ΒραβεΙο ΛογοτεχνΙας της ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ (ΕUPL) 2019


20/10/19

Στην ΑΘΗΝΑ έγινε η εκδήλωση για τον βραβευμένο ΝΙΚΟ ΧΡΥΣΟ 

Την Τετάρτη 9 Οκτωβρίου στο βιβλιοπωλείο Little Tree στο Κουκάκι, ο βραβευμένος με το Ευρωπαϊκό Βραβείο Λογοτεχνίας 2019 (EUPL) πεζογράφος Νίκος Χρυσός μίλησε για το έργο του και υπέγραψε αντίτυπα του βιβλίου του "Καινούργια Μέρα" (Καστανιώτης 2018). Μόλις μια βδομάδα νωρίτερα, στις 2 Οκτωβρίου, ο συγγραφέας είχε παραστεί στη μεγάλη τελετή απονομής του EUPL που έγινε στις Βρυξέλλες και είχε παραλάβει το βραβείο του, μαζί με άλλους 13 Ευρωπαίους συγγραφείς που τιμήθηκαν φέτος.

Στο Little Tree, τον συγγραφέα παρουσίασαν οι Ερασμία-Λουίζα Σταυροπούλου, oμότιμη καθηγήτρια Νεοελληνικής Φιλολογίας του ΕΚΠΑ, μέλος της κριτικής επιτροπής για το EUPL, και ο 
συγγραφέας Κωνσταντίνος Τζαμιώτης. Στην εκδήλωση μίλησαν επίσης ο Πρόεδρος της Εταιρείας Συγγραφέων κ. Γιώργος Χουλιάρας, ο υπεύθυνος της Ελληνικής λογοτεχνίας των εκδόσεων Καστανιώτη Δημήτρης Ποσάντζης ενώ εκ μέρους της Ευρωπαϊκής και Διεθνούς Ομοσπονδίας Βιβλιοπωλών (EIBF) μίλησε o Ντάνιελ Χύμπνερ (Daniël Hübner), ο οποίος είχε έρθει από τις Βρυξέλλες ειδικά για τη συγκεκριμένη διοργάνωση.

Η εκδήλωση μεταδόθηκε ζωντανά από το Bookia.gr, και μπορείτε να την παρακολουθήσετε στον σύνδεσμο

 https://www.bookia.gr/index.php?action=Blog&post=7f4d33ab-22ac-486d-96d6-b789d61ea511.

Ο Νίκος Χρυσός γεννήθηκε το 1972 στην Αθήνα. Έχει γράψει τα μυθιστορήματα Το μυστικό της τελευταίας σελίδας (Εκδόσεις Καστανιώτη, 2009) και Καινούργια μέρα (Εκδόσεις Καστανιώτη, 2018). Το 2014 επιμελήθηκε τη σχολιασμένη επανέκδοση του βιβλίου Αξέχαστοι καιροί του Λευτέρη Αλεξίου και τον συλλογικό τόμο Ιστορίες βιβλίων (και τα δύο από τις Εκδόσεις Καστανιώτη). Υπό έκδοση βρίσκεται ο συλλογικός τόμος Ο Νίκος Καζαντζάκης και η πολιτική, τον οποίο επιμελήθηκε με την Ιωάννα Σπηλιοπούλου (θα κυκλοφορήσει τον Μάιο του 2019, επίσης από τις Εκδόσεις Καστανιώτη). Διηγήματά του έχουν συμπεριληφθεί σε συλλογικούς τόμους. Από τον Σεπτέμβριο του 2018 είναι Αντιπρόεδρος Β΄ του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Εταιρείας Φίλων Νίκου Καζαντζάκη (ΔΕΦΝΚ).

 

ΒραβεΙο ΛογοτεχνΙας της ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ (ΕUPL)

Το Βραβείο Λογοτεχνίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (European Union Prize for Literature/EUPL) υποστηρίζεται από το πρόγραμμα «Δημιουργική Ευρώπη» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και συντονίζεται από την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Ομοσπονδία Βιβλιοπωλών (EIBF), το Συμβούλιο Ευρωπαίων Συγγραφέων (EWC), την Ομοσπονδία Ευρωπαίων Εκδοτών (FEP), και στην Ελλάδα από την Εταιρεία Συγγραφέων.

