ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ Δ.Σ. ΤΗΣ Ε.Σ.


11/09/20

Αγαπητές/οί συνάδελφοι,

Επικοινωνούμε μαζί σας για μια σειρά από σοβαρά ζητήματα, ελπίζοντας ότι είστε καλά στις ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες που ζούμε.

Γενική Συνέλευση & πανδημία

Τα αυξημένα κρούσματα και η παράταση των περιορισμών σε σχέση με τον μέγιστο αριθμό ατόμων που επιτρέπεται να συμμετέχουν σε συναθροίσεις, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι πολλά μέλη της Εταιρείας ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, καθιστούν υγειονομικά αδύνατη τη διεξαγωγή Γενικής Συνέλευσης στις 27 Σεπτεμβρίου στον χώρο του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Αθηναίων, όπου πραγματοποιούνται οι Γενικές Συνελεύσεις, καθώς δεν παραχωρείται ημέρα Κυριακή το αμφιθέατρο του Υπουργείου Πολιτισμού, το κτήριο του οποίου άλλωστε εκκενώθηκε χθες λόγω κρούσματος.

Ο προσδιορισμός νέας ημερομηνίας της εξ αναβολής λόγω πανδημίας Γενικής Συνέλευσης, που θα ψηφίσει και για τις υποψηφιότητες 2020 νέων μελών, εξαρτάται από τα υγειονομικά μέτρα που θα ληφθούν, ενώ ως πιθανότερες ημερομηνίες της εκλογο-απολογιστικής Γενικής Συνέλευσης μπορούν από τώρα να προσδιοριστούν οι ημερομηνίες 11 ή 18 Απριλίου 2021, καθώς ακολουθεί το Πάσχα στις 2 Μαϊου.

Υπενθυμίζεται ότι πριν από τα μέσα Δεκεμβρίου 2020 πρέπει να έχουν υποβληθεί στην Εταιρεία προτάσεις μελών για υποψήφια νέα μέλη για το 2021, όπως αναλυτικά αναφέρεται στον ιστότοπο http://www.authors.gr/acceptance.

Οικονομικά προβλήματα της Εταιρείας & έκκληση για στήριξη

Η οικονομική κατάσταση της Εταιρείας είναι οριακή, σε σημείο να μη μπορεί να προβλεφθεί αν θα καλύπτεται η μισθοδοσία υπαλλήλου. Με την οικονομική κρίση σταμάτησε η στήριξη από το Υπουργείο Πολιτισμού και η Εταιρεία στράφηκε σε αναζήτηση χορηγιών, οι οποίες όμως έχουν συρρικνωθεί με την πανδημία, που επίσης καθιστά προβληματική την απορρόφηση κονδυλίων που έχουν διασφαλισθεί. Ταυτόχρονα ο ΟΣΔΕΛ υποχρεώθηκε να αναστείλει πολιτιστικές και κοινωνικές δαπάνες, με οδυνηρά αποτελέσματα για την Εταιρεία και τα μέλη της, οι συνδρομές των οποίων είχαν μειωθεί λόγω της κρίσης.

Το ΔΣ βρίσκεται σε διαρκή αναζήτηση χορηγιών, ατόμων και φορέων που θα μπορούσαν να στηρίξουν την Εταιρεία και προσέβλεπε στο να τεθούν τα κρίσιμα αυτά ζητήματα στη Γενική Συνέλευση, η οποία όμως δεν μπορεί να διεξαχθεί για λόγους υγείας.

Το ΔΣ απευθύνει έκκληση στα μέλη

α) Να εξοφλήσουν παλαιότερες οφειλές τους προς την Εταιρεία και τη συνδρομή για το 2020 στον τραπεζικό λογαριασμό της Εταιρείας Συγγραφέων

Alpha Bank IBAN GR 5701 4081 3081 300200 2000 324
(με αιτιολογία το όνομά τους και ενημερώνοντας με email την Εταιρεία για την εξόφληση)

β) Να προχωρήσουν σε έκτακτη ενίσχυση ή δωρεά προς την Εταιρεία, συμβάλλοντας στην επίλυση του οξύτατου προβλήματος λειτουργίας που αντιμετωπίζει, με οποιοδήποτε ποσόν επιτρέπει η οικονομική δυνατότητά τους, στον τραπεζικό λογαριασμό της Εταιρείας 

Alpha Bank IBAN GR 5701 4081 3081 300200 2000 324.
(με αιτιολογία το όνομά τους και ενημερώνοντας με email την Εταιρεία για τη δωρεά)

γ) Να επικοινωνήσουν με την Εταιρεία ή οποιοδήποτε μέλος του ΔΣ για να προτείνουν άτομα και φορείς που θα μπορούσαν και θα επιθυμούσαν να στηρίξουν την Εταιρεία.

Η Εταιρεία θα αναγνωρίσει δημοσίως τη στήριξη αυτή από άτομα εντός και εκτός Εταιρείας ή φορείς, που θα συναπαρτίζουν «αγγέλους της λογοτεχνίας», έχοντας γίνει

Υποστηρικτές (για ποσόν έως 100 ευρώ)

Χορηγοί (για ποσόν άνω των 100 και έως 1000 ευρώ)

Δωρητές (για ποσόν άνω των 1000 έως 5000 ευρώ)

Μεγάλοι δωρητές (για ποσόν άνω των 5000 ευρώ)
 

Επιθέσεις εναντίον της Εταιρείας

Με δημόσια ανακοίνωση, η Εταιρεία έχει εκφράσει τη λύπη της για επιθέσεις εναντίον της από μέλη ή άτομα που δεν είχαν εκλεγεί μέλη της και οι οποίοι, χωρίς προηγουμένως να έχουν επικοινωνήσει μαζί της, ήθελαν να επιβάλουν δική τους ερμηνεία του καταστατικού της, παρακάμπτοντας διαδικασίες που ακολουθεί από την ίδρυσή της.

