Ημερολόγιο 2023 της Εταιρείας Συγγραφέων Εγώ και ο Άλλος


02/02/24
Ημερολόγιο 2023 της Εταιρείας Συγγραφέων  Εγώ και ο Άλλος

Λογοτεχνικό ημερολόγιο -  από τις εκδόσεις Σοκόλη

 

Τον Νοέμβριο του 2022 κυκλοφόρησε, από τις Εκδόσεις Σοκόλη και με την οικονομική υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, το λογοτεχνικό ημερολόγιο της Εταιρείας Συγγραφέων για το 2023, με κείμενα μελών της εταιρείας. Την έκδοση προλογίζουν ο Πρόεδρος Ιωσήφ Βεντούρας και η Γενική Γραμματέας Άννα Αφεντουλίδου, η οποία είχε και την ευθύνη της επιμέλειας ύλης. Υπεύθυνη σχεδιασμού, εικονογράφησης και επιμέλειας κειμένων είναι η Αθηνά Σοκόλη.

 

Σημειώνεται ότι για περισσότερα από είκοσι πέντε χρόνια, η Εταιρεία Συγγραφέων εκδίδει λογοτεχνικά θεματικά ημερολόγια με πρωτότυπα κείμενα μελών της, σε συνεργασία με εκδοτικούς οίκους, με εικονογράφηση από γνωστούς καλλιτέχνες και με τη στήριξη πολλών φορέων.

 

«Το 2023 συμπληρώνονται 42 χρόνια από την ίδρυση της Εταιρείας Συγγραφέων. Ως μία χειρονομία συμβολική επιλέξαμε για κεντρικό πυρήνα του Ημερολογίου μας τη θεματική της συνύπαρξης και αποδοχής του διαφορετικού, υπό τον τίτλο Εγώ και ο Άλλος. Τη θεματική αυτή τη θεωρούμε κομβικής σημασίας σε μια εποχή όπως η δική μας, όπου η αρμονική και ειρηνική συνύπαρξη, εντός ενός εύθραυστου και εκρηκτικού πολυπολιτισμικού περιβάλλοντος, είναι δύσκολη όσο και αναγκαία», αναφέρει στο εισαγωγικό της σημείωμα η Άννα Αφεντουλίδου.

Στο δικό του προλογικό σημείωμα, ο Ιωσήφ Βεντούρας εύχεται «το φετινό ημερολόγιο της Εταιρείας Συγγραφέων να συμβάλει ώστε οι αναγνώστες του να κατανοήσουν και να εκτιμήσουν την ομορφιά που δημιουργεί η διαφορετικότητα και να προσεγγίσουν τον Άλλον με αγάπη, θαυμασμό, και εν-συναίσθηση.»

Σε έναν κόσμο με υπερτονισμένες ποικίλες ταυτότητες καλούμαστε να ζούμε συμπεριληπτικά, υπερασπιζόμενοι/ες τα δικαιώματα όλων, ενώ διαπιστώνουμε γύρω μας ότι πολλά στερεότυπα, όπως για την αναπηρία και την ειδική ικανότητα, το φύλο ή τον σεξουαλικό προσανατολισμό, αμφισβητούνται χωρίς να αίρονται… Δύσκολοι ή μεταιχμιακοί ή και κατ’ άλλους, σκοτεινοί καιροί… Ωστόσο, όπως επισημαίνει η Α.Αφεντουλίδου, εμείς επιμένουμε ότι Δεν σιωπούν οι ποιητές τους.

Δείτε επίσης


ΤΙΜΗ ΚΑΙ ΜΝΗΜΗ ΒΑΣΙΛΗ ΒΑΣΙΛΙΚΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΒΙΒΛΙΟΥ 2024

ΤΙΜΗ ΚΑΙ ΜΝΗΜΗ ΒΑΣΙΛΗ ΒΑΣΙΛΙΚΟΥ» ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΒΙΒΛΙΟΥ 2024

24/04/24
Η Εταιρεία Συγγραφέων θέτει υπό την αιγίδα της συνδιοργανώνοντας τιμητική εκδήλωση τιμής και μνήμης του Βασίλη Βασιλικού που υπήρξε Πρόεδρός της και συνέβαλε καθοριστικά
MIA AΦΙΣΑ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ

MIA AΦΙΣΑ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ

03/03/13