Πρόκειται για ένα Βραβείο, το οποίο αναδεικνύει τη δημιουργικότητα και την ποικιλομορφία της Ευρώπης καλλιεργώντας τον διαπολιτισμικό διάλογο στον χώρο της πεζογραφίας και προωθεί τη λογοτεχνία πέρα από εθνικά και γλωσσικά σύνορα, με μεταφράσεις των βραβευμένων έργων σε άλλες γλώσσες. 

Η διοργάνωση των διαδικασιών του Βραβείου Λογοτεχνίας της ΕΕ. στην Ελλάδα έχει τα τελευταία χρόνια ανατεθεί από το πρόγραμμα «Δημιουργική Ευρώπη» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Εταιρεία Συγγραφέων. Όπως συμβαίνει και στις άλλες χώρες στις οποίες εκ περιτροπής απονέμεται αντίστοιχο βραβείο για νέο πεζογράφο κάθε χρόνο, η Εταιρεία Συγγραφέων ορίζει τα μέλη της Κριτικής Επιτροπής, στην οποία μετέχει και εκπρόσωπος του εκδοτικού κόσμου στην Ελλάδα που προτείνεται από την Ομοσπονδία. Η Κριτική Επιτροπή αποφασίζει αυτόνομα σχετικά με τις διαδικασίες που θα ακολουθήσει και την απονομή του βραβείου σύμφωνα με κριτήρια που έχουν τεθεί πανευρωπαϊκά.

Μέχρι και το 2017, το βραβείο είχε απονεμηθεί σε 106 συγγραφείς από 37 συνολικά ευρωπαϊκές χώρες, που όλοι γράφουν στη γλώσσα τους. Οι βραβευμένοι συγγραφείς και βιβλία, καθώς και η ευρωπαϊκή λογοτεχνία εν γένει, τιμήθηκαν καθ’ όλη τη διάρκεια του 2018 και σε όλες τις συμμετέχουσες χώρες, συμπεριλαμβανομένων όλων των κρατών μελών της ΕΕ. Βασικό στοιχείο του εορτασμού της 10ης επετείου του βραβείου ήταν ένας γραπτός διαγωνισμός για δημιουργούς που είχαν κερδίσει το βραβείο μέχρι πέρυσι και οι οποίοι κλήθηκαν να γράψουν ένα διήγημα με τίτλο «Μια ευρωπαϊκή ιστορία». Πέντε νικητές και νικήτριες αναδείχτηκαν τον Νοέμβριο του 2018 απ’ αυτόν τον διαγωνισμό. Καθώς το 2018 ήταν το Ευρωπαϊκό Έτος Πολιτιστικής Κληρονομιάς, διηγήματα στα οποία η ευρωπαϊκή κληρονομιά διαδραματίζει σημαντικό ρόλο τιμήθηκαν επίσης με το «Ειδικό Βραβείο / την Ειδική Διάκριση της κριτικής επιτροπής».

Όπως επισημαίνεται χαρακτηριστικά στον ιστότοπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η μετάφραση είναι το κλειδί για την ευρύτερη κυκλοφορία της ευρωπαϊκής λογοτεχνίας και το πρόγραμμα Δημιουργική Ευρώπη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής υποστηρίζει τη μετάφραση, την έκδοση και την προώθηση ευρωπαϊκών λογοτεχνικών έργων.

Το συγκεκριμένο βραβείο έχει δύο μεγάλες ιδιαιτερότητες σε σχέση με τα άλλα βραβεία που δίνονται στη χώρα μας. Ενώ δηλαδή ένας πεζογράφος στα ελληνικά βραβεία μπορεί να τιμηθεί είτε για ένα βιβλίο του, άσχετα από την ηλικία ή τον αριθμό των έργων του, είτε ως πρωτοεμφανιζόμενος με το πρώτο βιβλίο του, το Βραβείο Λογοτεχνίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (European Prize for Literature EUPL) επιδιώκει την επιλογή και την προβολή συγγραφέων, που δεν βρίσκονται στο ξεκίνημά τους αλλά ούτε και στο κορύφωμα της σταδιοδρομίας τους ή στην ωριμότητά τους. Σύμφωνα με τον κανονισμό οι επιλεγόμενοι πεζογράφοι πρέπει να έχουν εκδώσει 2-4 βιβλία πεζογραφίας. Επομένως το συγγραφικό τους προφίλ έχει αρχίσει να διαμορφώνεται, με σταθερό ενδιαφέρον για το είδος του μυθιστορήματος ή διηγήματος, χωρίς όμως να έχουν απόλυτα καθιερωθεί στο χώρο. Το βραβείο δηλαδή στοχεύει όχι σε αυτούς που δίνουν απλά ελπίδες, αλλά σε εκείνους που έχουν ήδη βάλει τα θεμέλια για τη διατήρηση και την ανανέωση του είδους της πεζογραφίας.

