Αθήνα, Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου για το 2018


16/09/16

Η Αθήνα επιλέχθηκε για την ποιότητα των δραστηριοτήτων της και υποστηρίζεται από το σύνολο της βιομηχανίας του βιβλίου. Το προτεινόμενο πρόγραμμα περιλαμβάνει συναντήσεις με συγγραφείς, μεταφραστές και εικονογράφους, συναυλίες, θεματικές εκθέσεις, αναγνώσεις ποίησης και εργαστήρια για την προβολή των επαγγελματιών.

Ο στόχος του προγράμματος είναι να καταστήσει τα βιβλία προσβάσιμα σε ολόκληρο τον πληθυσμό της πόλης, συμπεριλαμβανομένων των μεταναστών και των προσφύγων. Επιπλέον, τα μέλη της Συμβουλευτικής Επιτροπής εξήραν τις πολιτιστικές υποδομές της ελληνικής πρωτεύουσας και την εμπειρία της στη διοργάνωση διεθνών εκδηλώσεων.

Αξίζει να σημειωθεί πως οι πόλεις που χαρακτηρίζονται Παγκόσμιες Πρωτεύουσες Βιβλίου από την UNESCO, δεσμεύονται να προωθήσουν το βιβλίο και την ανάγνωση και να οργανώσουν δραστηριότητες καθ' όλη τη διάρκεια του έτους που ξεκινά με την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου και Πνευματικών Δικαιωμάτων στις 23 Απριλίου και ισχύει έως τις 23 Απριλίου του επόμενου έτους.

Σύμφωνα με την αντιπρόεδρο του Οργανισμού Πολιτισμού Αθλητισμού και Νεολαίας του δήμου Αθηναίων, κυρία Άβα Χαλκιαδάκη, η οποία είχε την ευθύνη και τον συντονισμό της υποψηφιότητας της πόλης της Αθήνας, η πρόταση της Αθήνας περιλαμβάνει δράσεις που έχουν ως στόχο να κάνουν την ανάγνωση περισσότερο ορατή στην πόλη και αναπόσπαστο μέρος της καθημερινότητάς της, καθώς και φεστιβάλ, συνέδρια, εικαστικούς διαγωνισμούς, εκπαιδευτικά προγράμματα.

Πρόσφατα, η Συμβουλευτική Επιτροπή συγκέντρωσε στο Παρίσι, την έδρα της UNESCO, εκπροσώπους της UNESCO, των Διεθνών Εκδοτικών Συλλόγων (ΙΡΑ) και της Διεθνούς Ομοσπονδίας Ενώσεων Βιβλιοθηκών και Ιδρυμάτων (IFLA) με σκοπό να εξετάσει έναν αριθμό-ρεκόρ υποψηφιοτήτων που διεκδικούσαν τον τίτλο της Παγκόσμιας Πρωτεύουσας Βιβλίου.

Η Αθήνα είναι η 18η πόλη που γίνεται Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου. Είχε προηγηθεί η Μαδρίτη (2001), η Αλεξάνδρεια (2002),το Νέο Δελχί (2003), η Αμβέρσα (2004), το Μόντρεαλ (2005), το Τορίνο (2006), η Μπογκοτά (2007), το Άμστερνταμ (2008), η Βηρυτός (2009), η Λιουμπλιάνα (2010), το Μπουένος Άιρες (2011), το Ερεβάν (2012), η Μπανγκόκ (2013), το Πορτ Χαρκούρ (2014), το Ίντσον (2015), το Βρότσλαβ (2016) και το Κόνακρι (2017). (πηγή: in.gr)

Δείτε επίσης


ΤΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΤΟΥ 2016 ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΑΤΑΚΗ

ΤΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΤΟΥ 2016 ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΑΤΑΚΗ

09/12/15
Σε ένα μαγικό περιβάλλον, στη θολωτή αίθουσα του Ευγενίδειου Πλανητάριου, πεζογράφοι και ποιητές της Εταιρείας Συγγραφέων φώτισαν χθες με τη λάμψη της (σ)ελληνικής
Ανακοίνωση για τον θάνατο του Γιώργου Γαβαλά

Ανακοίνωση για τον θάνατο του Γιώργου Γαβαλά

11/12/18
Με θλίψη πληροφορηθήκαμε τον θάνατο του ιδρυτικού μέλους της Εταιρείας μας Γιώργου Γαβαλά. Γεννημένος το 1922, απεβίωσε σε ηλικία 96 ετών, αφήνοντας πίσω του αξιόλογο