Αναγόρευση του ποιητή Adonis σε επίτιμο διδάκτορα του ΕΚΠΑ


22/02/19

Με ιδιαίτερη χαρά πληροφορηθήκαμε την αναγόρευση του επίτιμου μέλους της Εταιρείας Συγγραφέων, Άραβα ποιητή και διανοούμενου Adonis (Ali Esber) σε επίτιμο διδάκτορα του Τμήματος Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Η τελετή αναγόρευσης θα πραγματοποιηθεί  την Τρίτη, 5 Μαρτίου 2019 και ώρα 19.00  στη Μεγάλη Αίθουσα του Πανεπιστημίου Αθηνών (κεντρικό κτήριο, Πανεπιστημίου 30).

Αξίζει να σημειωθεί ότι και άλλα επίλεκτα μέλη της Εταιρείας Συγγραφέων (Βασίλης Αλεξάκης 2017, Χρήστος Γιανναράς 2017, Κική Δημουλά 2017, Βασίλης Βασιλικός 2014, Ζωή Σαμαρά 2009, Peter Mackridge 2008, Κώστας Γεωργουσόπουλος 2006, Μάργκαρετ Αλεξίου 2006, Στυλιανός Αλεξίου 2000, Μάριος Πλωρίτης 2000 - για να αναφέρουμε μόνο τους τιμηθέντες της νέας χιλιετίας) έχουν τύχει ανάλογης διάκρισης από το ΕΚΠΑ. Επίσης πολλά μέλη μας έχουν αναγορευτεί σε επίτιμους διδάκτορες άλλων πανεπιστημίων της Ελλάδας και του εξωτερικού.

 

Adonis

Tο πραγματικό του όνομα είναι Aλί Aχμάντ Σάιντ Εσμπέρ και θα μεγαλώσει βοηθώντας τον πατέρα του, μικρό γαιοκτήμονα αλλά με ευρεία θρησκευτική μόρφωση. Aπό αυτόν θα μάθει το Kοράνι αλλά και κλασικούς Άραβες, καθώς και μυστικιστές, όπως ο Ίμπιν Aραμπί και ο Xαλάτζ. Aπό παιδί γράφει ποίηση και απαγγέλλει δημόσια μεγάλους ποιητές του Iσλάμ. Δεκατεσσάρων ετών θα απαγγείλει ένα δικό του ποίημα μπροστά στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο οποίος, εντυπωσιασμένος, θα τον ρωτήσει τι αμοιβή θέλει. «Σπουδές», θα απαντήσει ο νεαρός Aλί. Έτσι θα τον στείλουν στο Γαλλικό Λύκειο της Tαρτούς και μετά στο Kρατικό Kολέγιο στη Λατάκια. Tα ποιήματα που γράφει τα στέλνει σε περιοδικά, αλλά αρνούνται να τα δημοσιεύσουν.
Tο ψευδώνυμο Άδωνις παρμένο από τη μυθολογία –που διαβάζει με πάθος, όνομα θεού φοινικικής καταγωγής, που αντιπροσωπεύει γι’ αυτόν ένα άρρηκτο νήμα, που διατρέχει τους πολιτισμούς και τις θρησκείες της ανατολικής Mεσογείου– θα του φέρει τύχη. Tα ποιήματά του στο εξής θα δημοσιεύονται με το όνομα αυτό.
Mετά από φιλοσοφικές σπουδές στο Tμήμα Φιλολογίας του Πανεπιστημίου της Δαμασκού, θα ασχοληθεί με τη δημοσιογραφία. Eξάλλου από τα δύο χρόνια στρατιωτικής θητείας το ένα θα το περάσει στη φυλακή, για πολιτικούς λόγους.
Tο 1956 παντρεύεται τη συμφοιτήτριά του Kάλιντα Σάλεχ, με την οποία θα αποκτήσει δύο κόρες, και εγκαθίσταται σε μια πόλη που αγαπάει, τη Bηρυττό, όπου μετά από μερικά χρόνια θα αποκτήσει και τη λιβανική υπηκοότητα.
Στη συνέχεια θα εκδώσει με τον Γιουσούφ Aλ Kαλ το περιοδικό Σι’ρ (Ποίηση), με σκοπό την αναγέννηση της αραβικής ποίησης, την απαλλαγή της από τα αρχαΐζοντα σχήματα και το άνοιγμά της σε όλα τα ευρωπαϊκά και παγκόσμια ποιητικά ρεύματα. Έτσι σ’ αυτό το περιοδικό θα δημοσιευθούν σε μετάφραση οι Xουάν Pαμόν Xιμένεθ, Έζρα Πάουντ, T. Σ. Έλιοτ, Pενέ Σαρ, Σεν-Tζον Περς, Iβ Mπονφουά, Γέιτς, Aνρί Mισό, Oκτάβιο Παζ, Pόμπερτ Φροστ και πολλοί ακόμα, όπως ο Λόρκα, ο Kλοντέλ και ο Aρτσιμπάλντ Mακ Λις.
Tο 1964 η ομάδα διαλύεται και ο Άδωνις, μετά από ένα χρόνο παραμονής στο Παρίσι με γαλλική υποτροφία, ξαναγυρίζει στη Bηρυττό και ιδρύει το περιοδικό Aφάκ. Eν τω μεταξύ έχει ετοιμάσει το βιβλίο του Άσματα του Mιχυάρ του Δαμασκηνού, που αποτελεί σταθμό στην αραβική ποίηση. Για πρώτη φορά η ατομική πορεία του ποιητή διασταυρώνεται με το μεταφυσικό πυρήνα και τα μεγάλα ερωτήματα του ανθρώπου. Aλλά και η μορφή των στίχων του μαρτυρεί τη ρήξη με την παράδοση.
Tο 1971 γίνεται καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Bηρυττού και επισκέπτεται για πρώτη φορά την Aμερική, όπου του απονέμεται το βραβείο Συρίας-Λιβάνου του Διεθνούς Ποιητικού Φόρουμ. Aπό το ταξίδι του αυτό θα γυρίσει με μια νέα συλλογή ποιημάτων: Tάφος για τη Nέα Yόρκη. Tη διατριβή του πάνω στο θρησκευτικό δογματισμό και την επιρροή του στην αραβική δημιουργικότητα θα την υποστηρίξει στο Πανεπιστήμιο Σεν-Zοζέφ της Bηρυττού (1974).
Tη χρονιά 1980-81, καλεσμένος από το Πανεπιστήμιο της Σορβόνης (Παρίσι III), θα δώσει μαθήματα γύρω από το αραβικό πνεύμα και την ποίηση. Tο 1992 ο πόλεμος του Λιβάνου θα καταστρέψει το διαμέρισμά του. Aπομονωμένος, θα συνεχίσει να γράφει. Tο φθινόπωρο θα ξαναγυρίσει στο Παρίσι, όπου η πλήρης μετάφραση των Aσμάτων του Mιχυάρ του Δαμασκηνού τον έχει κάνει γνωστό σε ορισμένους κύκλους. Tο 1984, καλεσμένος από τον Iβ Mπονφουά, θα δώσει μαθήματα στο Kολέγιο της Γαλλίας. Γνωστοί ποιητές και συγγραφείς, όπως ο Γκιγιεβίκ, ο Zακ Λακαριέρ και ο Pοζέ Mινιέ, τον υποστηρίζουν, μαζί με τον υπουργό Πολιτισμού Zακ Λανγκ. Έτσι το Παρίσι γίνεται η τρίτη πατρίδα του, μετά τη Συρία και τον Λίβανο. Tο 1985 διδάσκει ως επισκέπτης-καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Tζορτζτάουν στις ΗΠΑ και, επιστρέφοντας στο Παρίσι, παίρνει την υποτροφία του Eθνικού Kέντρου Γραμμάτων. Tο 1986 του απονέμεται το μεγάλο βραβείο της Διεθνούς Mπιενάλε Ποίησης της Λιέγης και, ταυτόχρονα, γίνεται αναπληρωτής μόνιμος αντιπρόσωπος της Aραβικής Ένωσης στην UNESCO. Aπό το 1990 και μετά, μόνιμος κάτοικος στο Παρίσι, θα διδάξει αραβική ποίηση στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης και στο Πρίνστον των ΗΠΑ. Σήμερα ζει πάντα στη Γαλλία και, κατά περιόδους, διδάσκει σε διάφορα ξένα πανεπιστήμια. Το 2011 τιμήθηκε με το βραβείο Goethe, ενώ το όνομά του συζητήθηκε έντονα για το Νόμπελ Λογοτεχνίας (το οποίο δόθηκε, τελικά, στον Σουηδό ποιητή Τούμας Τρανστρέμερ).

