Aνακοίνωση για τον θάνατο του Γιώργου Παναγιώτου


02/05/19


 
Ο μύθος μας ήταν μια λέξη μόνο
Γεωγραφημένη σε εξοστρακισμούς

(«Γλωσσολογία», από τη συλλογή Αγκαλά και Φιλελεύθεροι, 1979)
 
Με μεγάλη θλίψη πληροφορηθήκαμε τον θάνατο του ποιητή και δημοσιογράφου, ιδρυτικού μέλους της Εταιρείας Συγγραφέων, Γιώργου Παναγιώτου.

Ο Παναγιώτου υπήρξε πρωτοπόρος τόσο στη δημοσιογραφία, καθώς υπήρξε ο πρώτος στην Ελλάδα που κατέγραψε δημοσιεύματα εφημερίδων και τεκμηριωτικά παρακολουθώντας συνεδριάσεις της Βουλής, όσο και στην ποίηση, μια ποίηση πολιτική και κοινωνικά στρατευμένη, την οποία προσέγγισε ως ελεύθερο πνεύμα και με δεινές γλωσσοπλαστικές ικανότητες. Στους οικείους του εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια.
 
Ο Γιώργος Παναγιώτου γεννήθηκε το 1943 στην Τσαγκαράδα Μαγνησίας. Σπούδασε Φιλολογία, καθώς και Οικονομικές και Πολιτικές Επιστήμες στο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης, ενώ οι μεταπτυχιακές του σπουδές κινήθηκαν στους τομείς της κοινωνιογλωσσολογίας και της βιβλιονομίας.
Δημοσιογράφος (συντάκτης ύλης και από το 1974 κοινοβουλευτικός συντάκτης), αρχειοθέτης στον Δημοσιογραφικό Οργανισμό Λαμπράκη, συντάκτης της βιβλιογραφίας, της θεατρολογίας και των πολιτικών ημερολογίων στην ετήσια έκδοση Χρονικό (1974-1991).
Από το 1976 έως το 1987 εξέδιδε το δελτίο Κοινοβουλευτικά Χρονικά και ήταν συντονιστής στο κέντρο τεκμηρίωσης "Ελληνικό Αρχείο". Συνεργάτης σε εφημερίδες και περιοδικά, δημοσίευσε εκατοντάδες μελέτες και κριτικές για θέματα ιστορίας, λογοτεχνίας, θεάτρου και κινηματογράφου.

Δείτε επίσης


Ανακοίνωση για τον θάνατο του Χρήστου Σαμουηλίδη

Ανακοίνωση για τον θάνατο του Χρήστου Σαμουηλίδη

24/10/22
Με βαθιά θλίψη πληροφορηθήκαμε τον αιφνίδιο θάνατο του επίτιμου μέλους μας Χρήστου Σαμουηλίδη, συγγραφέα και λαογράφου.  Ο Χρήστος Σαμουηλίδης γεννήθηκε στο Κιλκίς το 1927. Το 1952 αποφοίτησε από την Φιλοσοφική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Εργάστηκε ως καθηγητής στη Δευτεροβάθμια εκπαίδευση και ως ερευνητής στο Κέντρο Μικρασιατικών Σπουδών. Πολύτιμη στάθηκε η ερευνητική εργασία του στους προσφυγικούς οικισμούς της Ελλάδας κατά την οποία συνέλεξε 14.000 σελίδες λαογραφικού και ιστορικού υλικού από τις αφηγήσεις των προσφύγων της Μικρασιατικής Καταστροφής. Σημαντική επίσης ήταν η μελέτη του για το παραδοσιακό ποντιακό θέατρο. Για την συγγραφική του δουλειά, έχει τιμηθεί πολλές φορές με σημαντικές διακρίσεις, και το αρχείο του παραχωρήθηκε στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του ΕΚΠΑ. Εκφράζουμε στου οικείους του τα θερμά μας συλλυπητήρια.
ΚΛΕΙΤΟΣ ΚΥΡΟΥ Δέκα χρόνια απουσίας

ΚΛΕΙΤΟΣ ΚΥΡΟΥ Δέκα χρόνια απουσίας

05/04/16
Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης σας προσκαλεί στην εκδήλωση   ΚΛΕΙΤΟΣ ΚΥΡΟΥ Δέκα χρόνια απουσίας   Σάββατο 9 Απριλίου 2016, ώρα 20.00 στο αμφιθέατρο Στέφανος