ΒΡΑΒΕΙΑ 2023 ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ στον Σύλλογο Φίλων της Μουσικής – Μέγαρο Μουσικής Αθηνών


14/01/24
ΒΡΑΒΕΙΑ 2023 ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ στον Σύλλογο Φίλων της Μουσικής – Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

ΒΡΑΒΕΙΑ 2023 ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ στον Σύλλογο Φίλων της Μουσικής – Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

με χρηματικό έπαθλο των βραβείων πρωτοεμφανιζομένων από τον ΟΣΔΕΛ

 

Στους Ευσταθία Π. (τρία έπσιλον) και Χάρη Καλαϊτζίδη τα βραβεία Βαρβέρη και Κουμανταρέα

 

 Στον Ερατοσθένη Καψωμένο το Βραβείο Διδώ Σωτηρίου

 

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ Λογοτεχνικού Ημερολογίου 2024 "για μια ζωή δίχως φόβο και χλεύη"

 

ΥΠΟΔΟΧΗ νέων μελών

 

Την εκδήλωση μπορείτε να παρακολουθήσετε στους ακόλουθους συνδέσμους: 

 

                               

 

Γιωργανδρέας Ζάννος (ΟΣΔΕΛ), Κλαίτη Σωτηριάδου (Ταμίας Ε.Σ), Άννα Αφεντουλίδου (Γενική Γραμματέας Ε.Σ), Ιωσήφ Βεντούρας (Πρόεδρος Ε.Σ), Έρη Σταυροπούλου (Αντιπρόεδρος Ε.Σ), Αγγελική Στρατηγοπούλου (Μέλος Δ.Σ Εταιρείας Συγγραφέων), Αντώνης Σκιαθάς (Μέλος Δ.Σ. Εταιρείας Συγγραφέων), Ερατοσθένης Καψωμένος (Βραβείο Διδώ Σωτηρίου), Σίσσυ Παπαθανασίου (ΥΠΠΟ), Ευσταθία Π. (τρία έπσιλον) (Βραβείο Βαρβέρη), Χάρης Καλαϊτζίδης (Βραβείο Κουμανταρέα)

 

Με ξεχωριστή επιτυχία κι ένα μεγάλο άνοιγμα στις/στους συγγραφείς των νεότερων γενιών, τόσο με την εξαγγελία του ΟΣΔΕΛ για την καθιέρωση χρηματικού επάθλου για τα Βραβεία πρωτομεφανιζομένων όσο και με την υποδοχή 25 νέων μελών, και με την προσδοκία πάντοτε «για μια ζωή δίχως φόβο και χλεύη», όπως εκφράστηκε μέσα από τα κείμενα του Λογοτεχνικού Ημερολογίου της για το 2024, πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 12 Ιανουαρίου η μεγάλη εκδήλωση της Εταιρείας Συγγραφέων στην Αίθουσα «Γιάννης Μαρίνος» (πρώην Πολυχώρος) του Συλλόγου Οι Φίλοι της Μουσικής (Μέγαρο Μουσικής Αθηνών). 

 

Υπό τους ξεχωριστούς ήχους της μουσικής του σαξοφωνίστα Δημήτρη Βασιλάκη και του πιανίστα Μάνου Σαριδάκη

 

                                    

 

 

 

                                   

η Εταιρεία Συγγραφέων, μείζων φορέας της πνευματικής ζωής του τόπου, επιβράβευσε με το μεγάλο βραβείο Διδώ Σωτηρίου τον Ερατοσθένη Καψωμένο και με τα βραβεία Γιάννη Βαρβέρη και Μένη Κουμανταρέα την πρωτοεμφανιζόμενη ποιήτρια Ευσταθία Π. (τρία έπσιλον) και τον πρωτοεμφανιζόμενο πεζογράφο Χάρη Καλαϊτζίδη για τα βιβλία τους ΓΝΩΡΙΖΩ ΑΥΤΕΣ ΠΟΥ ΠΛΕΚΟΥΝ ΣΤΗ ΜΕΣΗ ΤΗΣ ΘΑΛΑΣΣΑΣ (εκδ. Θράκα) και ΠΟΛΕΜΙΚΗ ΜΗΧΑΝΗ (εκδ. Βιβλιοπωλείο της Εστίας).

