Δικαίωση του Μένη Κουμανταρέα με παρέμβαση του Εισαγγελέα Εφετών ζητά η Εταιρεία Συγγραφέων


22/03/21

Ανακοίνωση της Εταιρείας Συγγραφέων

Δικαίωση του Μένη Κουμανταρέα με παρέμβαση του Εισαγγελέα Εφετών ζητά η Εταιρεία Συγγραφέων 

Στις 5 Δεκεμβρίου 2014 δολοφονήθηκε μέσα στο σπίτι του ο Μένης Κουμανταρέας, ένας από τους πιο σημαντικούς Έλληνες συγγραφείς και ιδρυτικό μέλος της Εταιρείας Συγγραφέων, βραβείο της οποίας για νέους πεζογράφους φέρει το όνομά του.

Στους δύο κηρυχθέντες ενόχους για τη δολοφονία του Μένη Κουμανταρέα επιβλήθηκε η πρωτόδικη ποινή της ισόβιας κάθειρξης. Το Εφετείο όμως μείωσε την αρχική ποινή σε 15 έτη για την ανθρωποκτονία και φυλάκιση 18 μηνών για απόπειρα ληστείας, μείωση που συνεπάγεται έξοδο από τις φυλακές εντός ολίγων ετών. Η απουσία Πολιτικής Αγωγής, καθώς ο Μένης Κουμανταρέας δεν είχε συγγενείς βαθμού εγγύτερου από τον τρίτο, φαίνεται να μην επέτρεψε να αναδειχθεί η υποχρέωση τιμωρίας ανάλογης προς τις πράξεις.

Ζητούμε από τoν Εισαγγελέα Εφετών να κινήσει τις διαδικασίες που απαιτούνται για την Αναίρεση της απόφασης του Εφετείου, δικαιώνοντας τη μνήμη ενός ανθρώπου, που υπήρξε θύμα στυγερής δολοφονίας και διασύρθηκε κατά τη διάρκεια των ακροαματικών διαδικασιών.  

Εταιρεία Συγγραφέων

Δείτε επίσης


Ανακοίνωση για τον θάνατο του Χρήστου Σαμουηλίδη

Ανακοίνωση για τον θάνατο του Χρήστου Σαμουηλίδη

24/10/22
Με βαθιά θλίψη πληροφορηθήκαμε τον αιφνίδιο θάνατο του επίτιμου μέλους μας Χρήστου Σαμουηλίδη, συγγραφέα και λαογράφου.  Ο Χρήστος Σαμουηλίδης γεννήθηκε στο Κιλκίς το 1927. Το 1952 αποφοίτησε από την Φιλοσοφική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Εργάστηκε ως καθηγητής στη Δευτεροβάθμια εκπαίδευση και ως ερευνητής στο Κέντρο Μικρασιατικών Σπουδών. Πολύτιμη στάθηκε η ερευνητική εργασία του στους προσφυγικούς οικισμούς της Ελλάδας κατά την οποία συνέλεξε 14.000 σελίδες λαογραφικού και ιστορικού υλικού από τις αφηγήσεις των προσφύγων της Μικρασιατικής Καταστροφής. Σημαντική επίσης ήταν η μελέτη του για το παραδοσιακό ποντιακό θέατρο. Για την συγγραφική του δουλειά, έχει τιμηθεί πολλές φορές με σημαντικές διακρίσεις, και το αρχείο του παραχωρήθηκε στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του ΕΚΠΑ. Εκφράζουμε στου οικείους του τα θερμά μας συλλυπητήρια.
Διάκριση στον Κώστα Γουλιάμο

Διάκριση στον Κώστα Γουλιάμο

08/01/18
Mε χαρά πληροφορηθήκαμε ότι ο Κώστας Γουλιάμος, Πρύτανης του Εurοpean University της Κύπρου καί μέλος της Εταιρείας μας, εξελἔγη Τακτικό Μέλος της Ακαδημίας Επιστημών και Τεχνών