ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΝΕΟΥ ΦΟΡΕΑ ΒΙΒΛΙΟΥ


30/04/24
ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΝΕΟΥ ΦΟΡΕΑ ΒΙΒΛΙΟΥ

ΠΡΟΣ: Υπουργό Πολιτισμού κα Λίνα Μενδώνη 

           Υφυπουργό Πολιτισμού κ. Χρίστο Δήμα 

        

 

 Θέμα: «ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΒΙΒΛΙΟΥ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ» 

 

Αξιότιμη κα Υπουργέ, 

Αξιότιμε κ. Υφυπουργέ, 

 

Θέλουμε να εκφράσουμε την εντονότατη διαμαρτυρία μας, διότι η Εταιρεία Συγγραφέων , το ιστορικό αυτό σωματείο, δεν κλήθηκε να συμμετάσχει στην πρόσφατη διαβούλευση για το νομοσχέδιο «Δημιουργική Ελλάδα: Ενίσχυση του κινηματογραφικού, οπτικοακουστικού και δημιουργικού τομέα, ίδρυση φορέα για το βιβλίο και λοιπές διατάξεις σύγχρονου πολιτισμού», το Ε΄ μέρος του οποίου αφορά το «Ελληνικό Ίδρυμα Βιβλίου και Πολιτισμού». 

 

Θεωρούμε ότι στο Διοικητικό Συμβούλιο του νέου φορέα θα πρέπει να διασφαλίζεται η μεγαλύτερη δυνατή συμμετοχή συγγραφέων και εκδοτών, οι οποίοι είναι ουσιαστικά οι συνδημιουργοί του βιβλίου, και όχι να περιορίζεται σε έναν και μόνο εκπρόσωπο συγγραφέων/μεταφραστών, σε έναν και μόνο εκπρόσωπο εκδοτών. 

 

Συναφές προς το παραπάνω είναι το γεγονός ότι το Δ.Σ. θα πρέπει να συγκροτείται από πρόσωπα με άριστη γνώση των πολλαπλών θεμάτων του βιβλίου, με επιστημοσύνη και εμπειρική γνώση, που είναι απαραίτητο να εξασφαλίζονται με διαφανείς διαδικασίες και μετρήσιμα κριτήρια. 

 

Οι πόροι και τα έσοδα του «ΕΛ.Ι.ΒΙ.Π» χρειάζεται να είναι επαρκείς, ώστε ο νέος φορέας να χαράξει πολιτική και στρατηγικές προώθησης του βιβλίου στο εσωτερικό και το εξωτερικό. Είναι απαραίτητη η εξασφάλιση κονδυλίων για τη διείσδυση της λογοτεχνίας στις αγορές του εξωτερικού, καθώς και μία οργανωμένη στρατηγική προώθησής της. 

 

Δεν αρκούν προγράμματα όπως το GREEKLIT αν τα μεταφραζόμενα βιβλία μας παραμένουν στα ράφια των εκδοτών και των συγγραφέων. Η λογοτεχνία είναι ισχυρό όπλο για την εξωτερική πολιτική, όπλο το οποίο ως χώρα δεν έχουμε εκμεταλλευτεί επαρκώς. 

 

Οι συγγραφείς ζητάμε, επιτέλους, να υπάρξει μια στιβαρή και συνεπής πολιτική για το βιβλίο.

Δείτε επίσης


Ανακοίνωση για τον θάνατο του Χρήστου Σαμουηλίδη

Ανακοίνωση για τον θάνατο του Χρήστου Σαμουηλίδη

24/10/22
Με βαθιά θλίψη πληροφορηθήκαμε τον αιφνίδιο θάνατο του επίτιμου μέλους μας Χρήστου Σαμουηλίδη, συγγραφέα και λαογράφου.  Ο Χρήστος Σαμουηλίδης γεννήθηκε στο Κιλκίς το 1927. Το 1952 αποφοίτησε από την Φιλοσοφική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Εργάστηκε ως καθηγητής στη Δευτεροβάθμια εκπαίδευση και ως ερευνητής στο Κέντρο Μικρασιατικών Σπουδών. Πολύτιμη στάθηκε η ερευνητική εργασία του στους προσφυγικούς οικισμούς της Ελλάδας κατά την οποία συνέλεξε 14.000 σελίδες λαογραφικού και ιστορικού υλικού από τις αφηγήσεις των προσφύγων της Μικρασιατικής Καταστροφής. Σημαντική επίσης ήταν η μελέτη του για το παραδοσιακό ποντιακό θέατρο. Για την συγγραφική του δουλειά, έχει τιμηθεί πολλές φορές με σημαντικές διακρίσεις, και το αρχείο του παραχωρήθηκε στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του ΕΚΠΑ. Εκφράζουμε στου οικείους του τα θερμά μας συλλυπητήρια.
44ο Φεστιβάλ Βιβλίου

44ο Φεστιβάλ Βιβλίου

22/09/15
Η μεγάλη γιορτή του βιβλίου άνοιξε τις πόρτες της στον υπαίθριο χώρο του Ζαππείου (από τις 25 Σεπτεμβρίου έως τις 11 Οκτωβρίου 2015). Εκεί, μικροί και μεγάλοι έχουν την