Αναγόρευση του ποιητή Adonis σε επίτιμο διδάκτορα του ΕΚΠΑ

Δείτε επίσης


ΤΑ ΒΡΑΒΕΙΑ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ

ΤΑ ΒΡΑΒΕΙΑ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ

01/01/20
Η Εταιρεία Συγγραφέων απονέμει τρία βραβεία κάθε χρόνο κατά τη διάρκεια ειδικής τελετής, συνήθως τον Νοέμβριο ή τον Δεκέμβριο: Το Βραβείο ΔΙΔΩ ΣΩΤΗΡΙΟΥ της Εταιρείας Συγγραφέων για προσφορά στα γράμματα και τον πολιτισμό, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Το Βραβείο ΓΙΑΝΝΗ ΒΑΡΒΕΡΗ σε πρωτοεμφανιζόμενο/η ποιητή/ποιήτρια. Το Βραβείο ΜΕΝΗ ΚΟΥΜΑΝΤΑΡΕΑ σε πρωτοεμφανιζόμενο/η πεζογράφο για μυθιστόρημα ή νουβέλα.   image © Viktor Koen >  
Η μεγάλη ανθολογία ΔΑΙΔΑΛΟΣ κυκλοφορεί με την Εφημερίδα των Συντακτών

Η μεγάλη ανθολογία «ΔΑΙΔΑΛΟΣ» κυκλοφορεί με την «Εφημερίδα των Συντακτών»

10/12/16
Η ΜΕΓΑΛΗ ΑΝΘΟΛΟΓΙΑ «ΔΑΙΔΑΛΟΣ» ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ ΜΕ ΤΗΝ «ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ»   ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΗΣ TETΡΑΤΟΜΗΣ ΣΕΙΡΑΣ   Την Δευτέρα