«Επιτέλους, τα έργα μας στο διαδίκτυο πρέπει να αμείβονται και να προστατεύονται»


23/07/16

Με αφορμή την επικείμενη συζήτηση στη Βουλή του νομοσχεδίου για τα πνευματικά δικαιώματα, δημοσιεύουμε Ανοιχτή Επιστολή 23 Συλλογικών φορέων από τον χώρο των γραμμάτων και των τεχνών καθώς και οργανισμών συλλογικής διαχείρισης δικαιωμάτων, επιστολή που υπογράφεται επίσης από 1750 δικαιούχους πνευματικών και συγγενικών δικαιωμάτων. Όλοι τους υποστηρίζουν την ανάγκη να θεσπιστεί ένα ποσοστό επί της αξίας εισαγωγής των ηλεκτρονικών υπολογιστών ως εύλογη αμοιβή για τη νόμιμη αναπαραγωγή των έργων τους για ιδιωτική χρήση και την ανάγκη να θεσμοθετηθούν ειδικά μέτρα για την προστασία τους από τη διαδικτυακή πειρατεία, κάτι που ισχύει σε όλες σχεδόν τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

 

Προς
Τον Πρωθυπουργό της Ελλάδος
Τους Υπουργούς Πολιτισμού και Οικονομικών
Τους Αρχηγούς των Κομμάτων του Ελληνικού Κοινοβουλίου

 

Οι δημιουργοί είναι οι «εργάτες» του πνεύματος. Χάρη στους χιλιάδες ανθρώπους που εργάζονται στον χώρο του πολιτισμού (συγγραφείς, συνθέτες-στιχουργοί, σκηνοθέτες, σεναριογράφοι, δημοσιογράφοι, εικαστικοί, μουσικοί, φωτογράφοι, ηθοποιοί, τραγουδιστές, και τόσοι άλλοι) παράγεται, παρά τις τεράστιες αντιξοότητες που όλοι γνωρίζουμε, σπουδαίο πνευματικό έργο και προάγεται ο ελληνικός πολιτισμός στο σύνολό του.

Όμως, για να μπορέσουν όλοι αυτοί οι επαγγελματικοί κλάδοι να συνεχίσουν να υπάρχουν και να δημιουργούν, είναι απολύτως αναγκαίο οι δημιουργοί και καλλιτέχνες να αμείβονται για την εργασία τους, όπως και κάθε άλλος επαγγελματίας. Σήμερα αυτό, σε μεγάλο βαθμό, δεν ισχύει.

Εμείς, οι δημιουργοί και καλλιτέχνες που υπογράφουμε αυτή την ανοιχτή επιστολή, θεωρούμε ιδιαίτερα σημαντικό ότι επιτέλους η ελληνική Πολιτεία αναλαμβάνει δύο σημαντικές πρωτοβουλίες προς αυτή την κατεύθυνση:

– την πρόταση για ποσοστό 2% επί της αξίας εισαγωγής των ηλεκτρονικών υπολογιστών ως εύλογη αμοιβή για τη νόμιμη αναπαραγωγή των έργων μας για την ιδιωτική χρήση

– τη θεσμοθέτηση μέτρων με σκοπό την προστασία από τη διαδικτυακή πειρατεία, όπως ισχύει σε όλες σχεδόν τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Μόνο δύο κατηγορίες επαγγελματιών έχουν αντιδράσει σε αυτή την ορθή νομοθετική παρέμβαση: οι εισαγωγείς ηλεκτρονικών υπολογιστών και οι on line πάροχοι.

Οι πρώτοι, «βαφτίζουν» φόρο υπέρ τρίτων την εύλογη, συμβολική στην πραγματικότητα, αμοιβή που πρέπει να καταβάλλεται στους δημιουργούς, τους καλλιτέχνες και τους παραγωγούς για τα έργα τους, όταν αυτά χρησιμοποιούνται και μέσω ιδιωτικής αντιγραφής και η οποία είναι ελάχιστη και κατά τη γνώμη μας θα έπρεπε να παραμείνει στο 6%. Κάνουν ότι ξεχνούν πως οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές είναι το κατεξοχήν μέσο με το οποίο «κατεβάζει» κανείς τραγούδια, ταινίες, άρθρα, βιβλία, παιχνίδια και άλλα προστατευόμενα έργα, τα οποία δεν προέκυψαν ως δια μαγείας, αλλά αποτελούν το προϊόν του πνευματικού μόχθου επαγγελματιών των πολιτιστικών και δημιουργικών βιομηχανιών.