 

                                           

 

 

 

 ο διευθυντής του ΟΣΔΕΛ Γιωργανδρέας Ζάννος

 

Ο Διευθυντής του ΟΣΔΕΛ Γιωργανδρέας Ζάννος ανακοίνωσε την απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Οργανισμού να συνοδεύσει τα Βραβεία «Γιάννη Βαρβέρη» και «Μένη Κουμανταρέα» με χρηματικό έπαθλο 1.500 ευρώ για την/τον πρωτοεμφανιζόμενη/ο ποιήτρια/ποιητή και 1.500 ευρώ για την/τον πρωτοεμφανιζόμενο πεζογράφο. Πρόκειται για μια πρωτοβουλία που ΟΣΔΕΛ που στοχεύει στη στήριξη των νέων δημιουργών. Στον χαιρετισμό του, ο κ. Ζάννος αναφέρθηκε επίσης στη μακρόχρονη και αγαστή συνεργασία του Οργανισμού με την Εταιρεία Συγγραφέων. Μια συνεργασία που επικεντρώνεται στα ζητήματα της συλλογικής διαχείρισης των δικαιωμάτων των δημιουργών αλλά και στο πρόγραμμα πολιτιστικών και κοινωνικών δράσεων του ΟΣΔΕΛ.

 

                     

 

 

 

        ο Γενικός Γραμματέας του ΟΣΔΕΛ και μέλος της Εταιρείας Συγγραφέων Κώστας Κατσουλάρης,

ο οποίος και επέδωσε τα χρηματικά έπαθλα στους βραβευθέντες, μαζί με τους 3 βραβευθέντες (βρ.Κουμανταρέα, βρ. Διδώ Σωτηρίου, βρ. Βαρβέρη) και τον Διευθυντή του ΟΣΔΕλ Γιωργανδρέα Ζάνννο

 

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΙ - ΝΕΑ ΜΕΛΗ

 

Ο υπεύθυνος συντονισμού/ διοργάνωσης της εκδήλωσης και μέλος του Δ.Σ. της Εταιρείας Συγγραφέων Αντώνης Σκιαθάς προλόγισε την εκδήλωση, μιλώντας, μεταξύ άλλων, για την τέχνη «ως κώδικα ζωής», καθώς, όπως είπε, «η λογοτεχνία υπηρετεί αυτόν τον κώδικα στην καθημερινότητα των ανθρώπων με αισθητική και μνήμες βίου». Σχετικά με την Εταιρεία Συγγραφέων, υπενθύμισε ότι «από την ίδρυσή της το 1981 έως και σήμερα, αιμοδοτεί με τα εκατοντάδες μέλη της τις πατρίδες της γλώσσας και του λόγου με συνέπεια, δημιουργώντας την αντίστοιχη ταυτότητα για τα γράμματα στη σύγχρονη Ελλάδα».

 

                                  

 

 

 

ο υπεύθυνος συντονισμού/διοργάνωσης της εκδήλωσης, ποιητής και μέλος του Δ.Σ της Εταιρείας Συγγραφέων Άντωνης Σκιαθάς

 