Αφορμή της εκστρατείας αυτής υπήρξε το ζήτημα της λογοκλοπής, που μαζί με τη λογοκρισία ήταν το θέμα ημερίδας που συνδιοργάνωσαν η Εταιρεία Συγγραφέων και η Κοινωνία των (Δε)κάτων στις 21 Ιανουαρίου 2012, τα πρακτικά της οποίας έχουν εκδοθεί από το Μορφωτικό Ίδρυμα της ΕΣΗΕΑ και είναι διαθέσιμα στον ιστότοπο της Εταιρείας: http:/content/data/multimedia/files/old_data/files/_logokrisia-logoklopi.pdf.

Είναι τουλάχιστον περίεργο ότι το ζήτημα δεν ετέθη σε Γενικές Συνελεύσεις που μεσολάβησαν από τότε, αλλά αναμοχλεύθηκε εναντίον της Εταιρείας σε σχέση με εν συνεχεία πρώην μέλη της μετά την απονομή των κρατικών βραβείων φέτος. Το ζήτημα της λογοκλοπής δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται περιστασιακά, αλλά σε σχέση με το νομικό πλαίσιο που παρέχει ο θεμελιώδης νόμος για τα πνευματικά δικαιώματα (Ν. 2121/93) και οι μετέπειτα συμπληρώσεις του.

Είναι λυπηρή η εκμετάλλευση της αδυναμίας διεξαγωγής, για υγειονομικούς λόγους, Γενικής Συνέλευσης για την ενορχήστρωση επιθέσεων εναντίον της Εταιρείας, ειδικά αυτή την περίοδο. Ποια είναι η επιδίωξη; Μήπως να διασύρεται ένα ιστορικό σωματείο από κάποιους «αγανακτισμένους», που υπεράνω όλων θέτουν τις δικές τους απόψεις; Σχετικά επισημαίνεται ότι η Εταιρία Ελλήνων Λογοτεχνών, με επιστολή της προς την Εταιρεία Συγγραφέων, «εκφράζει τη λύπη της για τις άστοχες επιθέσεις που δέχεστε». Βέλη εναντίον πρώην μελών δεν έχουν στόχο. Επομένως, το αν η Εταιρεία Συγγραφέων αποτελεί τον πραγματικό στόχο, θα φανεί από το κατά πόσον θα συνεχιστούν οι επιθέσεις εναντίον της.

Εκδηλώσεις, πρωτοβουλίες, προοπτικές

Εφόσον δεν επιτρέπονται συναθροίσεις πολλών ατόμων στο Μέγαρο Μουσικής, η Εταιρεία Συγγραφέων προχωρεί στη διαδικτυακή παρουσίαση δύο εκδηλώσεων που έχουν ανακοινωθεί για το φθινόπωρο. Πρόκειται για την εξ αναβολής εκδήλωση με τίτλο «Η ποίησις είναι ανάπτυξι στίλβοντος ποδηλάτου» τη Δευτέρα, 12 Οκτωβρίου, και την τελετή απονομής των Βραβείων 2020 της Εταιρείας Συγγραφέων την Τετάρτη, 25 Νοεμβρίου, όταν αναμένεται να είναι έτοιμο το Ημερολόγιο 2021 της Εταιρείας Συγγραφέων με θέμα «Λογοτεχνία & μυστήριο: Ελευσίνα». Σχετική ενημέρωση που θα ακολουθήσει θα παίρνει υπόψη τα υγειονομικά πρωτόκολλα που θα ισχύουν.

Στο πλαίσιο πρωτοβουλιών που συγκεντρώνουν το ενδιαφέρον χορηγών, επαναλαμβάνεται το εγχείρημα προβολής βιβλίων μελών της Εταιρείας για παιδιά και εφήβους, ενώ έχει ήδη κατατεθεί προς έγκριση στο Υπουργείο Παιδείας αίτηση προγράμματος φιλαναγνωσίας της Εταιρείας το οποίο απευθύνεται σε μαθητές κάθε σχολικής βαθμίδας. Για αυτές και άλλες πρωτοβουλίες θα ενημερωθούν αναλυτικά τα μέλη.

Προσβλέπουμε σε προτάσεις για τη στήριξη και λειτουργία της Εταιρείας Συγγραφέων.

Το Διοικητικό Συμβούλιο

Δείτε επίσης


Ανακοίνωση συμπαράστασης στον αγώνα των καλλιτεχνών

Ανακοίνωση συμπαράστασης στον αγώνα των καλλιτεχνών

15/02/23
Ως Εταιρεία Συγγραφέων εκφράζουμε την ολόθερμη συμπαράστασή μας στους συναδέλφους του χώρου του Θεάτρου και των Τεχνών. Στην ιδρυτική μας διακήρυξη τονίζουμε πως θεωρούμε
Η Εταιρεία Συγγραφέων γιορτάζει 25 χρόνια  την Εαρινή Ισημερία ως Ημέρα Ποίησης

Η Εταιρεία Συγγραφέων γιορτάζει 25 χρόνια την Εαρινή Ισημερία ως Ημέρα Ποίησης

14/03/23
Η Εταιρεία Συγγραφέων τιμά τα 25 χρόνια από τον πρώτο εορτασμό της Ημέρας Ποίησης (21 Μαρτίου 1998) με δύο εκδηλώσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. ΑΘΗΝΑ Τρίτη 21 Μαρτίου 2023