Aνακοίνωση για τον θάνατο του Μιχαήλ Μήτρα


06/03/19

Με μεγάλη θλίψη πληροφορηθήκαμε τον θάνατο του ποιητή και ιδρυτικού μέλους της Εταιρείας μας, Μιχαήλ Μήτρα. Υπενθυμίζουμε ότι ύστερα από δική του πρόταση καθιερώθηκε στην Ελλάδα αλλά και διεθνώς η Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης, η οποία γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 21 Μαρτίου. H φετινή εκδήλωση της Εταιρείας Συγγραφέων για την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης, που θα γίνει στις 22 Μαρτίου στο Πνευματικό Κέντρου του Δήμου Αθηναίων με τίτλο «Στο φως του Ομήρου», θα είναι αφιερωμένη στη μνήμη του.
Στους οικείους του εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια και τη συμπαράστασή μας.

Ο Μιχαήλ Μήτρας σπούδασε Νομικά στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και ραδιοσκηνοθεσία στο City Literary Institute του Λονδίνου όπου έζησε για 4 χρόνια. Εργάστηκε ως επιμελητής σύνταξης πολιτιστικών εκδόσεων και ως παραγωγός ραδιοφωνικών εκπομπών στο ελληνικό τμήμα του BBC (1979-1983) και στην Ελληνική Ραδιοφωνία  (1984-2003). Ασχολήθηκε με την οπτική ποίηση και ζωγραφική, με συμμετοχή σε ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Περισσότερες πληροφορίες: http://www.authors.gr/members/view/author_148

Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης: Το φθινόπωρο του 1997 ο ποιητής Μιχαήλ Μήτρας πρότεινε στο Διοικητικό Συμβούλιο της Εταιρείας Συγγραφέων να οριστεί μια ημέρα για τον εορτασμό της ποίησης στην Ελλάδα, αλλά και σε άλλες χώρες. Την πρόταση υιοθέτησε το ΔΣ, με πρόεδρο τότε της Εταιρείας τον ποιητή και κριτικό Κώστα Στεργιόπουλο, ενώ το μέλος του ΔΣ ποιήτρια Λύντια Στεφάνου πρότεινε ως ημέρα εορτασμού την 21η  Μαρτίου, καθώς συμπίπτει με την εαρινή ισημερία. Η πρώτη Ημέρα Ποίησης στην Ελλάδα γιορτάστηκε από την Εταιρεία Συγγραφέων το 1998 στο παλιό ταχυδρομείο της πλατείας Κοτζιά με μεγάλη επιτυχία. Την επόμενη χρονιά ο συγγραφέας Βασίλης Βασιλικός, πρέσβης της Ελλάδας στην UNESCO και αργότερα πρόεδρος της Εταιρείας Συγγραφέων, εισηγήθηκε στο Εκτελεστικό Συμβούλιο του Οργανισμού η 21η Μαρτίου να ανακηρυχθεί Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης. Με τη στήριξη πολλών χωρών, η ελληνική πρόταση υπερψηφίστηκε και o εορτασμός Παγκόσμιας Ημέρας Ποίησης καθιερώθηκε από το 2000.                                 
Περισσότερες πληροφορίες:
http://www.authors.gr/posts/view/pagkosmia-hmera-poihshs-pws-archisan-ola/home

 

Τη φωτογραφία τράβηξε ο Χρίστος Ρουμελιωτάκης σε εκδήλωση του Ιδρύματος Τάκης Σινόπουλος, Νέα Ιωνία, 2007 (αρχείο Γιώργου Ζεβελάκη)

 

 

 

Δείτε επίσης


ΠΕΠΡΑΓΜΕΝΑ (Ανοιξη 2015 - Άνοιξη 2016)

ΠΕΠΡΑΓΜΕΝΑ (Ανοιξη 2015 - Άνοιξη 2016)

18/05/16
ΠΕΠΡΑΓΜΕΝΑ ΤΟΥ ΔΣ (ANOIΞH 2015 –ΑΝΟΙΞΗ 2016) ·      ΝΕΟΣ ΙΣΤΟΤΟΠΟΣ: Καλαίσθητος, μοντέρνος και με πλούσιο υλικό για τη ζωή, το έργο και τη δράση των μελών της,
Για το Βραβείο Μένη Κουμανταρέα

Για το Βραβείο Μένη Κουμανταρέα

01/06/18
Διευκρινίζεται ότι στα υποψήφια βιβλία για το Βραβείο Μένη Κουμανταρέα της Εταιρείας Συγγραφέων για πρωτοεμφανιζόμενη/ο πεζογράφο περιλαμβάνονται όλα τα είδη πεζού