Στο έργο της Εταιρείας για τη διάδοση της ελληνικής λογοτεχνίας στο εσωτερικό και στο εξωτερικό αναφέρθηκε, στο καλωσόρισμά του, και ο Πρόεδρος της Εταιρείας Συγγραφέων Ιωσήφ Βεντούρας, ο οποίος, στη συνέχεια της εκδήλωσης, καλωσόρισε τα νέα μέλη της Εταιρείας, με την ελπίδα όπως είπε, ότι, ως νέα γενιά, θα αναλάβουν τα ηνία και θα συνεχίσουν την πορεία της. Τα νέα τακτικά μέλη είναι οι: Ιάκωβος Ανυφαντάκης, Ελισάβετ Αρσενίου, Φοίβη Γιαννίση, Χρήστος Αρμάντο Γκέζος, Κρυστάλλη Γλυνιαδάκη, Άννα Γρίβα, Λένια Ζαφειροπούλου, Παναγιώτης Ιωαννίδης, Λένα Καλλέργη, Μαρία Κουλούρη, Χρίστος Κυθρεώτης, Αλέξιος Μάινας, Μιχάλης Μακρόπουλος, Νίκος Μάντης, Γιάννης Παλαβός, Γιάννης Πανουτσόπουλος, Βασιλική Πέτσα, Αργυρώ Πιπίνη, Θοδωρής Ρακόπουλος, Κυριάκος Συφιλτζόγλου και Θωμάς Τσαλαπάτης και τα νέα αντεπιστέλλοντα μέλη οι Μήδεια Αμπουλασβίλι, Άντζελα Μπράτσου, Γκίλντα Τεντόριο και Ανρί Τονέ. 

 

                              

 

 

 

 ο Πρόεδρος της Εταιρείας Συγγραφέων Ιωσήφ Βεντούρας (κέντρο) με τα νέα μέλη

 

Ακολούθησε ο χαιρετισμός του υφυπουργού Πολιτισμού Χρίστου Δήμα σ’ αυτήν «την τριπλή γιορτή» της Εταιρείας Συγγραφέων που όπως τόνισε, «έχει εξελιχθεί πλέον σε έναν θεσμό και αντιπροσωπεύει όχι μόνο την αναγνώριση της λογοτεχνικής δημιουργικότητας, αλλά αποτελεί και φόρο τιμής προς την κοινότητα των συγγραφέων, των πεζογράφων και των ποιητών μας, προωθώντας την πνευματική καλλιέργεια και την πολιτιστική άνθιση». Η συγκεκριμένη εκδήλωση, υπογράμμισε, «αποτελεί μία γέφυρα επικοινωνίας μεταξύ συγγραφέων και κοινού, καθώς και μία εξαιρετική ευκαιρία καλλιτεχνικής αλληλεπίδρασης, ανάδειξης και εξωστρέφειας», για την οποία και συνεχάρη θερμά την Εταιρεία Συγγραφέων.

 

Η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού του Δήμου Αθηναίων και Πρόεδρος του ΟΠΑΝΔΑ Ελένη Ζωντήρου μίλησε εκ μέρους του Δημάρχου Αθηναίων Χάρη Δούκα, συνεχάρη την Εταιρεία Συγγραφέων για το σπουδαίο έργο της και τις αξίες που πρεσβεύει, και επεσήμανε ότι «οι συνεχείς δράσεις της, αλλά και η συμμετοχή της σε σημαντικά πολιτιστικά γεγονότα στην χώρα μας, αλλά και στο εξωτερικό, αποτελούν μία αδιάκοπη δυνατή φωνή προάσπισης της ελευθερίας του λόγου και της έκφρασης, των πνευματικών και ηθικών δικαιωμάτων του πνευματικού κόσμου, καθώς και της προώθησης της συμπεριληπτικής κουλτούρας».

 

                                                              

 

 

 

η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Αθλητισμού Ελένη Ζωντήρου

 

Η προϊσταμένη της Διεύθυνσης Γραμμάτων του Υπουργείου Πολιτισμού Σίσσυ Παπαθανασίου εξέφρασε την ικανοποίησή της γι’ αυτή την συνάντηση με φίλους και φίλες, που όλοι μαζί εργάζονται "για την προώθηση αυτού του ωραίου σκοπού, την προώθηση των ελληνικών γραμμάτων και της ελληνικής βιβλιοπαραγωγής», ενώ αναφερόμενη στους νέους δημιουργούς, υπογράμμισε ότι θα είναι «αυτοί που θα συνεχίσουν αυτήν την καταπληκτική πορεία της λογοτεχνίας μας στο μέλλον».

