Aνακοίνωση για τον θάνατο του Λουκά Κούσουλα


16/05/19

Με οδύνη πληροφορηθήκαμε τον θάνατο του συγγραφέα, ποιητή και φιλολόγου, ιδρυτικού μέλους της Εταιρείας Συγγραφέων, Λουκά Κούσουλα. Βαθιά καλλιεργημένος και ευφυής, ο Λουκάς Κούσουλας εμφανίστηκε στον χώρο της ποίησης τη δεκαετία του ΄50 και από τότε ποτέ δεν έπαψε να παρεμβαίνει με τον παιγνιώδη και αντισυμβατικό του λόγο και με δοκίμια, ποιήματα και διηγήματα, στη σύγχρονη λογοτεχνική ζωή του τόπου. Μακριά πάντα από τα φώτα της δημοσιότητας, αλλά βαθιά βυθισμένος στις λογοτεχνικές αναζητήσεις, δίδαξε κυριολεκτικά και μεταφορικά, τη γλώσσα αλλά και την ανατροπή της σε μαθητές και φιλολόγους (μεταξύ άλλων και ως καθηγητής στην επιμόρφωση φιλολόγων). «Εγώ ό,τι έμαθα και ό,τι γράφω το έμαθα διαβάζοντας συναδέλφους λογοτέχνες», όπως δήλωνε ο ίδιος, μην παραλείποντας να τονίζει πόσο σημαντική είναι η αίσθηση του χιούμορ στη φιλολογία, αλλά και στην αντίληψη της ζωής, εν γένει.
Η κηδεία του Λουκά Κούσουλα θα γίνει σήμερα Πέμπτη 16 Μαΐου στη Σουβάλα (Πολύδροσο) Παρνασσίδας. Στους οικείους του εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια και τη συμπαράστασή μας.
 
Ο Λουκάς Κούσουλας γεννήθηκε στη Σουβάλα (Πολύδροσο) Παρνασσίδας το 1929. Υπηρέτησε στη δημόσια Μέση Εκπαίδευση, ως καθηγητής, γυμνασιάρχης και σχολικός σύμβουλος. Παρουσιάστηκε στα γράμματα το 1955 με ποιήματα που δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό της Θεσσαλονίκης "Νέα πορεία". Έχει δημοσιεύσει: οχτώ ποιητικές συλλογές (δύο συγκεντρωτικές εκδόσεις, "Σχηματοποίηση", Καστανιώτης 1984 και "Τα ποιήματα", Δόμος 2003)· τα πεζογραφήματα "Το βουνό", Εστία 2003 και "Τα μαύρα μάτια", Νεφέλη 1994· τα δοκίμια λογοτεχνικής κριτικής "Μετά τα φιλολογικά", Καστανιώτης 1983, "Η άλλη όψη", Λωτός 1990, "Ανθρώπους και κτήνη...", Νεφέλη 1993, "Ιστορίες ποιημάτων κι ένα γράμμα", Γνώση 1996, "Φιλοσοφώτερον και σπουδαιότερον", Δόμος 1992, "Ο Μακρυγιάννης και το σκάνταλο", Νεφέλη 2005· μεταφράσεις αρχαίων συγγραφέων, Πλάτωνος, "Ίων", Καστανιώτης 1993, Πλουτάρχου "Βίοι παράλληλοι", τ. Α΄, Β΄, Γ΄, Δ΄, Νεφέλη 1994-1996, Πλουτάρχου "Βίοι παράλληλοι", Πατάκης 1999, Πλάτωνος "Αλκιβιάδης" Α΄ και Β΄, Πόλις 2001. Συνεργάστηκε με τις εφημερίδες Το Βήμα και Η Καθημερινή καθώς και με τα περιοδικά Νέα Εστία, Η λέξη, Το Δέντρο, Πλανόδιον, κ.ά.

Δείτε επίσης


Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης: Πώς άρχισαν όλα

Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης: Πώς άρχισαν όλα

22/03/16
Ο εορτασμός αποτελεί πλέον επίσημο θεσμό με δωδεκάχρονη ιστορία και ελληνική καταγωγή. Πώς ξεκίνησε, με ποια αφορμή, πώς έφτασε να καθιερωθεί παγκοσμίως; Όσοι συμμετείχαν
Η Εταιρεία Συγγραφέων αλληλέγγυα προς την Ένωση Συγγραφέων και το λαό της Λευκορωσίας

Η Εταιρεία Συγγραφέων αλληλέγγυα προς την Ένωση Συγγραφέων και το λαό της Λευκορωσίας

26/08/20
Η Εταιρεία Συγγραφέων εκφράζει την αλληλεγγύη της προς την Ένωση Συγγραφέων και το λαό της Λευκορωσίας, αλλά και προς την βραβευμένη με το Νόμπελ Λογοτεχνίας συγγραφέα