Η δεύτερη ιδιαιτερότητα είναι ότι θεσμικά το Bραβείο Λογοτεχνίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης δίνει τη δυνατότητα στον βραβευθέντα συγγραφέα να γίνει γνωστός σε όλη την Ευρώπη μέσω των μεταφράσεων του έργου του, μεταφράσεων που προωθούνται μέσω του προγράμματος «Δημιουργική Ευρώπη» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Αυτό το στοιχείο εξωστρέφειας είναι πολύ σημαντικό για τα ελληνικά βιβλία, η γλώσσα των οποίων δεν επιτρέπει την άμεση πρόσβαση ενός διεθνούς κοινού σε αυτά. Ας σημειωθεί ότι ένα από τα βασικά κριτήρια των μελών της ελληνικής επιτροπής ήταν το βραβευθέν έργο να ξεφεύγει από τα στενά όρια της εντοπιότητας, να μπορεί να «συνομιλήσει» με τον ευρωπαίο αναγνώστη και να μεταφραστεί σε πολλές ευρωπαϊκές γλώσσες.

Μέλη της Επιτροπής για το Ευρωπαϊκό Βραβείο Λογοτεχνίας για το 2019 ήταν η φιλόλογος και εκδότρια του ομώνυμου εκδοτικού οίκου Αθηνά Σοκόλη, η Ομότιμη Καθηγήτρια Νεοελληνικής Φιλολογίας του Τμήματος Φιλολογίας του ΕΚΠΑ και συνδιευθύντρια του περιοδικού Θέματα Λογοτεχνίας Ερασμία-Λουίζα Σταυροπούλου, ο συγγραφέας και βραβευμένος με το Ευρωπαϊκό Βραβείο του 2014 και διευθυντής του Diastixo.gr Μάκης Τσίτας, ενώ Πρόεδρος της Επιτροπής είναι η ποιήτρια, καθηγήτρια Αμερικανικής Φιλολογίας και Δημιουργικής Γραφής στο ΤΑΓΦ του ΕΚΠΑ και μέλος Δ.Σ. της Εταιρείας Συγγραφέων Λιάνα Σακελλίου.

 

 

 

 

 

 

 

.

Δείτε επίσης


ΣΤΟΝ NIKO ΧΡΥΣΟ ΤΟ ΒΡΑΒΕΙΟ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ (ΕUPL) 2019

ΣΤΟΝ NIKO ΧΡΥΣΟ ΤΟ ΒΡΑΒΕΙΟ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ (ΕUPL) 2019

23/05/19
ΣΤΟΝ NIKO ΧΡΥΣΟ ΚΑΙ ΤΗΝ «ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΑ ΜΕΡΑ» ΤΟ ΒΡΑΒΕΙΟ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ (ΕUPL) 2019   Στον Νίκο Χρυσό και το μυθιστόρημά του «Καινούργια μέρα» (Καστανιώτης,
Το βραβείο  Λάμπρου Πορφύρα της Ακαδημίας Αθηνών στην Τασούλα Καραγεωργίου

Το βραβείο Λάμπρου Πορφύρα της Ακαδημίας Αθηνών στην Τασούλα Καραγεωργίου

24/12/20
Με ιδιαίτερη χαρά ενημερωθήκαμε για την απονομή του βραβείου  Λάμπρου Πορφύρα της Ακαδημίας Αθηνών στην Τασούλα Καραγεωργίου για τη συλλογή της «Η