ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2023


09/11/23
ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2023

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2023  

 

-ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ ΣΤΗ ΔΙΕΘΝΗ ΕΚΘΕΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ ΤΗΣ ΦΡΑΝΚΦΟΥΡΤΗΣ (18-22 Οκτωβρίου 2023) – Η Εταιρεία Συγγραφέων συμμετείχε και φέτος στη Διεθνή Έκθεση της Φρανκφούρτης, όπου και διοργάνωσε, με τη συμμετοχή της Έλενας Χουζούρη και του προέδρου της Εταιρείας, Ιωσήφ Βεντούρα, εκδήλωση με θέμα: Η Εταιρεία Συγγραφέων και η συνεχής προσπάθεια για την ανάδειξη των έργων των μελών της στην Ελλάδα και στο εξωτερικό (ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΕΡΙΠΤΕΡΟ – ΑΙΘΟΥΣΑ 5.1 ΝΟ Β122, 11:00).

Τη συμμετοχή της Εταιρείας μας στη Διεθνή Έκθεση της Φρανκφούρτης την αποτιμούμε ως ιδιαιτέρως θετική, διότι πρόβαλε με πολλούς τρόπους τα μέλη μας και το έργο τους στους εκδοτικούς οίκους του εξωτερικού. Δηλώνουμε ωστόσο την κατάφωρη αντίθεσή μας στην αναβολή της βράβευσης της παλαιστίνιας ποιήτριας Αντάνια Σίμπλι, με το λογοτεχνικό βραβείο «LiBeraturpreis», η οποία θα γινόταν στο πλαίσιο των εκδηλώσεων της Διεθνούς Έκθεσης της Φρανκφούρτης. Είναι λυπηρό η εξάρτηση από εξωλογοτεχνικές πολιτικές σκοπιμότητες να επηρεάζει την απόδοση τιμής σε άξιους καλλιτέχνες. Η Εταιρεία Συγγραφέων είναι ταγμένη να μάχεται και να προασπίζεται την ελευθερία της έκφρασης σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης.

https://www.authors.gr/etaireia_syggrafewn_stin_diethni_ekthesi_biblioy_tis_frankfoyrtis-article-1781.html 

 

-ΚΥΚΛΟΙ ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΩΝ ΔΙΑΛΕΞΕΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ – ΕΠΙΓΡΑΦΙΚΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ: Πρόκειται για Κύκλους Επιμορφωτικών Διαλέξεων που ξεκινούν τον Νοέμβριο. Κάθε Κύκλος περιλαμβάνει τρεις εβδομαδιαίες διαλέξεις. Η πρώτη σειρά 3 διαλέξεων ξεκινάει τη Δευτέρα 13 Νοεμβρίου και ώρα 6 μ.μ. (επόμενες διαλέξεις στις 20 και 27 Νοεμβρίου) στους χώρους του Επιγραφικού Μουσείου, Τοσίτσα 1, (3η είσοδος) στο κέντρο της πόλης, με θέμα «Αναζητώντας τα δώρα του Υπερρεαλισμού στην ελληνική ποίηση», από την ομότιμη καθηγήτρια Φιλολογίας του Α.Π.Θ. Φραγκίσκη Αμπατζοπούλου. 

https://www.authors.gr/kykloi_epimorfwtikwn_dialexewn_etaireias_syggrafewn_epigrafikoy_moyseioy-article-1794.html 

 

- ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ 2024 «για μια ζωή δίχως φόβο και χλεύη» (εκδ. Σοκόλη): Με τίτλο του έναν στίχο του ποιητή Ντίνου Χριστιανόπουλου, κυκλοφορεί φέτος, από τις Εκδόσεις Σοκόλη και με την οικονομική υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, το λογοτεχνικό ημερολόγιο της Εταιρείας Συγγραφέων για το 2024, με κείμενα μελών της εταιρείας. Την έκδοση προλογίζουν ο Πρόεδρος Ιωσήφ Βεντούρας και η Γενική Γραμματέας Άννα Αφεντουλίδου, η οποία είχε και την ευθύνη της επιμέλειας ύλης. Υπεύθυνη σχεδιασμού, εικονογράφησης και επιμέλειας κειμένων είναι η Αθηνά Σοκόλη.  

