ περιτροπής) χωρών σε συγγραφείς από τις οποίες θα δοθεί το βραβείο το 2017.
 
Tο Βραβείο αναδεικνύει τη δημιουργικότητα και ποικιλομορφία της Ευρώπης στον χώρο της πεζογραφίας σήμερα, προωθεί τη λογοτεχνία, πέρα από εθνικά και γλωσσικά σύνορα, με μεταφράσεις βραβευμένων έργων σε άλλες γλώσσες και καλλιεργεί τον διαπολιτισμικό διάλογο.
 
Το Βραβείο στηρίζεται από το πρόγραμμα «Δημιουργική Ευρώπη» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και συντονίζεται από την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Ομοσπονδία Βιβλιοπωλών (EIBF), το Συμβούλιο Ευρωπαίων Συγγραφέων (EWC) και την Ομοσπονδία Ευρωπαίων Εκδοτών (FEP), ενώ ο συντονισμός του στην Ελλάδα έχει ανατεθεί στην Εταιρεία Συγγραφέων.
 
Μέλη της Επιτροπής για το Ευρωπαϊκό Βραβείο Λογοτεχνίας για το 2017, που έχει αρχίσει τις εργασίες της, είναι ο συγγραφέας και μεταφραστής Αχιλλέας Κυριακίδης, ο Πρόεδρος της ΟΜΕΒΕ και εκπρόσωπος της Ομοσπονδίας Ευρωπαίων Εκδοτών Γεώργιος Νίκας, ο κριτικός λογοτεχνίας Αριστοτέλης Σαϊνης και ο συγγραφέας και βραβευμένος με Ευρωπαϊκό Βραβείο το 2014 Μάκης Τσίτας, ενώ Πρόεδρος της Επιτροπής είναι ο συγγραφέας και Αντιπρόεδρος της Εταιρείας Συγγραφέων Γιώργος Χουλιάρας.
 
Οι υποψήφιοι για το Βραβείο πρέπει να είναι Ελληνίδες ή Έλληνες πολίτες που έχουν αρχίσει να αναδεικνύονται στον χώρο της πεζογραφίας, των οποίων δηλαδή έχουν ήδη εκδοθεί κάποια βιβλία πεζογραφίας (συνήθως 2 έως 4 μυθιστορήματα ή συλλογές διηγημάτων), ενώ οι μεταφράσεις των έργων τους δεν υπερβαίνουν τις 4. Το βραβευόμενο έργο πρέπει να είναι το πιο πρόσφατό τους και να μη μεσολαβούν περισσότεροι από 18 μήνες μεταξύ της έκδοσής του και του βραβείου.
 
Ο βραβευόμενος επίσης δεσμεύεται να είναι παρών στην ανακοίνωση και απονομή των βραβείων, που αναμένεται στις 23 Μαΐου 2017 στις Βρυξέλλες, και να συμμετάσχει σε εκδήλωση σε βιβλιοπωλείο στην Ελλάδα. Σχετικές πληροφορίες θα αναρτώνται στον ιστότοπο http://www.euprizeliterature.eu.
 
Αντίτυπα έργων νέων πεζογράφων που πληρούν όλα τα ανωτέρω κριτήρια μπορούν να αποσταλούν από εκδοτικούς οίκους για τα 5 μέλη της Επιτροπής, αν δεν βρίσκονται ήδη στη διάθεσή τους, στη διεύθυνση της Εταιρείας Συγγραφέων (Κοδριγκτώνος 8) έως τις 5 Δεκεμβρίου το αργότερο.

Δείτε επίσης


Το βραβείο Καζαντζάκης στην Κλαίρη Μιτσοτάκη

Το βραβείο Καζαντζάκης στην Κλαίρη Μιτσοτάκη

04/06/18
Με χαρά πληροφορηθήκαμε ότι η συγγραφέας και μεταφράστρια, μέλος της Εταιρείας μας Κλαίρη Μιτσοτάκη  θα βραβευτεί από τον Δήμο Ηρακλείου Κρήτης με το βραβείο «Νίκος
Aνακοίνωση για τον θάνατο του Γιώργου Παναγιώτου

Aνακοίνωση για τον θάνατο του Γιώργου Παναγιώτου

02/05/19
  Ο μύθος μας ήταν μια λέξη μόνο Γεωγραφημένη σε εξοστρακισμούς («Γλωσσολογία», από τη συλλογή Αγκαλά και Φιλελεύθεροι, 1979)   Με μεγάλη θλίψη πληροφορηθήκαμε