 

                                                           

 

 

 

 η Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Γραμμάτων Σίσσυ Παπαθανασίου

 

 

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟΥ 2024

 

Το λογοτεχνικό ημερολόγιο 2024, με κείμενα μελών της εταιρείας ως κορύφωση μιας σειράς δράσεων για την ανάπτυξη της συμπερίληψης και με τίτλο τον στίχο του ποιητή Ντίνου Χριστιανόπουλου «για μια ζωή δίχως φόβο και χλεύη» (εκδόσεις Σοκόλη), παρουσίασε η Γενική Γραμματέας του Δ.Σ. Άννα Αφεντουλίδου. Το φετινό ημερολόγιο, τόνισε, συγκίνησε και ενέπνευσε περισσότερο από άλλες χρονιές τα μέλη, που συμμετείχαν σε αυτό με πολλά και ωραία κείμενά τους, καθώς, όπως παρατήρησε, «ο συγγραφέας, με τη διαφορετική του ματιά, μπορεί να αποτυπώσει τον σφυγμό του κόσμου και να τον προσφέρει ως φάρμακο ή παραμυθία, ως δηλητήριο ή βορά στους άλλους». «Ο πραγματικός λογοτέχνης δεν είναι ποτέ σε θέση, ουσιαστικά, να αδιαφορήσει. Ακόμα κι η αδιαφορία του είναι μια χειρονομία, τελικά, καλλιτεχνική, καθώς, εντέλει, πιο πολιτικό ον από τον συγγραφέα δεν υπάρχει».

 

                                                 

 

 

 

 η Γενική Γραμματέας του Δ.Σ. Άννα Αφεντουλίδου

 

 

ΒΡΑΒΕΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ 2023

 

ΣΚΕΠΤΙΚΟ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΒΡΑΒΕΙΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΒΑΡΒΕΡΗ: Ως κριτική επιτροπή για το βραβείο πρωτοεμφανιζόμενου ποιητή «Γιάννης Βαρβέρης» επιθυμούμε να σας ενημερώσουμε ότι ομόφωνα αποφασίσαμε να απονεμηθεί το βραβείο αυτό στην ποιήτρια Τρία Έπσιλον για το βιβλίο της «Γνωρίζω αυτές που πλέκουν στη μέση της θάλασσας», εκδόσεις Θράκα. Το έργο αυτό της ποιήτριας διακρίνεται για τον πλούτο της φαντασίας, την πρωτοτυπία της εικονοπλασίας, την πηγαία αίσθηση του ρυθμού και την κατάθεση μιας ειλικρινούς αγωνίας κατά την παρατήρηση του κόσμου γύρω της. 

Στην ομόφωνη απόφαση απόδοσης του βραβείου στην ποιήτρια Τρία Έπσιλον η κριτική μας επιτροπή κατέληξε, αφού, μετά από συζήτηση, περιόρισε την δεκάδα της βραχείας λίστας στους παρακάτω ποιητές και ποιήτριες: Πολυκανδριώτη Γεωργία, Τρία Έπσιλον, Λίλια Τσούβα, Άρη Φίλιππα. Γενικότερα η επιτροπή μας διαπίστωσε το υψηλό επίπεδο της ποίησης όλων των ποιητών και των ποιητριών της βραχείας λίστας, την διακρινόμενη στέρεα ποιητική παιδεία τους, την έκδηλη αναζήτηση νέων τρόπων έκφρασης παράλληλα με την προσπάθειά τους να διερευνήσουν τη σύνδεσή τους με την ζωντανή παράδοση της νεοελληνικής ποίησης και των ανάλογων ξένων ποιητικών τάσεων ή ρευμάτων. 

 

ΜΕΛΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ: Χλόη Κουτσουμπέλη, Ηρώ Νικοπούλου και Δήμητρα Χριστοδούλου

 

                                                

 

 

 

ο ποιητής Αντώνης Φωστιέρης βραβεύει την Ευσταθία Π. (τρία έπσιλον)

 

