Παρουσίαση του βιβλίου της Έλενας Χουζούρη, με τίτλο «Πατρίδα από βαμβάκι». (νέα , αναθεωρημένη έκδοση)


29/03/24
Παρουσίαση του βιβλίου της Έλενας Χουζούρη, με τίτλο Πατρίδα από βαμβάκι. (νέα , αναθεωρημένη έκδοση)

Την Τρίτη 2 Απριλίου, στις 20:30 η Αλυσίδα Πολιτισμού IANOS και οι εκδόσεις Πατάκη, διοργανώνουν παρουσίαση του βιβλίου της Έλενας Χουζούρη, με τίτλο «Πατρίδα από βαμβάκι». (νέα , αναθεωρημένη έκδοση)

 

Με τη συγγραφέα θα συνομιλήσουν:

Ελένη Κεχαγιόγλου, φιλόλογος, επιμελήτρια εκδόσεων

Ελισάβετ Κοτζιά, κριτικός λογοτεχνίας

Παντελής Μπουκάλας, συγγραφέας,δημοσιογράφος

 

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στον ΙΑΝΟ της Αθήνας, Σταδίου 24 και θα προβάλλεται ζωντανά στο κανάλι YouTube και στη σελίδα Facebook του ΙΑΝΟΥ.

 

Link βιβλίου: https://bitly.ws/3gSIq

 

Λίγα λόγια για το βιβλίο

Ο γιατρός Στέργιος Χ. αναγκάζεται να εγκαταλείψει την πατρίδα του µετά την ήττα του Δηµοκρατικού Στρατού, το 1949, και, µε χιλιάδες άλλους πολιτικούς πρόσφυγες, να οδηγηθεί στην Τασκένδη του µακρινού Ουζµπεκιστάν. Δεκαοχτώ χρόνια αργότερα –βαθιά απογοητευµένος από τη διάλυση των παλιών του ιδανικών, τον αλληλοσπαραγµό των συντρόφων του και την κοµµατική παρέµβαση στην προσωπική του ζωή, που θέτει σε κίνδυνο τη γυναίκα που αγαπάει «παράνοµα»–, θα αφήσει πίσω του για πάντα την «πατρίδα από βαµβάκι» και, µαζί, τον µοιραίο έρωτα που έζησε εκεί.

Παίρνει µε την οικογένειά του το τρένο και ταξιδεύει, µέσω Μόσχας, για τα Σκόπια, µε στόχο να φτάσει σε απόσταση αναπνοής στην Ελλάδα της χούντας. Κατά τη διάρκεια της διαδροµής αυτής, ο Στέργιος Χ. θα ανακαλέσει τις πιο σηµαντικές στιγµές της ζωής του –που συνδέονται µε τραγικές πτυχές της ελληνικής ιστορίας– από τη δεκαετία του 1930 έως τη δικτατορία των συνταγµαταρχών.

 

Δεκαπέντε χρόνια μετά την πρώτη έκδοσή του, το μυθιστόρημα της Έλενας Χουζούρη επαναφέρει ένα καίριο ζήτημα της σύγχρονης ελληνικής Ιστορίας, με τη διαπίστωση επιπλέον ότι είναι το μοναδικό μεταπολιτευτικό μυθιστόρημα γραμμένο από συγγραφέα η οποία ανήκει σε γενιά που δεν έζησε εκείνη την εποχή, προϊόν μυθοπλασίας και όχι αυτοβιογραφίας ή μαρτυρίας.

Δείτε επίσης


Ο Δημοσθένης Παπαμάρκος και ο Νίκος Κυπουργός για την Ειρήνη του Αριστοφάνη στο Public Café Συντάγματος

Ο Δημοσθένης Παπαμάρκος και ο Νίκος Κυπουργός για την "Ειρήνη του Αριστοφάνη" στο Public Café Συντάγματος

17/05/23
Τετάρτη 24 Μαϊου
Με τα λόγια (γίνεται) στις 16/01 : Η Γιάννα Μπούκοβα μεταφράζει ρωσσική και βουλγαρική ποίηση

Με τα λόγια (γίνεται)" στις 16/01 : Η Γιάννα Μπούκοβα μεταφράζει ρωσσική και βουλγαρική ποίηση

02/01/24
Στον ύπνο του λαλούσε τα τέλεια του όνειρα που τερματίζουν με πογκρόμ. [1] Τα ελάφια πλέξανε τα κέρατά τους λες και τα ένωνε ένας αρχαίος γάμος με αμοιβαίες έλξεις και