Η έκδοση του Ημερολογίου μας συνέπεσε φέτος με μία θλιβερή όσο και αποτρόπαια συνθήκη. Την αναζωπύρωση των συγκρούσεων στον ευαίσθητο χώρο της Μέσης Ανατολής με τη σφαγή αθώων αμάχων πολιτών και παιδιών. Για να ζούμε μια ζωή "δίχως φόβο και χλεύη" πρώτιστη και αναγκαία συνθήκη αποτελεί η ειρήνη, η εξάλειψη του ρατσισμού και της ρητορικής μίσους. Η μόνη επίλυση των διαφορών οφείλει να γίνεται στο πλαίσιο των ειρηνικών διαπραγματεύσεων, όπως ορίζουν οι διεθνείς συνθήκες.  

 

-ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ: Μετά την πρόσφατη κατάθεση του νέου φορολογικού νομοσχεδίου που αφορά και τους ελεύθερους επαγγελματίες, το Διοικητικό Συμβούλιο μελετά τις επιπτώσεις του στους συγγραφείς και προγραμματίζει συνάντηση με τους αρμόδιους φορείς για την κατάθεση σχετικού υπομνήματος.  

 

- ΑΠΟΝΟΜΗ ΒΡΑΒΕΙΩΝ 2023 ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ, ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟΥ 2024, ΥΠΟΔΟΧΗ ΝΕΩΝ ΜΕΛΩΝ - Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου 2023, ώρα 19.00 - ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΑΘΗΝΩΝ: Απονομή Βραβείων, υποδοχή νέων μελών, παρουσίαση του Ημερολογίου 2024 «για μια ζωή δίχως φόβο και χλεύη» (εκδ. Σοκόλη) / Στον Ερατοσθένη Καψωμένο το Βραβείο Διδώ Σωτηρίου / ανακοινώθηκαν οι βραχείες λίστες για τα Βραβεία Γιάννη Βαρβέρη & Μένη Κουμανταρέα σε πρωτοεμφανιζόμενες/ους ποιήτριες/ποιητές & πεζογράφους.  

https://www.authors.gr/brabeia_2023_tis_etaireias_syggrafewn-article-1796.html 

 

-ΛΕΣΧΗ ΑΝΑΓΝΩΣΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ: Η Εταιρεία Συγγραφέων συνεχίζει και φέτος τις συναντήσεις της Λέσχης Ανάγνωσης, όπου τα μέλη της Λέσχης διαβάζουν τα έργα και συναντούν συγγραφείς της Εταιρείας. Οι συναντήσεις πραγματοποιούνται την 1η Πέμπτη κάθε μήνα και ώρα 6 μ.μ.-8 μ.μ. στα γραφεία της Εταιρείας. Υπεύθυνες συντονισμού: Μαριγώ Αλεξοπούλου και Κλαίτη Σωτηριάδου. 

 

- 7ο ΣΥΜΠΟΣΙΟ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ ΣΤΗΝ ΚΟΖΑΝΗ, ΥΠΟ ΤΗΝ ΑΙΓΙΔΑ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ: Το 7ο Συμπόσιο Λογοτεχνίας πραγματοποιήθηκε στην Κοζάνη στις 3, 4 και 5 Νοεμβρίου, με τιμώμενο πρόσωπο τον συγγραφέα Χρήστο Χωμενίδη, στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Κοζάνης. Το Συμπόσιο διοργανώνεται από το Λογοτεχνικό Περιοδικό «Παρέμβαση».  

https://www.authors.gr/7o_symposio_logotexnias_stin_kozani_stis_noembrioy_2023-article-1791.html

 

 - ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΑΡΩΓΗΣ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ-ΜΕΤΑΦΡΑΣΤΩΝ 2023 ΤΟΥ ΟΣΔΕΛ: Ο ΟΣΔΕΛ διαθέτει μέρος των εσόδων του για κοινωνικούς σκοπούς, προς όφελος των συμβασιούχων του. Στο πλαίσιο του Ε’ Προγράμματος Οικονομικής Αρωγής του ΟΣΔΕΛ θα διατεθούν έως και 100.000 ευρώ ως έκτακτη διανομή με κοινωνικά κριτήρια (Κανονισμός Διανομής αρθρ. 6). Το ποσό αυτό προέρχεται από δικαιώματα προς διανομή τα οποία δεν εισπράχθηκαν από τους δικαιούχους και παραγράφηκαν μετά την παρέλευση 10 ετών, σύμφωνα με τον ν. 4481/2017.
Το Ε’ πρόγραμμα Οικονομικής Αρωγής περιλαμβάνει τα εξής επιμέρους προγράμματα:

 

1. Πρόγραμμα Οικονομικής Αρωγής Συγγραφέων, υποβολή αιτήσεων 09/10 έως 27/10
2. Πρόγραμμα Οικονομικής Αρωγής Δημοσιογράφων, υποβολή αιτήσεων 16/10 έως 03/11
3. Πρόγραμμα Οικονομικής Αρωγής Μεταφραστών, υποβολή αιτήσεων 23/10 έως 10/11

 

https://www.authors.gr/osdel_124_programma_arwgis_syggrafewn_metafrastwn_dimosiografwn-article-1775.html 

 

- ΑΠΟ ΤΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ ΣΤΗ ΜΑΥΡΗ ΘΑΛΑΣΣΑ - ΑΠΟ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟ ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΣΤΟΥΝ ΟΙ ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΕΣ ΠΟΙΗΤΙΚΕΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΑΙ ΡΟΥΜΑΝΩΝ ΠΟΙΗΤΩΝ –
Οργανώνεται από το Μεταφραστικό Τμήμα της Ένωσης Συγγραφέων της Ρουμανίας με τη συνεργασία της Εταιρείας Συγγραφέων,
ώστε όλοι οι ποιητές της Εταιρείας Συγγραφέων να γνωριστούν με ποιητές της Ρουμανίας.

 

- ΕΚΠΤΩΤΙΚΕΣ ΚΑΡΤΕΣ ΜΕΛΩΝ -ΥΠΕΝΘΥΜΙΣΗ: Όσα μέλη είναι οικονομικά ενήμερα (δηλαδή δεν χρωστούν συνδρομές άνω των 3 ετών ή/και έχουν προβεί σε κάποια ρύθμιση) και δεν το έχουν ήδη κάνει, μπορούν να προμηθευτούν από τα γραφεία (Κοδριγκτώνος 8, κατόπιν συνεννόησης) την εκπτωτική κάρτα μέλους, η οποία προσφέρει σημαντικές εκπτώσεις σε επιλεγμένους εκδοτικούς οίκους, θέατρα κ.λπ. (η λίστα με τα συνεργαζόμενα ονόματα θα αναρτηθεί εντός των επόμενων ημερών στον ιστότοπο της Εταιρείας μας).

Δείτε επίσης


Γιατί διαβάζουμε; Ο ρόλος του συγγραφέα & του βιβλίου τον 21ο αιώνα

«Γιατί διαβάζουμε; Ο ρόλος του συγγραφέα & του βιβλίου τον 21ο αιώνα»

24/09/18
Υπό την αιγίδα της Βουλής των Ελλήνων και του Υπουργείου Πολιτισμού & Αθλητισμού και στο πλαίσιο της διοργάνωσης Αθήνα 2018–Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου του δήμου
Η ζωή και το έργο της ΟΛΥΜΠΙΑΣ ΚΑΡΑΓΙΩΡΓΑ

Η ζωή και το έργο της ΟΛΥΜΠΙΑΣ ΚΑΡΑΓΙΩΡΓΑ

01/10/15
Προχωρώντας στον χρόνο: Η Ζωή και το Έργο της ποιήτριας Oλυμπίας Καράγιωργα (Από το 1960 έως το 2015) Θα μιλήσουν: Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης, Ηθοποιός - Σκηνοθέτης «Η Δασκάλα