ΣΚΕΠΤΙΚΟ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΒΡΑΒΕΙΟΥ ΜΕΝΗ ΚΟΥΜΑΝΤΑΡΕΑ: 39 ήταν φέτος οι συμμετοχές για το βραβείο Κουμανταρέα, αριθμός εντυπωσιακός όπως και πέρσι σε σύγκριση με τις πολύ πιο περιορισμένες εκδόσεις πρωτοεμφανιζόμενων τα παλιότερα χρόνια. Τι θα έλεγε άραγε γι’ αυτό ο Μένης Κουμανταρέας, ο σπουδαίος αυτός πεζογράφος με τον «βαρύ ίσκιο» που έλεγε η Λιλή, την αριστοκρατικότητα και τη λεπτή ειρωνεία, που αγαπούσε όμως τόσο τους νέους και τους ενθάρρυνε σε κάθε ευκαιρία; Αυτός που τόσο στη ζωή του, όσο και μέσα από το έργο του διαλεγόταν με πλήθος ετερόκλητων φωνών και αντιλήψεων; Άραγε θα εκλάμβανε τη σημερινή ευκολία με την οποία εκδίδονται βιβλία ως δείγμα πλουραλισμού ή μήπως θα έκρινε ότι η ποσότητα αποβαίνει εις βάρος της ποιότητας; Ένα δεύτερο φαινόμενο που θα παρατηρούσε επίσης σήμερα είναι ότι πληθώρα βιβλίων προέρχονται από εργαστήρια δημιουργικής γραφής. Σίγουρα θα συμφωνούσε ότι έχουμε ήδη εξαιρετικά δείγματα γραφής από συγγραφείς που θητεύουν σε τέτοια εργαστήρια, από την άλλη όμως, θα θεωρούσε άραγε ότι το να μαθαίνει κάποιος να διαχειρίζεται καλύτερα το υλικό του είναι από μόνο του ικανή συνθήκη για να τον κάνει συγγραφέα; Αυτοί είναι μερικοί από τους προβληματισμούς που απασχόλησαν την επιτροπή. 

 

Στη φετινή παραγωγή – συλλογές διηγημάτων κυρίως, αλλά και με κάποιες αξιόλογες προσπάθειες στο πεδίο της νουβέλας και του μυθιστορήματος – επεκράτησαν οι ρεαλιστικές αναπαραστάσεις στις οποίες ενίοτε υπεισέρχεται το στοιχείο του φανταστικού. Ορισμένα έργα ταλαντεύονται ανάμεσα σε μυθοπλασία και μαρτυρία, σε άλλα συμπλέκονται αυτοβιογραφικά στοιχεία με μυθοπλασία ή αποκτά κυρίαρχο ρόλο η ντοπιολαλιά. Υπάρχουν τέλος ορισμένα δείγματα αστυνομικής λογοτεχνίας και επιστημονικής φαντασίας. Πέρα από κάποια έργα που επανέρχονται σε γεγονότα που σημάδεψαν την Ελλάδα τον 20 αιώνα, τα περισσότερα αναδεικνύουν τους προβληματισμούς των νεότερων γενεών, τις κοινωνικές αλλαγές και τον αντίκτυπό τους στον ψυχισμό και τις ζωές των ηρώων πραγματευόμενα θέματα όπως της αναζήτησης της ταυτότητας, του φύλου, του πανίσχυρου ρόλου της εικόνας. Η επιτροπή αποφάσισε να απονείμει το βραβείο Κουμανταρέα στον Χάρη Καλαϊτζίδη για το μυθιστόρημά του «Πολεμική μηχανή» (εκδ. βιβλιοπωλείον της Εστίας). Ιδιαίτερη γραφή, γλώσσα ωμή, άγρια και ταυτόχρονα άκρως ποιητική, ύφος που εξυπηρετεί απόλυτα το θέμα, ήρωες πολυσήμαντοι, με σάρκα και οστά που προβάλλουν τα αδιέξοδα με τα οποία έρχονται αντιμέτωποι λόγω της ετερότητάς τους. Αναπτύσσοντας διάφορους στοχασμούς γύρω από το σώμα, τον έρωτα, την οικογένεια, τους κοινωνικούς θεσμούς, το μυθιστόρημα αποτυπώνει με διεισδυτικότητα και πυκνότητα τις εσωτερικές αλλά και εξωτερικές συγκρούσεις των ηρώων απέναντι στους ρόλους που επιβάλλει η κοινωνία και τις προσπάθειές τους να διαμορφώσουν τη δική τους ταυτότητα και να αρθρώσουν τον δικό τους λόγο. Ένα μυθιστόρημα βαθιά πολιτικό που αντικατοπτρίζει τους προβληματισμούς της σύγχρονης γενιάς και καθιστά τον Χάρη Καλαϊτζίδη μια αξιοπρόσεκτη και πολλά υποσχόμενη πεζογραφική φωνή.