Οι δεύτεροι, επιχειρούν να διασφαλίσουν τη διαιώνιση της άδικης κατάστασης που επικρατεί σήμερα: την αύξηση των κερδών τους εις βάρος των δημιουργών, των καλλιτεχνών και των παραγωγών, χωρίς να υπολογίζουν ότι χωρίς αυτούς και το έργο τους, δεν θα υπήρχε καν περιεχόμενο για τους χρήστες των υπηρεσιών τους.

Με την παρούσα επιστολή, λοιπόν, όλοι εμείς, δημιουργοί, καλλιτέχνες, εκδότες και παραγωγοί, καλούμε την κυβέρνηση και όλα τα πολιτικά κόμματα να μην ενδώσουν, όπως το 2002, στις πιέσεις των εισαγωγέων και των on line παρόχων, και να ψηφίσουν χωρίς υποχωρήσεις και δίχως αλλαγές ή συμβιβασμούς τα όσα προβλέπει το σχετικό σχέδιο νόμου.

Η Ελλάδα πρέπει, πιο ενεργά από ποτέ, να στηρίξει εκείνους που δίνουν πρόσωπο και φωνή στον σύγχρονο πολιτισμό της, εκείνους που δίνουν πνοή σε έναν από τους πιο δυναμικούς κι εξωστρεφείς κλάδους της οικονομίας της:

Τους δημιουργούς και καλλιτέχνες της!

 

Υπογράφουν οι Οργανισμοί Συλλογικής Διαχείρισης και Φορείς:

ΑΘΗΝΑ (ΟΣΔ σκηνοθετών-σεναριογράφων), ΑΠΟΛΛΩΝ (ΟΣΔ μουσικών), ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ (ΟΣΔ συνθετών στιχουργών), ΔΙΑΣ (ΟΣΔ παραγωγών οπτικοακουστικών έργων), ΔΙΟΝΥΣΟΣ (ΟΣΔ ηθοποιών), ΕΕΤΕ (Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών), ΕΝ.ΕΛ.ΒΙ. (Ένωση Ελληνικού Βιβλίου), ΕΡΑΤΩ (ΟΣΔ Τραγουδιστών), ΕΡΜΕΙΑΣ (ΟΣΔ Παραγωγών Οπτικοακουστικών Έργων), ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ, ΕΦΕ (Ένωση Φωτορεπόρτερ Ελλάδος), GRAMMO (ΟΣΔ Δισκογραφικών Εταιρειών), ΗΡΙΔΑΝΟΣ (ΟΣΔ Παραγωγών Οπτικοακουστικών Έργων), ΘΕΣΠΙΣ (ΟΣΔ Θεατρικών Συγγραφέων), ΙΣΟΚΡΑΤΗΣ (ΟΣΔ Τεχνικών Κινηματογράφου), ΜΕΤΡΟΝ (Σωματείο Συνθετών-Στιχουργών), ΟΣΔΕΕΤΕ (ΟΣΔ Εικαστικών), ΟΣΔΕΛ (ΟΣΔ έργων του λόγου), ΠΟΦ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Φωτογράφων), PROMEDIA (ΟΣΔ Παραγωγών Οπτικοακουστικών Έργων), Σ.ΕΚ.Β. (Σωματείο Εκδοτών), ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ (ΟΣΔ Παραγωγών Οπτικοακουστικών Έργων), ΦΟΙΒΟΣ (ΟΣΔ Φωτογράφων).

Δείτε επίσης


Hλεκτρονική έκδοση του Χρηστικού Λεξικού της Νεοελληνικής Γλώσσας

Hλεκτρονική έκδοση του Χρηστικού Λεξικού της Νεοελληνικής Γλώσσας

06/03/23
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Αθήνα, 13 Φεβρουαρίου 2023     Η Ακαδημία Αθηνών κατά την εκδήλωση που διοργάνωσε στις 9 Φεβρουαρίου, Ημέρα της Ελληνικής Γλώσσας, σε συνεργασία
Αφιέρωμα της Νέας Εστίας στον Δ. Τ. Άναλι

Αφιέρωμα της «Νέας Εστίας» στον Δ. Τ. Άναλι

20/07/16
Το αφιέρωμα στο εκλιπόν επίτιμο μέλος μας ποιητή και δοκιμιογράφο Δ.Τ. Άναλι περιλαμβάνει κείμενα των: ΖΥΛΙΕΝ ΓΚΡΑΚ: Επιστολή στον Δ. Τ. Άναλι ΔΗΜΗΤΡΗΣ Τ.: Εγκώμιον του