Μαρία Σερβάκη


19/06/15

Με μεγάλη θλίψη πληροφορηθήκαμε τον θάνατο της ποιήτριας Μαρίας Σερβάκη, ιδρυτικού μέλους της Εταιρείας μας. 

Στους οικείους της εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια και τη συμπαράστασή μας.

Η κηδεία της θα γίνει σήμερα Παρασκευή 19 Ιουνίου, στις 17:00 το απόγευμα, στο νεκροταφείο Βύρωνα.

 

«Λύσε με, αγάπη, λύσε με»

(από άτιτλο ποίημα της Μαρίας Σερβάκη)

Η Μαρία Σερβάκη γεννήθηκε το 1930 στην Κρήτη. Σπούδασε Αρχαιολογία και Αγγλική Φιλολογία στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Εργάστηκε για πολλά χρόνια ως καθηγήτρια σε σχολεία της Ελλάδας και του Λιβάνου. Ήταν ενεργό μέλος και ενεργή υποστηρίκτρια πολλών φιλοζωικών σωματείων. Εξέδωσε τις ποιητικές συλλογές «Περιπέτεια» (1956), «Ενδυτροβαράν» (1971), «Μυστράς» (1972), «Ο άλλος κήπος» (1983), «Περίπατος και σχόλια της Σέρκετ Μπαστ Ρα στους χώρους των ανθρώπων» (1992), «Αποσταθεροποιήσεις σε συχνότητες αντιεπιστημονικής φαντασίας» (1995), «Το φίδι - Μία Ιεροτελεστία» (1998), «Μήδεια» (2003), «Οδοιπόρος» (2014). Η Μαρία Σερβάκη, με την ιδιότυπη ποίησή της και την, όπως την είχε χαρακτηρίσει ο ποιητής Γιώργος Μαρκόπουλος, «υπέρλαμπρη στίλβη των στίχων της», έχαιρε μεγάλης εκτίμησης και αγάπης από τους ομότεχνούς της.

Δείτε επίσης


Έρευνα ΟΣΔΕΛ για το βιβλίο και το κοινό του | Ενημέρωση

Έρευνα ΟΣΔΕΛ για το βιβλίο και το κοινό του | Ενημέρωση

26/10/22
Ο Οργανισμός Συλλογικής Διαχείρισης Έργων του Λόγου (ΟΣΔΕΛ), στο πλαίσιο του πολιτιστικού και κοινωνικού έργου του, συντόνισε και χρηματοδότησε την έρευνα «Αναγνώσεις, αναγνώστες και αναγνώστριες: Το βιβλίο και το κοινό του στην Ελλάδα». Η εν λόγω έρευνα, με θέμα την αναγνωστική συμπεριφορά, διενεργήθηκε από τον Ιανουάριο του 2021 έως τον Φεβρουάριο του 2022, υπό την επιστημονική διεύθυνση του Νίκου Παναγιωτόπουλου, καθηγητή κοινωνιολογίας στο Τμήμα Επικοινωνίας και Μ.Μ.Ε. του Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.
ΤΑ ΒΡΑΒΕΙΑ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ

ΤΑ ΒΡΑΒΕΙΑ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ

01/01/20
Η Εταιρεία Συγγραφέων απονέμει τρία βραβεία κάθε χρόνο κατά τη διάρκεια ειδικής τελετής, συνήθως τον Νοέμβριο ή τον Δεκέμβριο: Το Βραβείο ΔΙΔΩ ΣΩΤΗΡΙΟΥ της Εταιρείας Συγγραφέων για προσφορά στα γράμματα και τον πολιτισμό, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Το Βραβείο ΓΙΑΝΝΗ ΒΑΡΒΕΡΗ σε πρωτοεμφανιζόμενο/η ποιητή/ποιήτρια. Το Βραβείο ΜΕΝΗ ΚΟΥΜΑΝΤΑΡΕΑ σε πρωτοεμφανιζόμενο/η πεζογράφο για μυθιστόρημα ή νουβέλα.   image © Viktor Koen >