 

ΜΕΛΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ: Λίλα Κονομάρα, Αργυρώ Μαντόγλου και Ελιάνα Χουρμουζιάδου

 

                                           

 

 

 

η συγγραφέας Ρέα Γαλανάκη βραβεύει τον Χάρη Καλαϊτζίδη υπό το βλέμμα του Αντώνη Σκιαθά

 

ΤΙΜΗ ΣΤΟΝ ΕΡΑΤΟΣΘΕΝΗ ΚΑΨΩΜΕΝΟ

από την Αντιπρόεδρο της Εταιρείας Συγγραφέων, Έρη Σταυροπούλου 

 

Το Βραβείο ΔΙΔΩ ΣΩΤΗΡΙΟΥ της Εταιρείας Συγγραφέων ονομάστηκε έτσι για να τιμήσει αυτή τη σπουδαία και πολυβραβευμένη Μικρασιάτισσα συγγραφέα για τη σημαντική προσφορά της στα γράμματα και ευρύτερα στην πολιτιστική ζωή της χώρας, για τη μεγάλη φήμη της στην Ελλάδα και στο εξωτερικό αλλά και για την πολιτική δράση της, την παραδειγματική στάση της ζωής της απέναντι στον Έλληνα και τον ξένο, τον φίλο και τον εχθρό. Από τα ιδρυτικά μέλη της Εταιρείας υπήρξε έμπρακτα αρωγός και συμπαραστάτης της. Το βραβείο με το όνομά της απονέμεται κάθε χρόνο σε ένα πρόσωπο για την προσφορά του στα γράμματα και τον πολιτισμό, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. 

Ανάμεσα στους άξιους και τις άξιες που τιμήθηκαν ως τώρα με αυτό το βραβείο, η εφετινή μας επιλογή, ο ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Ερατοσθένης Καψωμένος, ανταποκρίνεται με τον καλύτερο τρόπο στις απαιτήσεις αυτής της βράβευσης. 

 

Γεννήθηκε στα Χανιά της Κρήτης από γονείς εκπαιδευτικούς που ίδρυσαν, στην ιστορική κωμόπολη Αλικιανού, κατά την περίοδο του Μεσοπολέμου, το πρώτο οκτατάξιο Γυμνάσιο στην επαρχία Κυδωνίας (δημόσιο Γυμνάσιο υπήρχε μόνο στην πόλη των Χανίων) κι ένα από τα πρώτα ιδιωτικά σχολεία της Κρήτης. Πτυχιούχος και διδάκτορας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, πραγματοποίησε μεταδιδακτορικές σπουδές στο Παρίσι (1974-1977, με υποτροφία της Γαλλικής Κυβέρνησης) και ειδικεύτηκε στην Αισθητική και τη Θεωρία της Τέχνης και του Πολιτισμού. 

 

