​Aνακοίνωση για τον θάνατο του Ανδρέα Ράδου


27/11/19

Με ιδιαίτερη θλίψη πληροφορηθήκαμε τον θάνατο του φιλολόγου, μεταφραστή και αντεπιστέλλοντος μέλους της Εταιρείας μας, Ανδρέα Ράδου. Ο Ανδρέας Ράδος αφιέρωσε το έργο του στην προβολή και διάδοση των ελληνικών Γραμμάτων, με έμφαση στη Νεοελληνική Λογοτεχνία, ενώ μελέτησε ιδιαίτερα τη θεωρία της λογοτεχνίας καθώς και τη βαλκανική και ρωσική λογοτεχνία. Στους οικείους του εκφράζουμε τη συμπαράστασή μας.

Ο Ανδρέας Ράδος σπούδασε Φιλολογία στα Πανεπιστήμια του Βουκουρεστίου και του “AL. I. CUZA” Ιασίου/Ρουμανίας. Από το 1960, βοηθός καθηγητή και αργότερα υφηγητής, ίδρυσε και διηύθυνε για πολλά χρόνια το Φροντιστήριο Νεοελληνικών Σπουδών (το οποίο έγινε αργότερα Λεκτοράτο) του Παν/μίου „Al. I. Cuxa” Ιασίου/Ρουμανίας. Το συγκεκριμένο Κέντρο συνεχίζει τη λειτουργία του μέχρι και σήμερα, ενώ πολλοί απόφοιτοί του είναι πλέον γνωστοί νεοελληνιστές. Ο Ανδρέας Ράδος συμμετείχε σε επιστημονικά συνέδρια και συμπόσια στη Ρουμανία, Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Μετά το 1990, με πρωτοβουλία του αδελφοποιήθηκαν τα Πανεπιστήμια Ιασίου και Α.Π.Θ.

http://www.authors.gr/members/view/andreas-rados

Δείτε επίσης


Ανακοίνωση για τον θάνατο του Χρήστου Σαμουηλίδη

Ανακοίνωση για τον θάνατο του Χρήστου Σαμουηλίδη

24/10/22
Με βαθιά θλίψη πληροφορηθήκαμε τον αιφνίδιο θάνατο του επίτιμου μέλους μας Χρήστου Σαμουηλίδη, συγγραφέα και λαογράφου.  Ο Χρήστος Σαμουηλίδης γεννήθηκε στο Κιλκίς το 1927. Το 1952 αποφοίτησε από την Φιλοσοφική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Εργάστηκε ως καθηγητής στη Δευτεροβάθμια εκπαίδευση και ως ερευνητής στο Κέντρο Μικρασιατικών Σπουδών. Πολύτιμη στάθηκε η ερευνητική εργασία του στους προσφυγικούς οικισμούς της Ελλάδας κατά την οποία συνέλεξε 14.000 σελίδες λαογραφικού και ιστορικού υλικού από τις αφηγήσεις των προσφύγων της Μικρασιατικής Καταστροφής. Σημαντική επίσης ήταν η μελέτη του για το παραδοσιακό ποντιακό θέατρο. Για την συγγραφική του δουλειά, έχει τιμηθεί πολλές φορές με σημαντικές διακρίσεις, και το αρχείο του παραχωρήθηκε στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του ΕΚΠΑ. Εκφράζουμε στου οικείους του τα θερμά μας συλλυπητήρια.
Tο Βραβείο The Athens Prize for Literature 2021 στον Ανδρέα Μήτσου

Tο Βραβείο «The Athens Prize for Literature 2021» στον Ανδρέα Μήτσου

24/02/23
Tο Βραβείο «The Athens Prize for Literature 2021» στον Ανδρέα Μήτσου To μέλος της Εταιρείας Συγγραφέων Ανδρέας Μήτσου απέσπασε το Βραβείο The Athens Prize for Literature 2021 του περιοδικού (δε)κατα