Σε άλλα θέματα είχε την ευκαιρία να παρακολουθήσει μαθήματα των Παράλληλα παρακολούθησε Υφολογία, Σημειωτική της λογοτεχνίας και Ποιητική με τους καθηγητές Roland Barthes, Julia Kristeva, Αφηγηματολογία και Δομική Σημαντική με τους τους A.J.Greimas, Claude Bremond και Gérard Genette, καθώς και τα μαθήματα Εθνολογίας του Claude Lévi-Strauss, μαζί με τα μεταπτυχιακά σεμινάρια του Κ.Θ. Δημαρά. Έκτοτε ασχολείται συστηματικά με τη Θεωρία του Πολιτισμού και την ανάλυση των πολιτισμικών φαινομένων, δίνοντας πρωτότυπες, εμπνευσμένες και εξαιρετικά τεκμηριωμένες συμβολές στη νεοελληνική Φιλολογία. Το 1966 διορίστηκε βοηθός στην Α΄ Έδρα Νέας Ελληνικής Φιλολογίας στη νεοσύστατη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, όπου και παρέμεινε ως την αφυπηρέτησή του το 2005. Ουσιαστικά οργάνωσε εκεί τις νεοελληνικές σπουδές στις οποίες έφερε νέα γνωστικά πεδία και διδακτικά αντικείμενα, όπως Θεωρία λογοτεχνίας, Αφηγηματολογία, Ποιητική, Κοινωνιοσημειωτική, Σημειωτική και Ψυχανάλυση, θέματα Θεωρίας του πολιτισμού. Στη διάρκεια της δικτατορίας αντιμετώπισε διώξεις και στις αρχές του 1974 και ως την Μεταπολίτευση απολύθηκε από τη θέση του στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. 

 

Δίδαξε σε πολλά ελληνικά και ξένα Πανεπιστήμια σε όλο τον κόσμο και οργάνωσε μέσω Διαπανεπιστημιακών Προγραμμάτων Συνεργασίας ένα μεγάλο δίκτυο εκπαιδευτικών ανταλλαγών με ευρωπαϊκά Πανεπιστήμια, με στόχο την προώθηση των Νεοελληνικών Σπουδών στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Έχει εκδώσει 30 βιβλία και 310 μελετήματα. Μεγάλο μέρος του ερευνητικού και συγγραφικού του έργου αφορά το δημοτικό τραγούδι, τον Ερωτόκριτο, την ποίηση του Διονύσιου Σολωμού, του Καβάφη, του Σικελιανού, του Σεφέρη, του Ελύτη και του Ρίτσου, τον Νίκο Καζαντζάκη, τη Μεταπολεμική ποίηση και πεζογραφία, την πολιτισμική παράδοση και τη Θεωρία της Λογοτεχνίας, ενώ σε μικρότερες εργασίες του έχει καταπιαστεί με θέματα από όλο το φάσμα της νεοελληνικής λογοτεχνίας.

 

                                                  

 

 

 

η Αντιπρόεδρος της Εταιρείας Συγγραφέων Έρη Σταυροπούλου βραβεύει τον Ερατοσθένη Καψωμένο

 

Επιπλέον με τις εξαιρετικές οργανωτικές του ικανότητες, με την άριστη συνεργασία του με πολλούς δήμους ανά την Ελλάδα υπήρξε οργανωτής 39 πανελλήνιων και διεθνών συνεδρίων για σημαντικά πρόσωπα και θέματα της λογοτεχνίας μας. Ανάμεσα στις πάμπολλες δραστηριότητές του ξεχωρίζω το ότι είναι, Γενικός Συντονιστής στο πολύ σημαντικό υπό εξέλιξη Διεθνές Πρόγραμμα για την προώθηση των Νεοελληνικών Σπουδών με τίτλο "Βιβλιοθήκη Κλασικών Νεοελλήνων Συγγραφέων", που προβλέπεται να περιλάβει 70 ποιητές και πεζογράφους, σε 7 δίγλωσσες εκδόσεις για τον καθένα και στο οποίο συνεργάζονται 60 καθηγητές από το εσωτερικό και το εξωτερικό. Έργο το οποίο εφόσον συνεχιστεί η χρηματοδότησή του (από το Υπουργείο Παιδείας, τη Βουλή των Ελλήνων, και άλλους δημόσιους φορείς) θα αποτελέσει ουσιαστικό βοήθημα για τους ξένους νεοελληνιστές αλλά και πλούσιο ανάγνωσμα για τους ξένους αλλά και Έλληνες φίλους της νεοελληνικής λογοτεχνίας. 

 

Ιδιαίτερα εντυπωσιακή είναι η δραστηριότητά του μετά την αφυπηρέτησή του. Με την ίδρυση το 1992 της Εταιρείας Κρητικών Σπουδών ˗ Ιδρύματος Καψωμένου η οικογένεια δώρισε το κτιριακό συγκρότημα του σχολείου στον Πύργο Αλικιανού, όπου από το 2006 διοργανώνονται επιμορφωτικές ομιλίες, καλλιτεχνικές εκδηλώσεις και συνέδρια με θέματα για την ιστορία και τη λογοτεχνία αλλά και άλλα σύγχρονα σημαντικά ζητήματα. [Χαρακτηριστικά παραδείγματα τα συνέδριά του για τον Κωστή Παλαμά, τον Χριστόφορο Μηλιώνη, τις ελληνορωσικές λογοτεχνικές σχέσεις και πολύ πρόσφατα για τις νεοελληνικές σπουδές στην Ευρώπη και στον κόσμο]. 

 

Αλλά πέρα από όλα όσα σας είπα θα ήθελα να τονίσω την ευρωστία του διά βίου αφοσιωμένου σε θέματα νεοελληνικού πολιτισμού Ερατοσθένη Καψωμένου, το χιούμορ, το γέλιο, τη χαρά της ζωής, τη θερμή φιλική αντιμετώπιση φοιτητών και συναδέλφων. Θα επιθυμούσα, λοιπόν, μια και μιλάμε για έναν Κρητικό και απευθύνομαι σε συγγραφείς και βιβλιόφιλους να θυμίσω τον Νίκο Καζαντζάκη και να πω ότι στο πρόσωπό του Καψωμένου διακρίνω τα καλύτερα στοιχεία από την στοχαστική σοβαρότητα και τη διάθεση για μελέτη του Συγγραφέα, από το κέφι του Ζορμπά και την αντρειοσύνη του καπετάν Μιχάλη, παραλείποντας βέβαια τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά τους.

 

                   

ΚΟΠΗ ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑΤΙΚΗΣ ΠΙΤΑΣ:

 

Την πρωτοχρονιάτικη πίτα της Εταιρείας Συγγραφέων έκοψε η Ταμίας του Δ.Σ. Κλαίτη Σωτηριάδου, αφιερώνοντας συμβολικά ένα κομμάτι στους Πεζογράφους, ένα στους Ποιητές, ένα στους Δοκιμιογράφους/Κριτικούς λογοτεχνίας και ένα στους Μεταφραστές.

 

                                              

 

 

 

Κλαίτη Σωτηριάδου

 

        Χορηγός των βραβείων Βαρβέρη και Κουμανταρέα: Οργανισμός Συλλογικής Διαχείρισης Έργων του Λόγου

 

                                                          

 

                                         με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού

                                                                     

 

                                  του Bookia (www.bookia.gr) και της Streamia (www.streamia.gr)

 

                                                               

 

Δείτε επίσης


ΣΤΟ ΦΩΣ ΤΟΥ ΟΜΗΡΟΥ

ΣΤΟ ΦΩΣ ΤΟΥ ΟΜΗΡΟΥ

25/03/19
Με εκδήλωση «στο φως του Ομήρου», στη μνήμη του πρόσφατα εκλιπόντος Μιχαήλ Μήτρα, η Εταιρεία Συγγραφέων – με εισήγηση της οποίας καθιερώθηκε από την UNESCO η Παγκόσμια
ΑΝΑΒΟΛΗ  ΤΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗΣ ΤΗΣ ΑΝΘΟΛΟΓΙΑΣ Το 1821 στην ελληνική ποίηση, του Ηλία Γκρή

ΑΝΑΒΟΛΗ ΤΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗΣ ΤΗΣ ΑΝΘΟΛΟΓΙΑΣ "Το 1821 στην ελληνική ποίηση", του Ηλία Γκρή

12/03/20
ΑΝΑΚΟΙΝΩΝΕΤΑΙ Η ΑΝΑΒΟΛΗ ΤΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗΣ ΤΗΣ ΑΝΘΟΛΟΓΙΑΣ  " Το 1821 στην ελληνική ποίηση", του Ηλία Γκρή"